KALDT OG TØRT VÆR: Varselet for de kommende seks ukene tilsier mye pent vintervær, men ikke så mye snø. Her på tur ved Sognsvann onsdag Øyvind Krutå og Martina Planinic med sønnen David på to måneder. Foto: Frode Hansen VG

Seksukersvarsel - for første gang i VG: Her er været for resten av vinteren

Tørt, kaldt og snøfattig. Det er hovedsignalet for været de neste seks ukene.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over tre år gammel

Sør- og Østlandet kan imidlertid vente snø i slutten av februar.

Norge har opplevd den mest snøfattige vinteren siden 1950-tallet - og fortsatt vil vi ha en snøfattig vinter, skal vi tro prognosene fra to av verdens ledende værvarslings-organisasjoner - Det europeiske værsenteret i England, og amerikansk-canadiske Climate Prediction Center - CFS.

Les også: Kaldt i sør og mildt i nord

Seks ukers varsel

– Den snøfattige vinteren skyldes av det har kommet lite nedbør når det har vært kaldt, og når det har vært mildt, har nedbøren kommet som regn, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Les også: Mest snøfattige januar siden 50-tallet

Han lager langtidsvarsel for kunder i kraftbransjen i Norden og Europa - tidligere gjerne omtalt som månedsvarsel. Nå går imidlertid varslene seks uker fram i tid:

– Årsaken er rett og slett at både Det europeiske værsenteret og de nord-amerikanske kollegene nå leverer varsler for seks uker fram i tid - noe som igjen nok skyldes av deres grunnlagsdata nå har høyere oppløsning enn før.

For første gang vil VG idag gjengi et slikt seksukersvarsel - som altså går helt fram til midten av mars.

Les også: Vinterværet gir grønnsaksmangel

– Det spesielle denne gangen er at signalene virker forholdsvis entydige så langt fram i tid, som mot midten av mars, sier Håvik Korneliussen.

ISKALDE BAD: Alt ligger til rette for en senvinter som blir tørr, snøfattig og kald. Her ender i en råk på Raufoss en tidligere vinter. Foto: Geir Olsen VG

– Hovedsignalet fra 20. februar er en omlegging som består i at lavtrykkene fra vest tar en sørlig bane inn over Kontinentet, mens vi har en høytrykk-preget værtype her i nord. Dette signalet gis både av Det europeiske værsenteret og av CFS,

Snødump i vinterferien

Bare en uke stikker seg ut, nemlig uken fra 20. februar, som også er vinterferieuke for blant annet Sør- og Østlandet. Her er det ventet at de sørlige lavtrykkene svinger inn mot Sør-Norge og kan gi nedbør nettopp her.

– Prognosen sier vind fra sør-øst, og dette er et scenario som, hvis det kommer som snø, kan gi typisk snøkaos på Sør- og Østlandet. Men samtidig kan for eksempel Vestlandet få null nedbør denne uken, sier kraftmeteorologen.

Værtypen som overtar fra 20. februar, beskrives gjerne som «negativ NAO» - NAO står for North Atlantic Oscillation - den nordatlantiske svingningen. Den beskriver en høytrykkssituasjon i nord ved Island, og lavtrykk i sør ved Azorene - vest for Spania. Denne værtypen gir om vinteren gjerne kaldt, tørt vintervær, mens den mer normale situasjonen - altså negativ NAO med lavtrykk ved Island og høytrykk i sør, gjerne gir mildt og fuktig vestavær.

Her er seksukers-varselet hans:

Uke 1 (7. -12. februar): Høytrykksdominert vær i Skandinavia. Tørt. Kaldt i Sør-Norge, men lavtrykk bringer mildere luft til Nord-Norge. Bare 20 prosent av normalnedbør, temperatur under normalen.

Uke 2 (13. - 19. februar): Fortsatt høytrykksdominert, men høytrykket beveger seg sørover, slik at milde vestlige lavtrykk kommer til fra nord og stadig lenger sørover. Tørt vær i det meste av Skandinavia, en del nedbør i Midt- og Nord-Norge. Mildt i nord.

Uke 3 (20. - 26. februar): 65 prosent av prognosene tilsier at lavtrykkene nå legger seg i en sørlig bane. Her antar meteorologen at denne fuktige og milde luften vil bli tatt av østlig vind fra høytrykket i nord - og bli ført mot Sør- og Østlandet, noe som kan gi godt med snø denne uken. Opplegg til snøkaos i vinterferieuken om dette slår til.

Uke 4 (27. februar - 5. mars): 70 prosent av prognosene sier at vi får en tørr uke, og litt kald. Lavtrykkene går mot Kontinentet, men en viss risiko for mer snø inn mot Sør-Norge. Fortsatt negativ NAO.

Uke 5 (6. - 12. mars): Sterkt tørt signal for Skandinavia - 80 prosent av prognosene tilsier tørr uke. Også 60 prosent sannsynlighet for kjølig uke, inntil tre grader under normalen.

Uke 6 (13. - 19. mars): Hovedsignalet er ny tørr uke, og en ny kald uke. Antydninger om at disse kalde og tørre prognosene kan ha sammenheng med en større omlegging av de store værsystemene mot fortsatt flere uker uten klassisk mildt vestavær - men i stedet fortsatt en østlig værtype med tørt og kaldt vær.

Les også

 1. Mest snøfattige januar siden 50-tallet

  Det er Norge i brunt, grønt og grått! Hele Østlandet og halve Sør-Norge ligger med barmark i slutten av januar.
 2. Kuldebølgen i Europa har tatt 23 liv – og skal fortsette inn i neste uke

  En lammende kuldebølge har bitt seg fast over Europa – og har hittil tatt minst 23 liv.
 3. Vinteren skal lugge en måned til

  Noe kaldt, tørt og stabilt vintervær er ikke i sikte så langt værprognosene kan se – men noen gode kuldeperioder kan vi…
 4. Varsler mild vår langs kysten

  Venter du fortsatt på en god varig vinterperiode? Det kan vi fortsatt få, men et sesongvarsel varsler svært mild vår…

Mer om

 1. Vær
 2. Vinter

Flere artikler

 1. Vinteren skal lugge en måned til

 2. Stadig sterkere signaler om kuldeperiode i januar

 3. Ny prognose: – Sannsynlig med stabil, tørr vinter til over påske

 4. Tre måneder rekordnedbør snart over – tørrere og milde signaler for november

 5. Vinter og snø: Nordavind og kulde over hele landet

Fra andre aviser

 1. Flere steder i Norge har det ikke vært mindre snø siden 1950-tallet

  Aftenposten
 2. Kun Svalbard får mildvær i helgen

  Aftenposten
 3. Nå blir det kaldere

  Aftenposten
 4. Hustrig høsthelg i vente

  Fædrelandsvennen
 5. Snøhvit eller søkkvåt vinter? Slik blir vinterværet i byen og på fjellet.

  Bergens Tidende
 6. Meteoro­logene tror på en våt og mild vinter

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder