AVVIKLING: Stavanger Aftenblad tar i sin leder til orde for å avvikle monarkiet i Norge. Foto: Terje Mortensen VG

Avis vil legge ned monarkiet

Stavanger Aftenblad tar i fredagens leder til orde for å avvikle monarkiet i Norge.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den tradisjonsrike avisen er riktig nok ikke blitt revolusjonær, men mener Norge trenger en «statsrettslig evolusjon». I lederen tas det til orde for å løfte debatten til et prinsipielt nivå og ikke feie den under teppet fordi vi har en hyggelig kongefamilie, skriver NTB.

Les også: Støre forsvarer konge-motstanden i Arbeiderpartiet

I lederen vises det til den siste avstemningen på Stortinget om å endre statsform. I likhet med tidligere forslag, ble heller ikke dette vedtatt, men Aftenbladet mener å spore noe nytt. Ikke minst blant de yngre representantene som stemte for en endring.

«Realitetene er at det er en generasjon yngre stortingsrepresentanter som tenker prinsipielt rundt dette. De mener det er på tide å tenke på et Norge som har et statsoverhode som ikke får tittelen gjennom arv», heter det.

Republikk: Fire av ti stortingsrepresentanter vil ha republikk i Norge

Avisen foreslår at neste forslag om å endre grunnloven på dette punktet bør følges av en komité som beskriver hvordan en norsk republikk skal se ut: «hvordan presidenten skal velges, hvilken makt hun skal ha og så videre».

Leste du denne? 22-åring fengslet etter trusler mot kongefamilien og Erna Solberg

I tilfelle noen skulle være bekymret med tanke på neste ukes festligheter, beroliger lederne med at 17. mai-feiringen ikke er i fare. Grunnloven har tålt mange endringer, står det, «det er monarkiet som er i solnedgangen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder