Forbrukerrådet reagerer

KJAPT OG ENKELT: Markus Gjersvik (18) tar proteintilskudd etter en økt i styrkerommet fordi han mener det forbedrer restitusjonen samtidig som det er enklere enn å ha med seg matpakke. Foto: Trond Solberg , VG

Undersøkelse: 1 av 4 unge gutter tar proteintilskudd

Forbrukerrådet er sjokkert over bruken av proteintilskudd  blant ungdom, særlig hos gutter mellom 16 og 18.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

En undersøkelse gjort på oppdrag for forbrukernes vaktbikkje viser nemlig at hver fjerde gutt i denne aldersgruppen hiver innpå med proteintilskudd i form av pulver og shakes. Målet er å bygge muskler.

– Omfanget sjokkerer oss, og for de aller, aller fleste er dette bortkastede penger. For mange er det direkte usunt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel hos Forbrukerrådet til VG.

Markus Gjersvik (18) tar nesten alltid en proteinshake etter at han har trent styrke.

– Jeg gjør det for å få i meg det jeg skal på en effektiv måte når man ikke har tid til å lage mat rett etterpå, sier 18-åringen. Han går på Persbråten skole i Oslo hvor han tar toppidrett med amerikansk fotball.

– Hva er galt med en matpakke med kyllingfilet?

– Det kan bli ganske dyrt i lengden å kjøpe mat hver gang du har trent i stedet for å kjøpe en proteinbøtte som du har over lengre tid. Jeg tar en proteindrikk etter treningsøktene og kanskje en til kvelds. Men det erstatter ikke vanlig mat, sier Markus, som anslår at han tar proteintilskudd fem-seks ganger i uken.

18-åringen, som prøver å legge på seg, begynte med proteindrikker for tre år siden.

– Jeg har fått mer muskler, men det har mye å si at jeg har trent styrke ganske lenge og så tenker jeg kosthold. Proteinpulver har ikke æren for musklene. Jeg kunne klart meg uten det også, men jeg føler at det gir bedre resultater for meg, sier Markus.

Blant jenter i alderen 16-18 er det ifølge undersøkelsen ni prosent som bruker proteintilskudd.

Ny studie: Proteinpulver kan øke risiko for testikkelkreft

Kan det lagre seg som fett?

Forbrukerrådet mener tvert imot at det holder med vanlig mat.

– Et normalt kosthold gir deg mer enn nok av de proteinene du trenger, også for å bygge muskler. Får du i deg for mye proteiner er det en risiko for at dette blir direkte usunt, og at overskuddsproteinene lagrer seg som fett, sier Instefjord. Hun viser til tall fra Folkehelseinstituttet fra 2012 hvor rundt 17 prosent av ungdommene i alderen 15 til 16 var overvektige.

At proteintilskudd skulle kunne føre til overvekt, mener personlig trener Martin Norum er bomskudd.

– Det er jeg helt uenig i. Man kan ikke skylde på enkeltprodukter når det kommer til overvekt, sier Norum som holder på å spesialisere seg innen idrettsernæring.

– Dessuten har proteiner, om de så kommer fra mat eller pulver, en ekstra god evne til å gi metthetsfølelse. Det store flertallet tar jo proteintilskudd for å legge på seg mer muskelmasse og mer muskler gir høyere hvileforbrenning, sier Norum.

Heller ikke klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm frykter at proteintilskudd gir vektøkning.

– Men for de fleste er det helt bortkastet. Normale 16-18-åringer trenger ikke dette, selv om de trener hver dag, sier Ramm som jobber ved Volvat medisinske senter og er en av ekspertene hos VGs Vektklubb.

Treningsekspert roper varsko: Mener pulveret er inngang til doping

– Ikke doping

I Forbrukerrådets undersøkelse svarer 76 prosent av guttene mellom 16 og 18 at de tar proteintilskudd for å bygge muskler.

– Jeg fikk litt bakoversveis da jeg så hvor sterkt grep proteinpulver har tatt i ungdomsmiljøene, spesielt blant gutter. Hvis en gutt på 16 år inntar to grove brødskiver med gulost og et glass melk til frokost, og spiser en kyllingfilet med en halv brokkoli og litt ris til middag, får han dekket hele sitt daglige proteinbehov. Da gjenstår det fortsatt lunsj og mange spiser i tillegg mellommåltider og kveldsmat, som vil kunne dekke et eventuelt økt behov ved mye trening, legger han til.

Instefjord mener du skal trene ekstremt mye for at det skal være noen vits med proteinpulver.

– Erstatter du et vanlig kosthold med proteinpulver, kan det hende at kroppen ikke får de vitaminene og mineralene den skal ha. Til slutt kan ungdom som er i vekst bli feilernært, mener Instefjord.

PT Norum er enig i at veldig store inntak av proteintilskudd kan gå på bekostning av slike mikronæringsstoffer.

– Men det er litt praktisk å ta en proteinshake etter trening framfor å planlegge et måltid, og det er ikke nødvendigvis usunt eller negativt. Proteinpulver er ikke doping, det er ikke farlig, sier Norum. Også han er imidlertidig overrasket over at så mange ungdommer bruker det.

– For veldig mange er det ikke nødvendig, sier han.

Husker du? NRK-profil mener proteinpulver er inngang til doping

Men slett ikke alle er enige

Instefjord forteller at de fleste proteinpulver som selges lovlig i Norge inneholder myse som er et melkeprotein, men noen inneholder også kreatin - et stoff fra muskler i kjøtt eller fisk.

– Vi vet at man på nettet og hos useriøse aktører kan få kjøpt proteinpulver som inneholder ulovlige stoffer klassifisert som dopingmidler. Desto mer de lover i form av muskelvekst, desto mer skeptisk bør en være, sier Instefjord.

Sjekk den rotta: Slik gikk det da rotta forspiste seg på proteintilskudd

– De yngste og eldste trenger det mest

Salgssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken synes ikke det er problematisk at så mange unge bruker proteintilskudd, selv om han synes at én av fire høres for høyt ut.

– Vi ser ikke en økning i antall kilo per kunde, men vi har flere kunder. Og vår nettbutikk har 18-års grense. Men det er de opp til 18 og over 50 som virkelig har godt av det. Det er når puberteten starter at behovet for protein til musklene blir større i en mannskropp. De yngste og eldste trenger det mest, sier han.

Berli-Johnsen har 18 års grense i nettbutikken,fordi det er ulovlig med reklame mot barn samt at det fører til mye unødvendig støy. Selv har han ingen problemer med å sende en proteinbar eller aminosyredrikk med sine egne barn når de skal på trening.

Husker du?Vil strupe markedsføringen av energidrikker mot ungdom

Mer om

 1. Mat og drikke
 2. Helse
 3. Trening

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekspert-sjekk av proteinpulver: Nyttig eller bortkastet?

 2. Da proteinbomben eksploderte

 3. Norsk firma solgte uegnet «proteintilskudd» på blå resept

 4. Pluss content

  Slik ble Ronnie kvitt ølmagen på 29 dager

 5. Pluss content

  Den beste maten for tarmen, forbrenningen og psyken!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder