VAKSINERES: Om lag 1,5 millioner nordmenn er i risikogruppa for alvorlig influensasykdom på grunn av alder eller kronisk sykdom. Folkehelseinstitutt mener flere av disse bør ta vaksine mot sesonginfluensa. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Folkehelseinstituttet bekymret: Mener for få tar influensavaksine

Kun 1 av 5 i risikogruppen for alvorlig influensasykdom tok vaksine mot influensa i fjor. Folkehelseinstituttet er bekymret.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

Folkehelseinstituttet anslår at 29 prosent av befolkningen tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa (se faktaboks). Det tilsvarer om lag 1.500.000 nordmenn. Men kun 21 prosent av disse – litt over 1 av 5 – tok vaksine mot influensa i fjor.

Det et godt under WHOs målsetning, som er 75 prosent vaksinasjonsdekning for grupper som anbefales årlig influensavaksine.

– Det er alvorlig. Det fører jo til at færre er beskyttet. Og det kan føre til flere alvorlige sykdommer, sier Kjersti Rydland, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge hvert år som følge av sykdommen. En influensavaksine kunne hjulpet disse, mener Folkehelseinstituttet.

Les også: Forskere advarer friske mot influensavaksine

11 ganger høyere dødelighet

Gravide, eldre og folk med kroniske sykdommer er blant dem som anbefales å ta vaksinen.

– Personer med kols eller astma er for eksempel sårbare, både fordi de har økt risiko for komplikasjoner, og fordi sykdommen deres kan forverres. Men hvor alvorlig en influensa kan bli, avhenger av grunn-sykdommen, sier Rydland.

Ifølge en britisk undersøkelse er det 11 ganger høyere risiko for at en influensa får dødelig utfall, dersom man tilhører risiko-gruppa.

Les også: Febernedsettende kan spre influensa

Ny influensa-rekord

Under forrige influensasesong påviste norske laboratorier flere influensatilfelles enn noen gang tidligere. Da er pandemi-sesongen i 2009 regnet med, melder NTB.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det siden begynnelsen av oktober i fjor er det påvist mer enn 16.000 infeksjoner (FHI).

I tillegg til omfattende forekomst av influensa i befolkningen, har nok økt kapasitet og bruk av laboratoriediagnostikk for luftveissykdom bidratt til høye tall, påpekes det i en rapport FHI legger fram torsdag.

Les også: Norske babyer får ny vaksine

– Veldig alvorlig

Folkehelseinstituttet anbefaler også vaksine for folk som har nærkontakt med personer med lavt imunnforsvar, og for helsepersonell. Hos sist nevnte gruppe er dekningsgraden på 9 prosent. Det er like lavt som hos den generelle befolkningen.

– Det er et kjempeproblem. Særlig ettersom helsepersonell ofte drar på jobb selv om de føler seg litt syke. Da risikerer de jo å gå på jobb og smitte folk som er såbare, sier Karine Nordstrand ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåkning til VG.

Hun får støtte av overlege Bjørn Brandsæter ved Lovisenberg sykehus. Han vaksinerte seg for to uker siden, og synes det er alvorlig at helsepersonell lar være.

– Jeg synes det er veldig alvorlig. Det er nok mye ubegrunnet frykt, blant annet på grunn av vaksinediskusjonene som har vært det siste året. De smitter over på oss. Men for oss som jobber med pasienter, er det spesielt viktig å ta den. Det kan jo i verste fall føre til unødvendige dødsfall hvis vi ikke gjør det, sier han.

Studie: Voksne har bare influensa to ganger i tiåret

Folkehelseinstituttet tror det kan være flere årsaker til at folk ikke vaksinerer seg. Både tilgjengelighet, pris og frykt for bivirkninger kan spille inn.

Fordi influensaviruset ikke er likt fra år til år, er heller ikke vaksinen den samme. Dermed må den tas på nytt før hver influensasesong. Det er det ikke sikkert alle er klar over.

Les også: En bamseklem kan beskytte deg mot influensa

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder