STERK OPPLEVELSE: Kjæresteparet Hilde K. Aaneke og Frode Fredriksen fra Drammen var blant de første som kom til stedet der veteranbilen med fem passasjerer krasjet i fjellveggen ved Rjukan søndag.
STERK OPPLEVELSE: Kjæresteparet Hilde K. Aaneke og Frode Fredriksen fra Drammen var blant de første som kom til stedet der veteranbilen med fem passasjerer krasjet i fjellveggen ved Rjukan søndag. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

Rjukan-ulykken: - Uendelig kaos

INNENRIKS

DRAMMEN (VG) Da Hilde Katrina Aaneke og Frode Fredriksen søndag var på vei opp de bratte svingene fra Rjukan, ble de møtt av et forferdelig syn.

Publisert: Oppdatert: 04.09.18 15:17

Kjæresteparet fra Drammen kom til ulykkesstedet for en av de mest alvorlige trafikkulykkene i Norge de siste årene, der fem personer omkom i én singelulykke.

De omkomne var Henning Aabøe Bentsen (f. 1962), Berit Bjørnsen (f. 1955), Anne Kristin Isaksen (f. 1959), Jan Bjørndal (f. 1955), alle fra Kragerø, og Wenche Kise (f. 1968) fra Skien. To av dem var samboere. Alle fem var venner som holdt til i det samme miljøet.

Fredriksen og Aaneke kom til ulykkesstedet like etter at veteranbilen med de fem passasjerene hadde truffet fjellveggen. Der ble de møtt med det som føltes som «et uendelig kaos».

På vei ned fra Gaustatoppen til Rjukan på fylkesvei 651 kjørte bilen inn i en fjellvegg.

Alle de fem passasjerene i den gamle amerikaneren fra 50-tallet var i bilen da kjæresteparet kom frem. Aaneke og Fredriksen startet umiddelbart å hjelpe.

– Er det noen som har ringt 113? ropte Aaneke. Samtidig var Fredriksen godt i gang med å bistå andre på stedet med å løsne en av bildørene.

Ifølge den foreløpige rapporten fra ulykkesgruppen i Statens vegvesen var det ikke montert setebelter i bilen, noe det ikke er krav om for bilen produsert før 60-tallet.

Den høyst uventede og dramatiske hendelsen har det siste døgnet spilt som en film i tankene til kjæresteparet.

– Vi har gått gjennom alle detaljer. Den første natta ble det ikke mye søvn, forteller Aaneke.

Veivet med armene

Noe av det første kjæresteparet ble møtt med før ulykkesstedet, var en kvinne som sto og viftet med armene. Hun var tilsynelatende i sjokk, og snakket med ufullstendige setninger mens hun fortalte om at det hadde skjedd en bilulykke lenger oppe i bakkene.

Aaneke og Fredriksen trosset advarselen fra kvinnen og bestemte seg for å kjøre til ulykkesstedet for å hjelpe. Derfra gjorde de alt de kunne.

De forklarer omstendighetene som tåkete. De var begge i sjokk. Adrenalin pumpet gjennom kroppen.

– Det var som en slags karusell-følelse, sier Aaneke når hun beskriver hendelsen.

Da kjæresteparet var ferdige på stedet, kom det både skjelving og grining.

– Det har vært ganske tøft etterpå.

Kjæresteparet beskriver bilulykken som både alvorlig og tragisk. Samtidig ønsker de å rose de andre som var på stedet.

– Det var særlig en ung brannmann som gjorde en veldig god jobb, sier de avslutningsvis.

Politiet fortalte mandag kveld at de avventet svar på tekniske undersøkelser. Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Her kan du lese mer om