– MÅ VÆRE FORFERDELIG: Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) føler med de pårørende etter at en kvinne sultet i hjel i Oslo i fjor høst. Foto: Frode Hansen VG

Beklager at kvinne sultet i hjel i Oslo: – Dette er fryktelig vondt

En kvinne i sekstiårene sultet i hjel høsten 2015. Oslo kommune har fått en bot på to millioner kroner. Nå beklager eldrebyråden.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Eldrebyråden er rystet over saken der en kvinne i 60-årene ble funnet død etter å ha sultet i hjel i sitt eget hjem høsten 2015. Først 16 dager etterpå ble hun funnet.

Bakgrunn: Kvinne i sekstiårene døde av avmagring i sitt eget hjem

Eldrebyråden: – Fryktelig vondt

Kommunen mottok flere bekymringsmeldinger om kvinnens helsetilstand, men ingenting ble gjort. Nå har de fått en bot på to millioner kroner.

Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen, synes saken er trist.

– Dette er fryktelig vondt, og må være en forferdelig opplevelse for de berørte. Selv om svikten skjedde før min tid, vil jeg likevel beklage på det sterkeste. Her har det skjedd mange feil, som bydelen har gått dypt inn i for å forsikre seg om at ikke skal skje igjen, skriver Thorkildsen i en e-post til VG.

Hun skriver videre at hun synes Ullern bydel har gjort en god jobb i tiden etter hendelsen.

– Min byrådsavdeling har fulgt opp ledelsen i bydelen og gitt råd og veiledning for å sikre at alle sider av saken er belyst. Som eldrebyråd er jeg glad for at Ullern bydel den siste tida har styrket hjemmetjenesten med om lag ti sykepleierstillinger, at de viser ydmykhet og vilje til å lære. De har også fulgt opp de etterlatte tett.

Samtidig håper Thorkildsen at hun sammen med avdelingen sin vil forsøke å lære av det som har skjedd.

– Vi vil fra byrådsavdelingen se på hvilke sider ved denne saken som det kan være nyttig å lære av for andre også, skriver hun.

Les også: Gunhild (92) lå død hjemme i to uker – nå må Oslo kommune i retten

– Det offentlige kan aldri bli medmenneske

– Det er noe i vårt samfunn, vi glemmer å være medmennesker.

Ordene tilhører Fabian Stang. Han var ordfører i Oslo for Høyre da kvinnen ble funnet død. Stang vil ikke uttale seg om denne saken spesielt, men sier på generelt grunnlag at han synes kommunen gjør en god jobb, selv om han erkjenner at man alltid kan bli bedre. Likevel ønsker han å oppfordre folk flest til å ta ansvar i saker som denne.

– I vårt samfunn har vi i veldig stor grad blitt opplært til at det bare er det offentlige som har et ansvar. Jeg skulle ønske at vi i større grad var til stede for hverandre som medmennesker, sier han til VG.

Han understreker at han ikke vil fraskrive det offentlige noe ansvar, men at det handler like mye om at også for eksempel naboene er en viktig ressurs.

– Vi må slutte å gå forbi dørmatten til naboen når vi ser at det ligger fire dager gamle aviser der. Det offentlige kan aldri bli medmenneske, sier han.

Les også: Demente Jorunn (83) frøs i hjel. Hun var alene 22 timer i døgnet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder