BEKYMRET: Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener det trengs en felles europeisk løsning på flyktningkrisen. Foto: ,

Sverige forlenger grensekontroll

Nordisk krisemøte om flyktninger

STOCKHOLM (VG) Sverige forlenger den økte grensekontrollen i ytterligere 30 dager. Norge vurderer situasjonen fortløpende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De nordiske ministrene med ansvar for integrering møttes onsdag kveld i Stockholm for å drøfte flyktningkrisen i Europa. Etter møtet bekrefter Sveriges justisminister Morgan Johansson at Sverige har besluttet å forlenge den ekstraordinære grensekontrollen som ble innført i fjor høst.

Fått med deg denne? 10 ting du bør vite om økt grensekontroll

Integreringsminister Sylvi Listhaug er svært fornøyd med den svenske beslutningen.

–Den svenske grensekontrollen har hatt stor effekt, og har vært en svært viktig årsak til at asyltilstrømningen til Norge har gått ned, sier Listhaug til VG.

Den forsterkede grensekontrollen i Norge utløper 15. mars. Regjeringen har ennå ikke besluttet om Norge skal følge Sveriges beslutning, og forlenge kontrollen, men Listhaug understreker at man følger nøye med på hva nabolandene foretar seg.

Bekymret

EUs justis- og innenriksministre møttes i forrige uke for å diskutere løsninger på flyktningkrisen. Men i stedet dominerte bråk mellom Hellas og Østerrike. Grekerne er rasende over grensetiltak i Østerrike og land på Vest-Balkan som gjør at tusenvis av migranter og flyktninger ikke kommer seg videre og nå strander på gresk jord.

Listhaug understreker at mye nå står på spill.

– Hele det europeiske samarbeidet står nå på prøve, sier hun.

Les også: Solberg tror fortsatt på EU-løsning

Innvandringsministeren legger ikke skjul på at den interne EU-krangelen bekymrer.

– Det er helt klart en bekymring at Europa ikke har klart å samle seg om en løsning. Vi kan ikke leve med både å ha en fordeling i Europa der man fordeler dem som kommer til Hellas og Italia, samtidig som asylstrømmene går oppover til de landene folk ønsker å reise til.

Hemmelig notat

VG kunne denne uken avsløre innholdet i et internt arbeidsdokument fra Utenriksdepartementet som tegner et dystert bilde av situasjonen både for det europeiske samarbeidet og for det norske velferdssystemet. Listhaug mener notatet gir en god beskrivelse av situasjonen.

Skartveit kommenterer: Mørkt og usminket om Europa

– Det trekker opp mange av de samme momentene som jeg har vært opptatt av å snakke om, som jeg mener er helt reelle utfordringer. Situasjonen er veldig alvorlig både for de enkeltpersonene som nå befinner seg i Hellas, for greske myndigheter som nå sitter med mange personer som ikke kommer videre, og for hele det europeiske samarbeidet, sier hun.

– Det er nå viktig å få på plass en europeisk løsning. Det kan ikke fortsette slik som det var i fjor der noen få land, deriblant Norge, fikk hele trykket.

Nordisk samarbeid

Listhaug får støtte av sin finske kollega, innenriksminister Petteri Orpo. Før møtet sendte han ut en pressemelding der han understreker at det er viktig for Finland å beholde Schengen-samarbeidet.

– Det viktigste verktøyet for å håndtere migrasjonskrisen er å finne europeiske løsninger. Finland er overbevist om at de nordiske landene står sterkere i forhandlingene om returavtaler dersom vi står sammen, sier han.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas- systemene kollapser

Nordisk stemme

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norden har alt å tjene på et bedre samarbeid om flyktningkrisen i Europa. Han anklager regjeringen for å gjøre for lite.

– Jeg ser en utvikling hvor vi ser at Europa blir stykket opp i regionale stemmer. Vi har en veldig krevende østeuropeisk stemme som sier nei til byrdefordeling. Jeg vil ønske meg en nordisk stemme, sier Støre til NTB.

Han mener de nordiske landene sammen bør danne en front som innad i EU og Schengen tar til orde for felleseuropeiske avtaler og bedre byrdefordeling. Han mener kveldens møte i Stockholm er positivt.

– Det er på tide at denne regjeringen snakker Norden opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder