NÆR NEDSNØDD: Taket på denne hytta på Sjusjøen var knapt synlig over snøterrenget i februar. Foto: Olsen, Geir

Kulda i Sør-Norge tar slutt denne uken – stort lavtrykk på vei

Lei av kulde og vinter? Du ser ut til å bli bønnhørt! Kulden i Sør-Norge dør sakte ut denne uken, og erstattes av et nokså solid lavtrykk fra sør i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi er fortsatt i ettervirkningen av den omfattende forstyrrelsen av polarvirvelen, som ga oss østlig beinkald vinter. Men denne uken tar dette slutt i Sør-Norge, sier meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

Sjekk været på Pent.no!

I Nord-Norge derimot, regjerer Kong Vinter fortsatt – for der kommer det nå kalde luftmasser inn fra øst. Her er det imidlertid normalt kaldt på denne tiden av året, og temperaturene ventes ikke å bli kaldere enn normalen.

STORE SNØMENGDER: Slik så det ut ved Stryn sommerskisenter for ett år siden. Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Men før vi avskriver vinteren i Sør-Norge, skal vi ha noen dager med snødryss, særlig på Sørlandet, men også innover Østlandet. Anslag viser at snøfallet i Oslo-området kan bli på 5–10 centimeter, mens Sørlandet kan få 10–15 cm.

Også Vestlandet kan vente seg påfyll av snø onsdag, da et lite lavtrykk kommer inn med vind inntil liten kuling og nedbør som dels kan falle som regn, dels som snø.

les også

Tomme vedlagre etter sprengkulden

– Snøen kommer sånn litt og litt, i løpet av uken kan det falle om lag 20 centimeter på Sør- og Østlandet, sier meteorolog Beathe Tveita i StormGeo.

Mens kulden fra øst har styrt i Mellom- og Nord-Europa denne uken, har lavtrykkene fra vest dels tatt veien til Nordpolen, og nå tar de veien inn mot Sør-Europa:

– Lavtrykkene kommer uansett fra vest, og når de ikke får komme inn mot Nord-Europa, velger de andre veier, og nå kommer de inn over Spania, Portugal, og nordsiden av Middelhavet helt øst til Balkan, forklarer Roar Teigen.

Også Meteorologisk institutt melder om mildere luft i Sør-Norge – og mer kald luft mot nord.

les også

Kulda koster britene 11 milliarder i døgnet

– Til helgen er skjer det likevel en endring: En nokså kraftig storm kommer fredag og natt til lørdag inn fra vest mot Biscaya på Frankrikes vestkyst, og svekkes så her – og trekker nordover.

les også

59 dødsfall i Europa som følge av kulden

– Den ser ut til å sende milde luftmasser inn over hele Sør-Norge i løpet av helgen og begynnelsen av neste uke. Usikkerheten består i om vindretningen blir østlig, som vil gi nedbør som snø, eller om den vil bli sørlig, som vil gi mer vind. Hvis det nå kommer mer snø på de snømassene vi allerede har på Sør- og Østlandet, kan det øke sannsynligheten for at vi etter hvert vil få en kraftig vårflom. Alle denne snøen skal også smelte, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder