KNUSTE TAKSTEINER: Ingen personer kom til skade da et stort tre rotveltet over Grinde skule natt til torsdag. Foto: Grinde skule

Uvær i Sør-Norge: Tre veltet over barneskole

Den kraftige vinden har skapt storeproblemer flere steder på Vestlandet. I Tysvær i Rogaland har et stort tre veltet over Grinde skule. Mange skoler og barnehager holder stengt som følge av uværet.

 • Ingvild Silseth

Artikkelen er over ett år gammel

– Grinde skule består av fire bygg. Treet rotveltet over den grønne paviljongen, hvor rundt 70 elever på tredje og fjerne trinn holder til, sier undervisningsinspektør Halvor Stakkestad ved Grinde Skule til VG.

Siden treet veltet natt til torsdag, da skolen var stengt, kom ingen personer til skade.

– Det er noen taksteiner som er knust, men vinduene er like hel, så undervisningen kan gjennomføres som normalt. Teknisk avdeling i kommunen skal vurdere skaden og få treet fjernet, sier Stakkestad.

Totalt er elleve skoler og barnehager stengt grunnet strømbrudd etter uværet, melder NRK. I Askvoll kommune i Sogn og Fjordane er flere veier stengt. For 3000 innbyggere er båt eneste mulige utfartsvei, skriver Bergens Tidene.

Strømløse

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld, og det ble målt flere vindkast over orkan styrke.

les også

Stormen blåste tak fra naust inn i enebolig: – Det var ganske heftig

Et av de største problemene knyttet til stormen, er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans.

På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet strømløse onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK, som jobbet på spreng med å få rettet opp feil på nettet.

Klokken 12.00 er over 7700 av kundene deres fremdeles uten strøm.

Har du bilder fra uværet? Tips oss!

Ingen personskader

Mange av politidistriktene på Vestlandet har det siste døgnet hatt mange oppdrag knyttet til det voldsomme uværet som herjer i Sør-Norge.

Siden onsdag klokken 18.00 har Vest politidistrikt fått 133 meldinger om ulike naturskader.

– Det er ikke meldt om alvorlige personskader, skriver politiet på Twitter like før klokken 04.00 torsdag morgen.

Sør-Vest politidistrikt opplyser at også de var ute på flere oppdrag onsdag.

– Vi har ikke fått noen meldinger om skader som følge av stormen i natt, men i går kveld hadde vi nærmere 30 oppdrag knyttet til denne. Det er ikke meldt om personskader, sier operasjonsleder Brit Randulf til VG.

I Møre og Romsdal har det vært noe roligere. De mottok ingen meldinger onsdag kveld.

– I natt har det kommet seks-syv meldinger om tre og grener som har falt ned på veier, strøm- og telefonledninger som har blåst over ende og et vindu som har blåst inn, sier operasjonsleder Borge Amdam.

Heller ikke her er det meldt om alvorlige skader eller vesentlige problemer knyttet til hendelsene.

OPPRYDDING: Mange trær har det siste døgnet blåst over ende og sperret veier flere steder på Vestlandet. Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Måtte sikre stillas

Også på Østlandet har det kommet det mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold og Akershus.

Politiet sendte natt til torsdag ut oppfordring om å kjøre forsiktig i høstmørket, og sjekke at alle lys på kjøretøyet er i orden. I løpet av natten ble flere av veiene ryddet og åpnet igjen.

Oslo-politiet meldte også om et stillas ved en blokk på Brattlikollen som holdt på å rase. Dette ble senere sikret av brannvesenet, som sammen med en kontaktperson på stedet tok en befaring for å kvalitetssikre at sikringene skulle holde gjennom natten.

SIKRET STILLAS: Politi og brannvesenet fikk i natt melding om at et stillas holdt på å rase på grunn av sterk vind ved en blokk på Brattlikollen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ble blåst over ende

Bergen lufthavn skriver på sine hjemmesider at det er sterk vind på flyplassen, og ber reisende være varsom.

– Den sterke vinden og de kraftige vindkastene kan gjøre det vanskelig å stå oppreist på vei til og fra terminalen. Vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige.

Flere personer ble blåst over ende onsdag kveld.

– Det er såpass kraftig vind at flere personer har blåst over ende når de har gått ut døren. En person ble hentet av ambulanse etter at vedkommende ble blåst inn i en lyktestolpe, sa lufthavndirektør Aslak Sverdrup til VG.

Beveger seg nordover

Meteorologisk institutt skriver på Twitter torsdag morgen at vinden har begynt å minke på Vestlandet.

En oversikt viser at det sterkeste vindkastet mellom klokken 21.00 onsdag og 07.00 torsdag, var på 51 meter i sekundet på Kvamsfjellet i Jølster i Sogn og Fjordane.

– Uværet beveger seg nå nordover. Vinden har allerede begynt å øke i Trøndelag, og vil ta seg opp også i Nordland utover dagen. Den kommer deretter til å minke utover ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss til VG ved 08.00-tiden.

– Den kraftigste vinden så vi nok på Vestlandet i natt.

Vinden har begynt å minke på #Vestlandet. Her er en foreløpig oversikt over de kraftigste vindkastene natt til tors … https://t.co/RAePjl8wNx

Mer om

 1. Møre og Romsdal
 2. Vest politidistrikt
 3. Sør-Vest politidistrikt

Flere artikler

 1. Nytt uvær på vei – ber folk holde seg inne

 2. Uværet herjer på Vestlandet

 3. Uværet tar strømmen og stenger fjelloverganger

 4. NVE om uværet: Kan oppstå alvorlige situasjoner

 5. Stormen fortsetter på Vestlandet: – Bør være veldig forsiktig

Fra andre aviser

 1. Første høststorm: Vindkast på 51 meter i sekundet

  Aftenposten
 2. Vindkast med orkan styrke på Vestlandet – tak fløy inn i hus

  Aftenposten
 3. Hever farenivået for stormen til rødt

  Aftenposten
 4. Få alvorlige skader etter heftig uvær

  Fædrelandsvennen
 5. Dette er igjen av campingvognen vinden veltet.

  Aftenposten
 6. Storm og regn i vente

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder