LIKESTILLING: FN trekker frem at Norge har et høyt nivå av likhet mellom menn og kvinner i rapporten sin. Foto: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge , NTB scanpix

Norge fortsatt verdens beste land

Nok et år topper Norge FNs rangering over hvilke land det er best å bo i. Høy grad av likestilling er en av hovedgrunnene.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

For 12. gang siden 2001 topper Norge den menneskelige utviklingsindeksen til FNs utviklingsprogram (UNDP).

– Norge har over tid lyktes med å øke sine inntekter, og samtidig sørge for at inntektene er relativt jevnt fordelt. Norge har også lyktes i å investere i utdanning og i helse. Dessuten har Norge et høyt nivå av likhet mellom menn og kvinner, og det går typisk hånd i hånd med et høyt menneskelig utviklingsnivå, sier Jens Wandel, sjef for UNDPs administrative avdeling, til NTB.

Nesten på topp: – Norge nest best i verden på likestilling

Norge er tett fulgt av Australia, Sveits, Danmark og Nederland på rangeringen. På bunn ligger Niger, Den sentralafrikanske republikk, Eritrea og Tsjad.

Større ulikheter

Rapporten peker på at store fremskritt er gjort siden rapporten første gang ble laget i 1990. Siden den gang er 2 milliarder mennesker løftet opp fra den laveste utviklingskategorien.

Men skal den positive utviklingen fortsette, må verdens myndigheter gjøre langt mer for å skaffe arbeid til alle, fastslår rapporten, som identifisert tilgangen til rettferdig og verdig arbeid som en av de aller viktigste faktorene til menneskelig utvikling.

Söta bror: Derfor er Norge best!

Med et arbeidsliv i rask endring, preget av globalisering og teknologiske fremskritt, er UNDP bekymret for at utviklingen vil føre til større ulikhet mellom folk.

PÅ TOPP - IGJEN: FN mener Norge er verdens beste land å bo i. Foto: SCANPIX/BJØRN ASLAKSEN/BJØRN ERIK RYGG LUNDE ,

Globalisering legger press på arbeidernes rettigheter. Teknologiutvikling og automatisering gjør at mange jobber forsvinner.

– Verdens land må sette arbeid i sentrum for sine utviklingsmodeller. Rapporten går så langt som å antyde at nasjonale banker kanskje ikke bare bør styre etter inflasjonsmål, men også etter nivået av arbeidsløsheten, sier Wandel.

Rapporten etterlyser en ny agenda for å sikre arbeideres rettigheter, velferd og verdighet over hele verden for å møte utviklingen.

Frivillig arbeid

Rapporten etterlyser også en ny tekning om hva som er arbeid. Frivillig arbeid, ulønnet omsorgsarbeid og kreativt arbeid må i langt større grad verdsettes enn i dag, slås det fast.

– Rent teoretisk, hvis man fikk alle over på lønnsarbeid, ville en masse frivillig og ulønnet arbeid som er helt nødvendig for menneskelig utvikling, forsvinne, påpeker Wandel.

Les også: Frivillig arbeid kan gi helseboost

Rapporten mener myndighetene i større grad må legge til rette for denne type arbeid, for eksempel gjennom gunstige skatteordninger, typer av borgerlønn eller ulike programmer.

– Samtidig er det viktig å avdekke om personer gjør ulønnet arbeid fordi de ønsker det, eller fordi de blir tvunget inn i det. For kvinners del, så fremstår det som mange av dem ikke hadde noe valg, og at de ble tvunget ut i den ulønnede delen av arbeidslivet, påpeker Wandel.

Rapporten, som gir nye beregninger av hvordan arbeidet fordeles mellom menn og kvinner, viser at kvinner i dag står for 52 prosent av alt arbeid globalt, men bare for en tredel av det lønnede arbeidet.

– Hvis kvinner får større tilgang til betalt arbeid, vil man kunne dele byrden av det ulønnede omsorgsarbeidet jevnere, slik at flere mennesker får tilgang til hele paletten av arbeid, sier Wandel.

Et samfunn bør også gi mulighet for å velge frivillig, ulønnet og kreativ arbeid for dem som helst ønsker det, sier han.

Her kan du lese noen tidligere artikler om at Norge topper rangeringen:

2014: Norge er verdens beste land å bo i - igjen

2010: FN: Nordmenn har det best i verden

2009: FN: Norge er verdens beste land å bo i

2004: FN: Norge verdens beste land å leve i

Les også

 1. Norge er verdens beste land å bo i - igjen

  Norge ligger igjen på topp når FNs utviklingsfond (UNDP) rangerer levekårene i verden.
 2. Norge er sjette beste land å leve i

  Newsweek mener Norge har den høyeste livskvaliteten i verden og rangerer oss på sjetteplass over land det er best å leve…

Mer om

 1. FN
 2. Likestilling

Flere artikler

 1. Verdien av kvinner i arbeid

 2. Nordiske land suverene på likestilling

 3. Likestillingen på retur - men Norge i verdenstoppen

 4. Det NHO burde gjøre

 5. Tro det eller ei: Verden er blitt mer sjenerøs!

Fra andre aviser

 1. Norge er fortsatt verdens beste land

  Fædrelandsvennen
 2. Norge fortsatt verdens beste land

  Aftenposten
 3. Norge fortsatt verdens beste land

  Fædrelandsvennen
 4. Nordmenn er verdens lykkeligste

  Fædrelandsvennen
 5. «Frem til USA er rede til å se på menn som noe annet enn sekundære omsorgspersoner, blir det vanskelig å oppnå utvikling»

  Aftenposten
 6. Usynleggjering av fagrørsla

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder