UT AV SKAMMEN: - I mange år levde jeg alene med skammen. Det skal ingen behøve. Voldtektsofre har ingen grunn til å skamme seg. Det er overgriperen som skal føle skam, sier Ane Marthe Stavrum. Foto: Janne Moller-hansen Vg

Eks-samboeren til Kopseng: – Takk til alle som anmeldte

Les det åpne brevet til kvinnene som anmeldte Kopseng nederst i saken

Hun ble voldtatt flere hundre ganger og levde med vold og trusler. Nå takker Ane Marthe Stavrum (30) alle som anmeldte den tidligere kjæresten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg gråter av lettelse, sier Ane Marthe Stavrum til VG rett etter at den historisk strenge dommen mot Julio Kopseng falt i dag.

– Dette er en seier for alle han har forgrepet seg på. Spesielt tenker jeg på de kvinnene som har fått sakene sine henlagt. De har vært så modige, og skal ha mye av æren for at han nå er stoppet og ikke får skade flere mennesker. Jeg håper de ser at deres kamp ikke har vært forgjeves.

Ane Marthe Stavrum har skrevet et åpent brev til kvinnene som anmeldte Julio Kopseng, men som opplevde å få saken sin henlagt. Brevet kan leses i sin helhet nederst i denne saken.

Bakgrunn: Dømt til lovens strengeste straff

LEVDE MED VOLD: Ane Marthe Stavrum forteller at Julio Kopseng mishandlet og manipulerte henne. Til slutt var hun så langt nede at hun trodde alt var hennes skyld. – Når jeg tenker tilbake, så kjenner jeg meg ikke selv igjen. Det er ufattelig å tenke på alt jeg har vært gjennom. Foto: Janne Moller-hansen Vg

Daglige seksuelle overgrep

Kort tid etter at hun traff Julio Kopseng, flyttet Ane Marthe Stavrum inn til ham. Da startet et brutalt volds- og overgrepsregime.

Fra februar til oktober 2009 ble hun utsatt for daglige seksuelle overgrep og psykisk mishandling. Oslo tingrett dømte Kopseng for disse forholdene i 2015.

Retten mente det måtte dreie seg om 300 voldtekter, men bemerket i dommen at det var et forsiktig anslag.

Volden ble eksemplifisert med at han tok «tak i håret hennes og smelte hodet i veggen». Han skal også ha straffet henne ved å tvinge henne ned i et badekar med glovarmt vann.

Der holdt han henne nede mens hun gråtende prøvde å komme seg ut. Kopseng skal også ha truet henne med at han kjente «gærne, grenseløse mennesker som slo damer og dreit i loven».

Onsdag ble Julio Kopseng på nytt dømt for disse forholdene i Borgarting lagmannsrett.

Les også: Hvorfor stoppet ingen Julio Kopseng?

Hjernevasket

– Jeg er fremdeles redd, selv om han sitter inne, sier Ane Marthe i dag.

LETTET: – Det eneste som betyr noe er at han ikke skal få skade flere mennesker, sier Julio Kopsengs tidligere samboer, Ane Marthe Stavrum. Foto: Janne Moller-hansen Vg

– Jeg prøver å riste av meg frykten. Men jeg tenker ofte på at han kanskje sender noen for å ta meg. Jeg vet ikke om jeg noensinne vil klare å leve et normalt liv igjen.

Etter ni måneder i det voldelige forholdet med Kopseng, klarte Ane Marthe Stavrum ved hjelp av venner å komme seg vekk. Hun bestilte flyttebil i smug, og i løpet av én time var leiligheten tom for hennes eiendeler.

Da Kopseng kom hjem fra jobb var hun borte, og tok ikke telefonen da han ringte.

Ane Marthe synes det er vanskelig å forklare hvorfor hun ble så lenge.

– Jeg var helt knekt som menneske. Totalt hjernevasket. Til og med da jeg endte på legevakten med hodeskader fordi han hadde mishandlet meg, var det jeg som ba om unnskyldning til ham.

Les også: Kopseng-offer: Nå kan jeg starte å leve igjen

Måtte stoppes

I mange år skammet hun seg. Så fant hun styrken til å anmelde. Å vitne i retten har vært en tung påkjenning. Begge gangene har Julio Kopseng måttet forlate rettssalen. Ane Marthe klarer ikke tanken på å være i samme rom som ham igjen.

– Å sitte i retten og blottlegge meg har vært noe av det tyngste. Jeg føler at jeg har kledd meg naken i den salen. Det som drev meg, var at han måtte stoppes. Forvaring er det eneste rette. Nå kan han ikke skade andre. Ingen skal måtte oppleve det jeg gjorde. Den tanken gjør meg rolig.

Ane Marthe Stavrum har følgende råd til kvinner som er blitt utsatt for voldtekt:

– Fortell noen om det. Be om hjelp. Prøv å finne styrke til å anmelde. Det er så vondt å bære på skammen alene. Ingen som har opplevd voldtekt skal behøve det.

LIVET LÆRT: Ane Marthe sier hun aldri kan glemme, men tatoveringen på underarmen minner henne om at hun har blitt et sterkere menneske. Foto: Janne Moller-hansen Vg

Kjemper for livet

Ane Marthe sier at hun ofte tenker på hva som hadde skjedd hvis hun ikke hadde kommet seg bort fra Kopseng da hun gjorde.

– Jeg tror ikke jeg hadde overlevd. Jeg var så langt nede at jeg ikke brydde meg om meg selv lenger. Til slutt grep vennene mine inn. I dag føler jeg at jeg skylder dem livet mitt.

Les også: Slik lurte han kvinnene

Nå har Ane Marthe det bedre enn på lenge. Hun er i et godt samboerforhold og i full jobb. Hun sliter fremdeles med frykt, særlig for nye mennesker og ukjente situasjoner. Men hver dag prøver hun å utfordre seg selv til å gjøre noe hun er redd for. Hun vil flytte grenser.

– Jeg kjemper med nebb og klør. Jeg skal ta tilbake livet mitt. Jeg vil aldri kunne glemme det jeg har vært igjennom, men jeg skal lære meg å leve med det.

Ane Marthe Stavrum roser hjelpen hun har fått fra helsevesenet og støtten fra advokaten sin, Trine Rjukan.

– Jeg kunne ikke hatt et bedre støtteapparat. I fremtiden håper jeg å kunne gi noe tilbake. En drøm er å hjelpe kvinner som har opplevd vold og overgrep. Jeg tror min historie kan vise at det alltid er et håp.

VG har tatt kontakt med Julio Kopsengs advokat, Johnny Veum, som opplyser at hans klient ikke ønsker å kommentere dette intervjuet.

Les også: Kopseng-forsvarer: Det finnes ingen objektive beviser

Åpent brev fra Ane Marthe Stavrum:

«Til alle dere jentene i Kopseng saken som fikk saken deres henlagt.

Urettferdigheten viser seg fra sin sterkeste side når jeg leser om noen av dere, og det gjør meg vondt at dere ikke har fått saken deres prøvd. Nå er det snart 3 år siden jeg tok meg til mot å anmelde han, og endelig er dommen klar. Dette er ikke bare en seier for meg, men en seier for dere. Og jeg håper at dere kan ha noe trøst i dette.

Dere var med på å sette lys over et forferdelig menneske som har gått i gatene alt for lenge og skadet alt for mange jenter på veien. Takk for at dere ga meg en ekstra sterk stemme. Takk for at dere ga meg ekstra mot til å kjempe på. Takk for at dere turte, og hadde mot.

Etter runder i politiavhør, og i tingretten og i lagmannsretten, er jeg nå helt utmattet. Jeg har forståelse for at mange jenter kvier seg til å faktisk gå til det skrittet, men det er aldri for sent. Det er en helvetes prosess, men det er verdt det.

Det er verdt å kunne være med på å fjerne en farlig person fra gata, og å ha hatt en stemme for at det skulle kunne skje. Det har nemlig dere hatt også. Dere må huske, selv om saken ble henlagt, betyr det ikke at dere ikke ble trodd.

Jeg tror på dere, og jeg håper at dere kan stå med rak rygg og dele gleden med oss, som fikk saken prøvd og fikk han dømt.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder