SYNKER: Vannstanden i Blekslitjern synker med to centimeter hver dag. Foto: Thomas Andreassen

Frykter vannkrise på Nesodden

NESODDEN (VG) Beboere på Nesodden kan virkelig komme til å kjenne tørken på kroppen. Kommunen har iverksatt en rekke tiltak for å forhindre vannmangel.

– Kommer det ikke mer regn snart nå, blir det skikkelig krise. Det bør snart begynne å regne betraktelig. Jeg har vært ute på flere jobber nå der det rett og slett har vært tomt.

les også

Tidenes norske sommer: Knuser 71 år gammel rekord for antall høysommerdager

Det sier rørlegger Rune Lauritsen i Nesodden Rørleggerservice til VG.

Han har nettopp vært på en jobb i et hus der bruk av høytrykkspyler førte til at det var luft i vannpumpen på grunn av den lave vannstanden.

– Det er relatert til tørken. Det har ikke regnet på månedsvis, sier Lauritsen.

les også

Internasjonal studie slår alarm om global oppvarming: – Gir grunn til frykt

Da VG drar til Nesodden for å skrive om tørken, bøtter regnet ironisk nok ned. Men i tiden fremover er det meldt lite eller ikke noe nedbør, og situasjonen kan bli kritisk.

I begynnelsen av august advarte Nesodden kommune mot konsekvensene den pågående tørken har for vannsituasjonen.

FIKSER: Rørlegger Rune Lauritsen kan få travle dager fremover dersom det kommer begynne å bøtte på med regn. Foto: Thomas Andreassen, VG

Kan gå for nødløsning

Sommeren 2018 har vært tidenes norske sommer. Antallet høysommedager - med over 25 plussgrader - knuser den gamle rekorden fra 1947.

Driftsleder i Nesodden kommune, Roger Taaje, sier at dersom regnet snart ikke begynner å bøtte ned, må rådyre beredskapsløsninger vurderes.

les også

Årets julimåned tangerer rekorden fra 2014 som tidenes varmeste

– Det er snakk om nødberedskap. Vi håper folk bruker hodet og bruker så lite vann som mulig.

Vannverket på Bleksli får vann fra Bleksitjernet. Vannet der synker daglig rundt to centimeter når det er opphold.

– Det ser mørkt og dypt ut, men det er et grunt vann. Vi er avhengige av nedbør, hvis ikke må vi innføre strengere tiltak, sier Taaje.

KRITISK: Terje Lindrup i Nesodden kommune ser ned på vannet som renses i vannverket. Om noen uker kan kommunene gå tom for vann. Foto: Thomas Andreassen, VG

Selv om nedbøren faktisk har vist seg over de siste dagene, er det langt ifra nok til å bedre situasjonen, sier Terje Lindtrup, driftsoperatør ved Bleksli vannverk.

– Det vannet som har kommet har ikke hjulpet noe som helst. Det er altfor lite og bakken er veldig tørr, sier han.

Ifølge Bleksli vil området trenge kraftig nedbør i mange dager for å få noen bedring i situasjonen.

– Vannsituasjonen er fortsatt kritisk.

Mange hører ikke på

Årets julimåned ble den nest tørreste siden 1900 for hele Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Nedbørsmengdene lå bare på 55 prosent av normalen.

Radek Gnatowski, som er driftsoperatør i kommunen, kjører i disse varme sommerdagene rundt og minner folk på de gjeldende tiltakene. Blant annet er all bruk av slange forbudt, og de skal frakobles utekraner.

les også

Klimaforsker: – Langvarige høye temperaturer og nedbør vil bli vanligere

KJØRER RUNDT: Radek Gnatowski i Nesodden kommune kjører rundt og passer på at folk etterfølger tiltakene som har blitt iverksatt. Foto: Thomas Andreassen, VG

– Vi kjører rundt og ser om folk vanner. Det er veldig mange som ikke vil bidra. I dag har jeg vært på alle båthavner og minnet folk på at man ikke trenger å skylle båten sin med hundre liter ferskvann på grunn av noen flekker. Men det gjør mange, sier han.

les også

Slik rammes Europa av ekstremvarmen

Det har vært vannrestriksjoner i kommunen siden midten av mai, men vannforbruket er likevel høyere enn normalt.

Det blir opplyst at enkelte beboere vil miste vanntrykket som følge av det store vannforbruket.

Gnatowski sukker.

– Noen setter på vannsprederen i hagen på natten, for å unngå kontroller. Det er begrenset hvor mye tid og ressurser vi kan sette av, men blir det sånn videre, må vi rett og slett gjøre noe mer. Da må vi kjøre rundt på natten også, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder