OMSTRIDT: Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera fyller 21 år 1. november. Like lenge har den skapt furore og optimisme i Midtøsten. Bildet viser nyhetsrommet til Al Jazeera English i Doha. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG
OMSTRIDT: Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera fyller 21 år 1. november. Like lenge har den skapt furore og optimisme i Midtøsten. Bildet viser nyhetsrommet til Al Jazeera English i Doha. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG

Qatar-krisen: Nekter å stenge Al Jazeera

INNENRIKS

DOHA (VG) Nyhetskanalen er elsket og hatet over hele Midtøsten. Nabolandene vil den livs. Bli med på innsiden av Al Jazeera.

Betalt innhold
Publisert:

– Det er latterlig og absurd at myndighetene i flere land krever nedleggelse av et mediehus i det 21. århundret. I løpet av mine 35 år i denne bransjen har jeg aldri hørt om noe lignende noe sted i verden, sier Salah Negm, nyhetsredaktør for Al Jazeera English, da VG besøker mediebedriften i hovedkvarteret i Doha, hovedstaden i Qatar.

Det er gått nesten fem måneder siden det brøt ut full diplomatisk krise i Gulfen. Siden 5. juni har den arabiske halvøya Qatar, med sine 2,5 millioner innbyggere, vært fullstendig isolert fra naboene Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt. De anklager Qatar for å sponse terrorisme.

Bakgrunn: Derfor er det Qatar-krise i Gulfen

I sentrum av krisen finner vi den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

«Angriper ytringsfriheten»

På en liste over 13 krav fremsatt av gulfstatene til Qatar i juni, ga de halvøya ti dager på å kutte sine bånd til Iran, stenge sin tyrkiske militærbase og avslutte forbindelser til Det muslimske brorskap, palestinske Hamas og libanesiske Hizbollah.

Punkt nummer seks er å «legge ned Al Jazeera og alle dens underavdelinger». Qatar nekter å etterkomme kravene.

Hvorfor vil gulfstatene det statlige mediehuset til livs?

– Vi har vært liberale, frie og uavhengige fra første dag i en region der folk er vant til myndighetenes sensur. Derfor blir vi angrepet av land som ikke liker den frie presse og som ønsker å undertrykke ytringsfriheten, mener Negm, som var nyhetsredaktør i den arabiske delen av Al Jazeera da kanalen ble grunnlagt i 1996.

Kontroversiell nyhetskanal

Al Jazeera var lenge kjent for å være en nøytral aktør som ga Midtøstens undertrykkende en stemme. Under Den arabiske våren i 2011, skulle dette inntrykket endre seg hos flere. Al Jazeera ble kritisert for en partisk dekning i favør Det muslimske brorskap i Egypt, og flere av kanalens journalister satt fengslet i over ett år.

Med rot i dette og andre anklager, hevder landene som nå boikotter Qatar at Al Jazeera er en plattform for ekstremisme og sekterisk islam.

Korrespondent Jamal Elshayyal i Al Jazeera English var stasjonert i Egypt under Den arabiske våren. Han er uenig i kritikken.

– Det er ikke rart at det var mye kontrovers rundt Den arabiske våren, der folket var splittet mellom pluralisme og diktatur. Vi viste dem sannheten. Ikke skyt budbringeren, sier Elshayyal.

«100 prosent uavhengige»

Al Jazeera er eid av regjeringen i Qatar, med emir Tamim bin Hamad Al Thani i spissen. Til tross for at kanalen har høstet stor anerkjennelse for kritisk dekning i Midtøsten, har anklagene om myndighetspropaganda haglet. Hvor uavhengige er egentlig Al Jazeera?

– Jeg har jobbet her i elleve år, og har aldri fått en instruks fra myndighetene. Vi er 100 prosent redaksjonelt uavhengige, slår Elshayyal fast.

Som eksempel forteller korrespondenten at han har intervjuet sjefen for fotball-VM i Qatar 2022 om dødsfall blant bygningsarbeiderne på anleggstomtene. Ifølge Elshayyal er det likegyldig om nyhetene er god eller dårlig for Qatar; de skal ut til folket uansett.

Beskyttet av emiren

Han mener at pluralisme, altså åpenhet for ulike meninger og levesett i samfunnet, er selve grunnen til at Al Jazeera har havnet i gulfnaboenes sikte. Ingen av de ansatte som VG snakker med i Doha tror at det blir gjort alvor av trusselen om nedleggelse.

Al Jazeera er en idé. Du kan ikke drepe en idé. Denne ideen er å snakke mot makten, tilby en nøytral dekning, og å være folkets smør og brød i nyhetshverdagen. For dette, risikerer vi livet.

Al Jazeera får ikke overraskende støtte fra landets overhode, 37 år gamle sjeik Tamim.

– Hvis vi legger ned Al Jazeera, vil det stå i historiebøkene 50, 60 eller 70 år frem i tid hvordan det forandret hele ideen om ytringsfrihet i regionen. Vi kommer ikke til å legge ned Al Jazeera, understreket han i et intervju med CBS-programmet «60 minutes», publisert 29. oktober.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »