Kristins søster: – Husker at jeg måtte identifisere sykkelen hennes, så ble det svart

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Kristin Juel Johannessens storesøster Linda husker nesten ingenting fra dagen Kristin forsvant.

Artikkelen er over tre år gammel

Hun forteller om en normal og fin oppvekst, med foreldre som fulgte dem opp, idrett og felles lekselesing med den syv år gamle yngre lillesøsteren.

– Jeg så vel på henne som den plagsomme lillesøsteren, som man tenker om i etterkant at «det var jo veldig hyggelig», sa Juel Johannessen.

Hun har vært i retten sammen med foreldrene hver dag, og fulgt saken mot drapstiltalte Henning Hotvedt.

Kristins pappa: – Lovte at jeg skulle få tatt jævelen

Kjørte og lette

Den dagen Kristin ble drept, hadde de to vært sammen og badet på Åserudvannet på formiddagen. Hun vinket til Kristin da hun syklet ut av oppkjørselen for å møte venninnen på Goksjø.

– Da jeg skulle dra, oppdaget jeg at Kristin hadde stukket av gårde med skoene mine, så jeg kjørte etter henne. Der fant jeg venninnen hennes, som fortalte at Kristin aldri hadde dukket opp.

Linda kjørte og lette etter henne, men fant ikke Kristin. Hun varslet foreldrene, og de lette etter henne alle tre.

– Så husker jeg ikke mer før jeg fikk vite at de hadde funnet sykkelen hennes. Jeg var den eneste som visste hvordan sykkelen så ut, så jeg måtte ned og identifisere den. Jeg måtte være med inn og se på både sykkelen og de andre tingene hennes. Så er det svart. Jeg husker verken hvordan jeg kom meg dit eller tilbake, sier søsteren.

Punktum etter 17 år: Kjent skyldig i drapet på Kristin

– Alt kom tilbake

Hun skulle starte på lærerskolen like etter begravelsen til Kristin, og Linda møtte opp til første skoledag. Hun kom seg gjennom den første uken, de første månedene, det første året og til slutt det andre året.

– Da avbrøt jeg, verken hodet eller kroppen klarte mer. Jeg fikk heller ikke gyldig fravær av skolen for å følge den første rettssaken, slik man helt sikkert ville gjort i dag.

Hun klarte seg ganske bra frem til et TV-program skulle lage et innslag på Kristin-saken. Da kom alt sammen opp igjen.

– Jeg fikk behandling hos en psykolog, etter å ha blitt diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom. Da hadde jeg mistet følelsen i hele den ene siden av kroppen, og vært til mange fysiologiske undersøkelser i mellomtiden, sa søsteren.

I fjor sommer ble hun endelig ferdig utdannet lærer, etter å ha blitt omskolert.

– De ville egentlig ha meg uføretrygdet, men det ville jeg ikke. Det var ikke noe for meg å bli uføretrygdet før jeg fylte 30.

Historisk sak

Hotvedt ble opprinnelig trukket inn i drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin.

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir stilt for retten på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder