OFFISIELLE OBSERVATØRER: Medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er invitert til å sende observatører til NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: NATO

The New York Times: Russere driver etterretning fra norske gårder

Amerikanske tjenestemenn opplyser til avisen at russere har leid gårder på den norske landsbygda for å drive etterretning mot NATO-øvelsen.

De som angivelig følger Trident Juncture fra norske gårder kommer i tillegg til de offisielle observatørene Kreml har sendt til Norge, skriver The New York Times.

les også

US Marines invaderte bondens jorde: – Området er ødelagt

VG har rettet en forespørsel til Forsvaret om de kjenner til opplysningen. Forsvaret viser til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kommunikasjonsrådgiver Annett Aamodt i PST sier at PST hverken vil bekrefte eller avkrefte påstanden, men sier på generelt grunnlag:

– Vi vet jo at russisk etterretning er aktiv, spesielt i forhold til norsk forsvars- og beredskapssektor. Så det er som ventet at vi ser økt aktivitet nå under Trident Juncture.

Få innsikt: Slik gjennomføres gigantøvelsen

les også

Slik ville en krig mellom Norge og Russland sett ut

Pluss content

Ut over det viser Aamodt til avsnittet «Statlig etterretning» i trusselvurderingen.

Der heter det at:

Russisk etterretningsvirksomhet vurderes fortsatt å ha størst skadepotensial. I tillegg vil andre lands tjenester, deriblant kinesiske, kunne utføre uønsket og skadelig virksomhet.

les også

Russerne seilte forbi Mørebanken uten å skyte missiler

Opplysningen har også fått oppmerksomhet i Russland, der hovedkringkasteren Rossija omtaler den.

I klippet forteller reportere i Norge om artikkelen fra New York Times og sier at de har filmet fra en gård, med tillatelse fra bonden.

les også

Den nye generasjonen «US Marines»: Derfor valgte vi å bli soldater

Det er observatører under Trident Juncture fra Østerrike, Hviterussland, Canada, Tsjekkia, Tyskland, Finland, Storbritannia, Nederland, Serbia, Russland, Sverige, Ukraina og USA.

De kan observere styrkene, snakke med soldatene og fly over øvelsesområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder