ANKOM RETTEN: Like etter halv ni tirsdag morgen kom kortesjen med drapssiktede Makaveli Lindén til forhørsretten i Dijon. Foto: Ola Haram, VG

Makaveli Lindéns norske forsvarer: – Erkjenner handlingene han er siktet for

DIJON (VG) Makaveli Lindén knytter seg i avhør til drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24). Den drapssiktede 20-åringen stiller seg positiv til utlevering til Norge, sier hans forsvarer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tirsdag blir Lindén avhørt med den norske etterforskningsledelsen til stede for første gang. Avhøret skjer i forhørsretten i Dijon, sentralt Frankrike.

Tirsdag ettermiddag, under en pause i avjøret, snakket VG med 20-åringens norske forsvarer Øystein Storrvik.

– Straffskyldspørsmålet kommer vanligvis til slutt i avhøret så jeg ønsker ikke å foregripe nøyaktig, men han erkjenner handlingene han er siktet for og knytter seg til to åsteder, sier Storrvik.

les også

Makaveli Lindén skal ha oppsøkt lege før pågripelsen

Det er en fransk dommer som avhører Lindén etter en disposisjon som er laget av norsk politi.

Storrvik sier at hans klient er preget av situasjonen og av å sitte i varetekt.

– Han fremstår angrende og preget, som man kan forvente når man erkjenner en sånn type handling.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

I FRANKRIKE: Oslopolitiets jurister Christian Hatlo (t.v.) og Sturla Henriksbø utenfor forhørsretten i Dijon tirsdag morgen. Foto: Ola Haram, VG

Norsk politi har via Justisdepartementet begjæring Lindén utlevert til Norge.

– Han stiller seg positiv til utlevering, og ønsker at det skal skje så raskt som mulig.

– Svarer han på alle spørsmål eller er det ting han ikke vil snakke om?

– Det er ting han ikke vil snakke om, men han svarer på de viktigste spørsmålene knyttet til de handlingene saken gjelder, sier Storrvik.

Ifølge forsvareren er det «helt klart» at han ikke kjente noen av ofrene.

Skal observeres av rettspsykiater

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt forklarer at de håper at Lindén kan komme til Norge relativt raskt.

– Det er alltid bra å få en siktet hjem så vi kan iretteføre det her, hvis vi kommer så langt. Nå har vi en forklaring og han knytter seg til handling, sier Hatlo.

Politiadvokaten sier at siktede fremstår som «rolig, men sliten».

OBSERVERES: Rettspsykiater Synne Sørheim (helt til høyre) er også i Dijon. Foto: Ola Haram, VG

Til NTB opplyser han tidligere tirsdag at den siktedes tilregnelighet vil bli vurdert av en norsk sakkyndig.

– Spesialist i psykiatri Synne Sørheim skal være her for å observere siktede, for å vurdere både hans tilregnelighet og psykiske helse, sier politiadvokat Christian Hatlo til NTB.

les også

To av Makaveli Lindéns kamerater siktet for drap i august

VG har tidligere skrevet at Lindén allerede fra ung alder begynte å ruse seg, at han er straffedømt flere ganger og at han også har slitt med psykiske problemer. Etter at han ble prøveløslatt på sensommeren i år ble 20-åringen overført til et internat for unge menn med avhengighetsproblemer. Behandlingen der ble avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto (24) ble drept.

KLAPPJAKT: Etter en intens jakt, først ni dager etter drapet ble Makaveli Lindén pågrepet i den franske byen Dijon. Foto: POLITIET

Utlevering kan ta tid

Etter å ha vært på flukt i ni dager ble 20-åringen pågrepet av fransk spesialpoliti på perrongen i Dijon etter at han ankom med tog forrige tirsdag, 23. oktober.

DREPT: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble funnet død hjemme i kollektivet han delte sammen med kameratene på Majorstuen. Foto: PRIVAT

Politiet skal søndagen i forveien ha fått signal fra mobiltelefonen til 20-åringen, noe som gjorde at de kunne spore hans bevegelsesmønster. Dermed fulgte de hans togreise mot Dijon i realtid.

Makaveli Lindén er siktet for drap Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen mandag for drøye to uker siden og for grovt ran av en mann i Essendrops-gate like forut for drapet.

Paltto ble funnet brutalt knivdrept i 12-tiden 15. oktober etter at han ikke hadde møtt på jobb om morgenen.

Se politiets oppsummering av jakten på den drapssiktede her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder