FIKK VILJEN: Svein Jonny Albrigtsen og kollegene i Store Norske skal nå jobbe to skift i Gruve 7. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

FIKK VILJEN: Svein Jonny Albrigtsen og kollegene i Store Norske skal nå jobbe to skift i Gruve 7. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Terje Mortensen , VG

Holder døren på gløtt for fortsatt gruvedrift på Svalbard

TROMSØ (VG) Regjeringen vil gi Store Norske midler til å utvide deler av gruvedriften og Svalbard-samfunnet tid til å omstille seg til ny næringsvirksomhet.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lavere og lavere kullpriser de siste årene har bidratt til å sette gruvedriften på Svalbard i en krisesituajon.

Nå får styret i Store Norske Spitsbergen Kullkompani får det som det vil - igjen: Eieren, Nærings- og fiskeridepartementet, vil spytte inn ytterligere 110 millioner i selskapet til neste år.

– Det er veldig positive nyheter, og en viktig avklaring for selskapet og for Longyearbyen, sier administrerende direktør Wenche Ravlo til Svalbardposten.

Bakgrunn: Opptil 150 mister jobben

Stimulerer sysselsetting

Pengene skal brukes til å utvide driften i Gruve 7 like utenfor Longyearbyen til fortsatt å gå i to skift, noe som ifølge departementet skal bidra til å opprettholde sysselsetting.

– Det er viktig at vi opprettholder næringsaktivitet og bosetting på Svalbard. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen. Pengene vil gi lokalsamfunnet bedre forutsetninger til å kunne omstille seg sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding torsdag ettermiddag.

EIER: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Samtidig får gruveselskapet midler til å forberede en treårig driftshvile i Svea- og Lunckefjell-gruvene.

Nedbemanningsprosessen fortsetter likevel fremover.

Omstridt: Naturvernforbundet raser

Prisen kan stige

– Hensikten med driftshvile er å gi lokalsamfunnet noe lengre tid til å bygge opp nye næringer. Samtidig opprettholder vi muligheten for oppstart hvis markedet skulle ta seg opp. Vi har ingen garanti for at ikke forholdene forverrer seg. Som eier i Store Norske følger vi utviklingen tett. Vi vurderer situasjonen løpende, sier Mæland.

Det vil ifølge departementet koste 145 millioner kroner årlig å forlenge driftshvilen ytterligere, men dette krever en eventuell ny avtale med banken.

Nærings- og fiskeridepartementet har inngått en tilleggsavtale med bankforbindelsen ut 2016.

Ga 500 millioner i vår

Midlene regjeringen ønsker å bidra med skal også finansiere avtaler om førtidspensjon, etter styrets ønske.

Regjeringens ønske om å bidra med 110 millioner kommer på toppen av de 500 millionene Stortinget i vår besluttet å tilføre selskapet gjennom oppkjøp av eiendom og lån.

Da ble Staten og Store Norske enige med banken om å begrense virksomheten i kullselskapet ut 2016.

Regjeringens forslag skal fremmes gjennom en stortingspreposisjon som må vedtas i Stortinget. Ifølge næringsdepartementet vil denne fremmes tidlig i 2016.

UVISS FREMTID: Dette er utsikten fra Gruve 7 mot Longyearbyen, som skimtes bak til venstre. Foto: Terje Mortensen , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder