UENIGE: Knut Arild Hareide vil ha KrF inn i regjering med Ap og Sp. Det er ikke Anne Ma Timenes i Agder KrF enig i. Foto: Tomm W. Christiansen

Her hilser Hareide på KrF-eren som mener han må gå

VENNESLA (VG) Knut Arild Hareide har visst at hans egne ville kreve at han måtte gå av. På det første folkemøtet i KrF ble hans alternativ stemt ned.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Anne Ma Timenes i Agder KrF hadde forberedt seg på å fortelle sin egen partileder at han ikke bør lede KrF lenger. På et nabobord satt en KrF-er som roste Hareide og ville at han skal signere ei bok.

KrF-ledelsen hadde møtt opp i Vennesla for å høre hva grasrota mener om Hareides masterplan – å gå i regjering med Ap og Sp. Ved siden av Hareide i møtet satt hans nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Og han mener da vitterlig det helt motsatte av sin leder, nemlig at KrF skal gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

I salen satt en stortingsrepresentant som er enig med nestlederen, og en lokallagsleder som kjemper for Hareide. Og flere som ikke enig med noen av dem.

Det er 29 dager til KrF skal bestemme seg. Og Hareide tapte første slag.

Agder KrF stemte ned Hareide

Agder hadde en prøvevotering for å ta stemningen på KrFs skjebnevalg. Den tapte KrF-leder Hareide. Forslaget om å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp fikk flertall i et av KrFs blåeste fylker.

– Beskjeden fra Agder er veldig tydelig. Vi er enig om at vi er et ikke-sosialistisk parti. Vi vurderte tre alternativer og det alternativet om å bytte side står veldig svakt, sier Viggo Lutcherath til VG.

– Vil du kjenne igjen KrF hvis dere går inn i regjering med Ap og Sp?

– Nei, jeg har problemer med det, sier Kristiansand-lederen.

EN TEST: «Folkemøtet» med KrF-ere tok stemningen i Agder. Og resultatet var flertall for å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp – mot Hareides vilje. Foto: Tomm W. Christiansen

Fikk beskjed om å gå av som leder

Anne Ma Timenes mener det har vært mye uro i KrF de siste årene – og at dette topper det. Hun sa under møtet at de måtte ha en ny partileder.

– Jeg tror vi må ha en ny leder som kan samle partiet. Hvis vi nå går til høyre, hvordan i all verden kan han fortsette og gå til høyre når han egentlig vil den andre veien? Hvilken usikkerhet skaper det både innad i partiet og for velgerne? spør Timenes.

KONTRAST: KrF-lederen måtte signere flere eksemplarer av sin Ap-vennlige bok før møtet i Vennesla startet. Mens flertallet i Agder stemte mot å gå i regjering med Ap. Foto: Tomm W. Christiansen

Hareide skjønte at han ville få motstand her på Sørlandet. Og innrømmer at folk gikk opp på talerstolen på møtet og ba ham gå av.

– Det var noen stemmer som pekte på det, det var de stemmene som sa det før møtet, sier Hareide til pressen.

Han sier han visste at han kunne få slike reaksjoner og krav fra KrF-erne.

MOT HVERANDRE: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad vil ta KrF i vidt forskjellige retninger. Torsdag var det Ropstad som vant frem, på hjemmebane i Agder. Foto: Tomm W. Christiansen

– Hvordan er det å hilse på en person som mener du må gå av som leder?

– Jeg snakket med Anne Ma i går kveld og sa jeg gledet meg til å treffe henne. Jeg har sagt til dem som er uenig med meg, at jeg ikke har noen problem med at de ønsker det, svarer Hareide VG.

les også

KrF-Grøvans advarsel: Frykter at Hareide gir makt til SV

– Anne Ma har sagt at «jeg vil ha Hareide bort, men jeg står på for KrF likevel». Og det liker jeg veldig godt. Det viser at partiet er det viktigste, og jeg er ikke i tvil om at hun vil det beste for partiet. Det takler, jeg sier Hareide.

STILLE FØR STORMEN? Knut Arild Hareide forbereder seg til folkemøtet i Vennesla. Foto: Tomm W. Christiansen

Hareide har mer tro på å vinne nå

I en undersøkelse VG har gjort blant lokale KrF-ere, svarer 139 personer at de ikke mener Hareide kan fortsette som leder hvis han ikke vinner på landsmøtet.

les også

139 KrF-politikere: Hareide kan ikke være leder hvis KrF velger Solberg

Men tross motstanden har KrF-lederen mer tro på at han kan vinne på landsmøtet nå enn han hadde for en uke siden. Fylkeslederne er splittet, i stortingsgruppen har han fem av syv mot seg, begge nestlederne er uenige med ham.

– Jeg vil vel si at jeg er enda mer optimistisk nå enn jeg var fredag morgen, sier Hareide.

Likevel venter han like stor motstand når han fredag skal til Stavanger for et nytt folkemøte.

– Min referanse til dette er at motstanden har vært størst på Sørlandet, og jeg vil nok tro flertallet ligger på samme måte i Rogaland. Men det er helheten som til syvende og sist avgjør dette, sier Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder