Flom flere steder i landet: Oppgradert farevarslet til det mest alvorlige

OTTA/OSLO (VG) NVE har fredag varslet om varslingsgrad fire for flomvarsling, som er det mest alvorlige nivået. «Ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden», skriver nettsiden Varsom.no om nivå fire.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

NVE - Norges vassdrags- og energidirektorat - har fredag formiddag oppgradert farevarslet for flom til det mest alvorlige nivået for flere vassdrag på Østlandet.

Det gjelder småelvene og bekkene som bidrar ved Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget, samt øvre del av vassdragene i Hallingdal og Valdres.

Det bekrefter Elise Trondsen, vakthavende hydrolog ved NVE, til VG i 12-tiden.

– Vi følger situasjonen tett. Hele situasjonen er sårbar på temperaturutvikling og nedbørsutvikling. Får vi mer regn og varme, blir det mer kritisk. Holder det seg kaldt og det ikke kommer mer nedbør, når vi ikke de røde nivåene, selv om det er meldt, fortsetter Trondsen.

– Denne situasjonen følger vi tett sammen med Meteorologisk institutt og regulantene (de som har reguleringsmyndighet på elvene).

OVERSIKT OVER OTTA: Dette bildet tatt med Drone viser hvordan det ser ut i Otta fredag formiddag. Foto: Geir Olsen

Kan oppstå mange skredhendelser

Det er første gang i 2018 at NVE bruker illrød farge og varslingsgrad fire.

Varsoms hjemmesider står det følgende om aksomhetsnivå 4:

« Ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader».

Videre står det at det kan oppstå svært mange skredhendelser, og at flere kan få store konsekvenser. Det kan komme omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

I Nord-Gudbrandsdal sier lensmannen Erik Trønnes at folk i distriktet må kun kjøre bil om det er helt nødvendig. Vannet stiger og stiger, og det er fare for jordras flere steder, sier Trønnes, og forteller også at det ikke er trygt å kjøre for øyeblikket.

I en pressemelding gitt klokken 12, gjengitt av GD, er en barnehage i Otta i ferd med å stenge grunnet stor vannføring. I tillegg har et mindre ras medført at beboere ved to gårdsbruk i Sel kommune vil bli evakuert.

Sprutregn på vei oppover

NRK-journalist Even Lusæter var på plass i Otta fredag morgen, og forteller til VG at folk lurer på hva som skjer, og at flere sliter med å ta seg frem. Det er flere som er fortvilet over de store vannmengdene, og flere må gå omveier for å komme seg til skole og jobb.

– Det er bare E6 som står over vann ved Fåvang, som ligger ved Kvitfjell. Det er bygninger, låver, uthus og landbruksredskaper står under vann på begge sider av E6. Jeg tror dette kan utvikle seg grunnet store mengder snø i fjellet, sier VG-fotograf Geir Olsen på vei nordover i Gudbrandsdalen. Han forteller også at det sprutregner mens han kjører oppover.

Glomma fortsetter å stige og har i løpet av det siste døgnet steget med cirka 30 cm, ifølge Glommens og Laagens Brukseierforening. Elverum kommune overvåker situasjonen.

– Vi fryktet en stund at vi måtte stenge E6 natt til fredag. Mindre regn enn det som var spådd ser ut til at foreløpig slipper det, sier seksjonsleder Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen, vegavdeling Oppland, til GD.

Noe kan havne på det høyeste farenivået

Fredag er det ventet at lokale elver og bekker vil havne på det høyeste farenivået, rødt. Årsaken til den økte vannstanden er snøsmelting på grunn av varmen, i tillegg til regn.

Varsom anbefaler å følge med varsler, mens Due anbefaler at folk fortsetter å sikre og flytte verdier, og at de holder seg unna bekker og elver med mye vann.

Rådet fra forsikringsselskapet If er å flytte campingvogner, biler og dyre gjenstander før det er for sent.

MYE VANN: Slik ser det ut i Hønefoss fredag. Ikke akkurat plettfrie forhold. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder