MYE RØYK: Dette bildet er tatt fra redningsskøyten Sjømann, som bisto med evakuering. Foto: Redningsselskapet

Turistferge i Lysefjorden evakuert: Stor røykutvikling

Til sammen 54 personer ble evakuert etter en voldsom røykutvikling, og kommunen har satt inn en krisestab.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klokken 20.05 fredag kveld fikk politiet melding om varmgang i motorene til turistfergen «Eid» i Lysefjorden like under Preikestolen. Fergen sendte ut «may day»-signal og store ressurser rykket ut.

På fergen var det 49 passasjerer og fem mannskap.

– Alle passasjerene er nå evakuert. Vi har ikke fått melding om personskade, men vi står klare på Oanes kai sammen med ambulansepersonell for å ta imot de evakuerte. Det er sagt at det er veldig mye røyk, og at man ikke kan se båten. Jeg har ikke fått melding om at dette er under kontroll, sier Helen Rygg Ims i Sør-Vest politidistrikt til VG like etter klokken 20.30.

Forsand kommune har satt inn en kisestab i forbindelse med båthavariet, ifølge Stavanger Aftenblad. De som har vært involverte og trenger et sted å oppholde seg midlertidig får komme til Kraftstasjonen på Forsandheimen, og de som trenger innkvartering, får hjelp til det, skriver avisen.

Se video av dramaet her:

Ferge under slep

Alle passasjerer ble evakuert til fritidsbåter i området og sendt til Oanes ytterst i Lysefjorden, hvor de ble møtt av helsepersonell. Én av mannskapet sjekkes av helsepersonell etter å ha pustet inn røyk. Ifølge politiet blir «Eid» slept ut fjorden av fergen Finnøy.

– Den skal møte en slepebåt som legger fergen inntil kai i Forsand, og der tar brannvesenet over. Da handler det om å få slukket en eventuell brann og få oversikt over skader om bord. Vi vet ikke om det har vært en brann eller om det bare har vært sterk røykutvikling, sa Tor Kristoffersen, regionleder hos Fjord1 til VG ved 22-tiden.

Like etter meldte Hovedredningssentralen at brannen hadde avtatt og det var mindre røyk. Passasjerer blir tilbudt transport og hotell av Fjord1.

Trøbbel med elektronikken

Bilfergen «Eid» ble bygd i 1978 for Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane. Den er 65 meter lang og kan ta med seg inntil 50 personbiler.

Turistbilfergen startet i rute på Lysefjorden 1. juni i år. «Eid» skal gå to rundturer om dagen til 16. september, skrev avisen Strandbuen tidligere i sommer. I begynnelsen hadde fergen trøbbel med elektronikken om bord. Turer måtte derfor innstilles, ifølge avisen.

«Eid» eies av Fjord1, som er det største fergeselskapet i Norge, med samband i fra Sør-Trøndelag til Rogaland. Selskapet har 1548 ansatte og omsatte i fjor for 2,8 milliarder kroner. Fjord1 er notert på Oslo Børs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder