SUPERVÆR: Mandag og tirsdag denne uken blir det sommervarme i stole deler av landet. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Nå blir det sommervarme i hele landet!

Mandag og tirsdag vil temperaturene ligge over 20 grader fra Sør-Norge og helt opp til Helgeland. Men onsdag kommer et værskifte - som vil føre til en kald og våt 17. mai mange steder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Østlandet vil få det aller fineste været mandag og tirsdag, forteller vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt, Bente Wahl.

– Dette er gode nyheter! Det vil i det store og hele bli pent vær i hele landet vårt de neste par dagene, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved meteorologisk institutt til VG.

Østlandet vil få det aller fineste været mandag og tirsdag, med temperaturer opp mot 25 grader.

– Også på Vestlandet vil det bli varmt. I Bergen viser prognosene rundt 22 grader mandag og tirsdag. Det kan komme spredte regnbyger, men det vil stort sett bli sol og oppholdsvær, forteller Wahl.

Også i Trøndelag blir det en varm og fin start på uken.

Foto: Nejad, Arash A.

– Det fine været og de varme temperaturene strekker seg helt opp til Helgeland. I Tromsø er det ventet 18–19 grader mandag, med litt synkende temperaturer tirsdag. Finnmark kan vente seg temperaturer på rundt 15 grader, forteller hun.

– Det kommer veldig mye bra vær i landet vårt mandag og tirsdag. Tirsdagen blir aller finest, da er det nesten ingen regnbyger i hele Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog i Storm Geo, Roar Teigen.

Teigen forteller at Troms og Finnmark kan få skyer og litt regn tirsdag.

les også

Nær rekordtidlig tropenatt

Men enn så mye vi skulle ønske det, vil ikke det gode været i store deler av landet vårt holde seg lenger ut i uken. Når bunaden og finstasen skal gjøres i stand, vil det skje et værskifte - som kan føre til en grå nasjonaldag mange steder i landet.

GRÅTT: Det blir kaldt og regn de fleste steder i landet vårt på nasjonaldagen. Foto: Kleiven, Paul / SCANPIX

– Prognosene er foreløpig veldig usikre. Men at det kommer et værskifte onsdag, som vil gi mer ustabilt vær og kaldere temperaturer. De gode temperaturene fra mandag og tirsdag er det ingen som vil få 17. mai, dessverre, sier Wahl.

I Oslo er prognosene for nasjonaldagen stort sett grått og vått vær, med temperaturer på rundt 12–14 grader. I Trøndelag ser det også vått og grått ut, ifølge Wahl, med temperaturer under 10 grader. Gråvær og regn vil også prege Troms.

– Her blir det også grått og trist, og temperaturer på 7–8 grader, sier Wahl.

Best vær 17. mai får trolig vestlendingene, ifølge både Meteorologisk institutt og Storm Geo.

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Vestlandet vil få det jeg vil kalle perfekt bunadsvær. Det kommer en lavtrykksfront inn over landet onsdag. Den passerer Vestlandet allerede 16. mai. Da kommer det et høytrykk fra Storbritannia inn i bakkant, som vil gi vestlendingene oppholdsvær 17. mai, med temperaturer rundt 14 grader, sier Teigen i Storm Geo.

I Øst-Finnmark ser det ut som om det blir oppholdsvær, men det i Vest-Finnmark også vil bli grått.

Når det gjelder resten av pinsen er det vanskelig å se inn i glasskulen, ifølge meteorologene.

– På Sørlandet blir det kaldt torsdag og fredag, med nedbør som vil komme og gå litt. Søndag og mandag vil det trolig bli varmere igjen, sier Wahl.

Sannsynligvis går det mot bedre vær inn mot helgen i Nordnorge, Troms og Finnmark.

På Vestlandet kan det snu mot mer gråvær i siste del av pinsen, ifølge Teigen.

– Men det er ikke utelukket at det kan bli bedre enn det ser ut i øyeblikket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder