Krigshelten Joachim Rønneberg bisatt: – Han var et fint menneske

Mannen som ledet den berømte tungtvannsoperasjonen ble bisatt i Ålesund tirsdag.

 • Kristian Aaser

Artikkelen er over ett år gammel

Joachim Rønneberg (99), som fra 1941 til 1945 var medlem av Kompani Linge, er mest kjent for å ha ledet den berømte tungtvannsoperasjonen på Vemork i februar 1943.

– Selv om han ble veldig gammel, så er tomheten, savnet og vemodet like tungt. For oss står vi likevel igjen i stor takknemlighet for den trygge og kjærlige faren han var for oss barna, sa motstandsheltens sønn, Jostein Rønneberg, i sitt minneord.

– Han var et fint menneske, sier sønnen gråtkvalt.

Rønneberg fikk flere norske og utenlandske utmerkelser, blant andre Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren. Begravelsen er på statens bekostning, noe som er en æresbevisning som vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere og soldater.

KRIGSHELT: Joachim Rønneberg var en norsk motstandsmann som i årene 1941–1945 var medlem av Kompani Linge. Foto: Atle Jørstad FOTO: Atle Jørstad, VG

– Utenom det vanlige

Motstandsmannen August Rathke (92) beskrev Rønnebergs viktige rolle i opprettelsen av Lingeklubben, en forening for medlemmer av Kompani Linge, som de begge var en del av.

– Linge-kransen her legger vi ned fra Lingeklubbens rest som en takk til deg, Joachim, og også som en siste hilsen i denne verden. We’ll meet again, sa han.

I tillegg til Rathke, var de gjenlevende medlemmene Ragnar Ulstein og Erling Lorentzen til stede.

Forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen slo fast at Rønneberg har satt tydelige og varige spor etter seg i Norges historie.

– Han var en patriot, en helstøpt offiser og en forsvarsvenn, sa han.

Finansminister Siv Jensen (Frp) talte også i begravelsen.

– Når vi i dag tar farvel med Joachim Rønneberg, tar vi også farvel med et menneske helt utenom det vanlige. Selv ville han ikke bli kalt en helt, men det var akkurat det han var En helt som satte andre foran seg selv hele sitt liv, sa hun.

Jobbet som journalist

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal. Han avsluttet karrieren som redaksjonssjef i 1987.

Rønneberg var den eneste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen.

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig, da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

KRIGSHELT: Dette offisielle bildet ble tatt i London og lagt i konvolutt sammen med et «siste farvel-brev», som skulle sendes familien hvis agenten ikke kom hjem fra livsfarlige oppdrag. Foto: Foto: London Studios Ltd/Britisk arkiv

Hyllet av mange

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte etter at Rønneberg døde at han minnes som en av de store heltene i norsk krigshistorie.

– Rønneberg er kanskje den siste av de virkelig store motstandsfolkene som nå er gått bort. Han er et fantastisk symbol på det arbeidet som ble gjort, og han bidro også på et tidspunkt til å forhindre at tyskerne fikk muligheten til å utvikle en atombombe, sa Solberg til NTB.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var også blant dem som hyllet den avdøde motstandsmannen.

Mer om

 1. Joachim Rønneberg
 2. Krig

Flere artikler

 1. Krigshelt Joachim Rønneberg er død

 2. Pluss content

  – Han kunne ikke la Norge bli «tatt»

 3. Skrev boken om Rønneberg: – Britene oppdaget det unike ledertalentet i ham

 4. Minneord om Joachim Rønneberg: Helt mot sin vilje

 5. Pluss content

  Norsk krigshelt fikk personlig brev fra Churchill

Fra andre aviser

 1. Krigsveteranen Joachim Rønneberg er død

  Bergens Tidende
 2. Avskjed med en far og en krigshelt

  Bergens Tidende
 3. Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

  Aftenposten
 4. Tok farvel med vår siste store krigshelt: – Sterkt at et enkelt menneske har utgjort en slik forskjell

  Aftenposten
 5. Aftenpostens siste intervju med Rønneberg: – Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skiftende trusselbilder

  Aftenposten
 6. Den siste sabotøren er død

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no