FENGSLINGSMØTE: ubaydullah Hussain (til høyre) og hans forsvarer John Christian Elden.
FENGSLINGSMØTE: ubaydullah Hussain (til høyre) og hans forsvarer John Christian Elden. Foto: Jan Petter Lynau ,

Terrorsiktede Ubaydullah Hussain ventet på å bli tatt

Nytt fengslingsmøte i dag

INNENRIKS

Nekter straffskyld

I fjor sommer ble en Oslo-mann (18) pågrepet i Göteborg og siktet for terror. I tiden etter pågripelsen ventet islamisten Ubaydullah Hussain (30) selv på å bli tatt av PST.

Publisert: Oppdatert: 07.01.16 11:18

Den profilerte talsmannen for Profetens Ummah betrodde seg om dette til en bekjent, ifølge VGs opplysninger.

I samtalen, som fant sted i juni, skal han ha gitt uttrykk for både bekymring og forventning til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – i etterkant av pågripelsen av den etnisk norske 18-åringen på Landvetter flyplass ved Göteborg.

Det som også kom tydelig frem var hans egen antagelse om at han kom til å bli oppsøkt og forfulgt av en større etterforskning.

I dag fremstilles Hussain for ny periode varetektsfengsling.

– Vi begjærer fire uker med brev- og besøksforbud, sier politiadvokat Anne Karoline B. Staff i PST til VG.

Politiadvokaten fikk rettens medhold i begjæringen om lukkede dører. Pressen er derfor ikke tilstede under rettsforhandlingene.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Terrorsiktet (18): Hussain ba meg ikke dra til Syria

Da 18-åringen, som Hussain nå er siktet for å ha rekruttert til jihad for terrororganisasjonen Islamsk stat (IS), ble pågrepet, skal han ha vært en del av miljøet rundt Profetens Ummah i rundt ett år.

Etter det VG kjenner får opplyst, skal han ha vært til stede under Hussains forelesninger, YouTube-innspillinger og andre sammenkomster.

Men i avhør skal ikke 18-åringen ha forklart seg på en måte som styrker PSTs rekrutteringssiktelse mot Hussain. Tvert imot har skal han ha fortalt de hemmelige tjenestene at Hussain ikke ønsket at han skulle dra.

Les også: PST: Drev skytetrening i skogen med terrorsiktet Oslo-mann (18)

18-åringens forsvarer, Javeed Shah, ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

– Ettersom dokumentene i saken fortsatt er klausulert kan jeg ikke svare på dette. Min klient samarbeider og vil svare på det PST spør ham om, sier Shah.

Etterforsket i hemmelighet

Allerede i fjor vår ble Ubaydullah Hussain satt under skjult etterforskning – mistenkt for å rekruttere ekstremister fra Norge til hellig krig i Syria for IS.

Hans forsvarer John Christian Elden sier finner det ikke oppsiktsvekkende at klienten forventet at PST ville gå etter ham.

– Siden han ble siktet i juni har han forventet at PST ville oppsøke ham, sier Elden til VG.

Siktelsen i juni ble ikke skrevet ut, men var likevel et faktum på grunn av at PST tok i bruk såkalte tvangsmidler som å gjennomføre beslag, ifølge Elden.

Det var først i oktober at PST første gang bekreftet at Hussain var siktet for terrorrekruttering.

PST mener den 30 år gamle islamisten skal ha rekruttert flere personer i perioden september 2014 til juni 2015 – deriblant den terrorsiktede 18-åringen og konvertitten Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden.

Les også: Hussain om Halden-mann: Han er en nær venn

24-åringen ble drept i Syria like før påske i fjor, og det skal ha vært Ubaydullah Hussain som overleverte dødsbudskapet til familien, ifølge VGs opplysninger.

Siktet for trusler mot vitne (17)

Tirsdag 8. desember i fjor ble Hussain pågrepet og varetektsfengslet fordi PST mener han truet en 17 år gammel gutt som har vitnestatus i etterforskningen mot Hussain og den terrorsiktede 18-åringen som ble stoppet på vei til Syria.

Fengslingsgrunnlaget var derfor at retten mente det var grunnlag for å anta at Hussain ville påvirke vitner i saken og slik forspille bevis.

Se VGTV: Ubaydullah Hussain om norske kvinner: De undertrykker seg selv

17-åringens rolle i etterforskningen knytter seg blant annet til observasjoner han skal ha gjort mens filmselskapet til Ulrik Imtiaz Rolfsen fulgte Hussain og miljøet rundt ham, deriblant den terrorsiktede 18-åringen.

– Ville hjelpe sivile i nød

8. juni i fjor reiste 18-åringen sammen med Hussain, et annet sentralt medlem av Profetens Ummah (27) og journalisten Khan Farooq fra Rolfens filmselskap mot Landvetter flyplass.

Etter det VG får opplyst, planla 18-åringen å reise fra Göteborg til Rhodos, videre med båt til Marmaris i Tyrkia og deretter til grensebyen Gaziantep. Årsaken han selv har oppgitt for reisen var et ønske om å hjelpe sivilbefolkningen i Syria og hat mot diktatoren Bashar al-Assad.

Opptakene fra denne turen ble senere samme dag tatt beslag i av PST, men etter en lang rettsprosess falt Høyesterett ned på at PST ikke fikk innsyn i dem.

Her kan du lese mer om