Norske professorer fikk tobakks-penger

TRONDHEIM (VG) Disse to norske forskerne fikk penger fra tobakksindustrien på 1990-tallet. En angrer - den andre ikke.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Hans Krokan, kreftforsker og professor ved medisinsk fakultet ved NTNU, deltok i en studie omkring passiv røyking.

Millioner rullet inn til Bioanalytica. Ekteparet Nilsen tjente på tobakksgigantens gavmildhet.

Husker lite

Philip Morris' mål med å knytte til seg forskere var:

* Å slå tilbake påstått skrekkpropaganda om helsefaren ved passiv røyking.

* Dermed å hindre lovforbud mot røyking.

* Å gjøre røyking mer sosialt akseptabelt igjen.

I røykesaken som nå verserer for Frostating lagmannsrett, blir norske Tiedemanns anklaget for tidligere å ha skjevtolket forskningsresultater.

Multinasjonale Philip Morris investerte ivrig i Odd G. Nilsen, som svarte med forslag om nye prosjekter - og sendte regninger.

Nilsen sier han husker lite. Han hadde ikke tid til å snakke med VG i går. Tidligere har han uttalt at han ikke angrer på engasjementet.

- Jeg tok betenkningstid, men fant ut at dette måtte gå, sa professor Odd G. Nilsen i en tidligere samtale med VG om de etiske sidene ved oppdraget.

Sporene etter den norske forskerens lukrative engasjement for Philip Morris ligger på Internett. Tobakksselskapet har gått med på å gjøre interne dokumenter tilgjengelige.

Ingen bevis

Odd G. Nilsens arbeid startet i en skandinavisk forskergruppe kalt EGIL - finansiert av tobakksindustrien. I 1990 avga EGIL-gruppen en uttalelse til et svensk lovforslag om røykerestriksjoner.

- Det husker jeg ikke, sier Nilsen.

Budskapet var dette: Det finnes ingen bevis for at passiv røyking gir lungekreft.

I 1992 gikk gruppen i oppløsning fordi de fleste medlemmene mistet motivasjonen, ifølge et brev fra lederen til Philip Morris.

Odd G. Nilsen i Trondheim var et unntak. Han forsket videre på et prosjekt for å finne ut om man kunne måle nikotinopptak i hår hos ikke-røykere. Oppdragsgiver var Philip Morris. Pengene gikk først delvis til daværende NTH, delvis til Odd G. Nilsen personlig.

- Integritet

- Det er ikke annerledes å arbeide på oppdrag fra tobakksindustrien enn for eksempel å prøve ut medikamenter for farmakologisk industri. Det hele blir et spørsmål om integritet, mener Odd G. Nilsen.

Etter hva VG har brakt på det rene, var virksomheten ikke i strid med regelverket ved daværende NTH.

Ifølge Nilsen sørget Philip Morris for utstyr til universitetet. Men i ettertid er årsaken til Philip Morris' sjenerøsitet skriftlig dokumentert:

I Philip Morris-dokumentene heter det at selskapet skulle rekruttere forskere. Presidenten i de ulike regionene fikk som ansvar å utnytte forskernes funn i kampen mot restriksjoner på tobakksrøyking.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder