Thorvald til datteren: Nini, du er mitt menneske

Venner og familie tok farvel med Nini Stoltenberg

En rørt Thorvald Stoltenberg var overveldet over oppmøtet i datteren Ninis bisettelse. – Jeg har ikke tenkt å gi slipp på sorgen, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Som dere merker, så slåss jeg litt med sorgen. Men sorg er noe man må slåss med. Jeg har ikke tenkt til å gi slipp på sorgen, den er noe jeg vil ta med meg resten av mitt liv. Den er også noe fint. Den er et utslag av hvor mye personen betød for deg. Dette er en sorg man må ta vare på, sa pappa Thorvald Stoltenberg i sitt minneord til datteren.

Benkeradene er fylt opp i Uranienborg kirke mandag ettermiddag, der familie og venner tar avskjed med Nini Stoltenberg, som ble 51 år gammel. Pappa Thorvald var tydelig rørt over oppmøtet i kirken, og kjempet med gråten da han begynte på talen sin.

– Nini, du er mitt menneske

– Jeg hadde med meg et manuskript, men jeg ble så beveget når jeg kom hit at jeg turte ikke å gå løs på det. Jeg er redd for å bryte sammen, det ligger rett rundt hjørnet for meg, sa han.

Han fortalte om det nære båndet han delte med datteren, gjennom både opp- og nedturer. At det var hun som insisterte på at han ikke bare måtte ta med solskinnsdagene når han skulle skrive boken om sitt liv.

– Det er helt riktig at Nini og jeg jobbet meget tett sammen. Jeg synes det var meningsløst og tro at man kunne være med på å redde en verden, når man ikke greide å redde den nærmeste. Det gjorde at jeg var i kontakt med henne hver dag. Hver dag, enten ved samtaler eller telefoner, for å bringe henne ut av det helvete som narkotika er. Hun så fremover og gledet seg til fremtiden, og så sviktet hjertet. Dermed var eventyret slutt, sa han.

– Jeg må bare si at, kjære Nini, du er mitt menneske. Du har vært det og du vil alltid bli det. Og Nini, du og jeg visste i alle disse vanskelige årene hvor glade vi var i hverandre. Den kjærligheten vil ikke forsvinne. Takk skal du ha, avsluttet han.

Også storebror Jens Stoltenberg var sterkt preget da han tok farvel med sin kjære lillesøster.

– En storebror skal beskytte lillesøsteren sin. Jeg prøvde å passe på deg, Nini, sa han.

Reddet av storesøsteren

Klokken 13 ringte kirkeklokkene i den fullsatte kirken, før Jens Stoltenbergs datter Catharina sang «Sound of Loneliness». Prest Sturla S. Stålsett forettet i bisettelsen.

– Hun våget å vise for hele verden at livet kunne være bratt, derfor ble hun så viktig for så mange. Alle sitter vi fattigere igjen etter tapet av Nini, sa han.

Stålsett fortalte om Ninis liv som minstejenta i familien Stoltenberg: Datter av Karin og Thorvald, og lillesøsteren til Jens og Camilla. Hun elsket å være sammen med søsknene, fortalte han.

– Nini hadde et spesielt varmt og vinnende vesen. Hun ble raskt midtpunktet og hun likte oppmerksomheten, sa han.

Storesøster Camilla, som er lege, fortalte om den gangen hun reddet søsterens liv.

– Jeg fikk være nær deg når du var lengst nede, truet på livet av sykdom og skade. I 1997 døde du nesten. Jeg klarte å komme meg inn til deg og få deg på sykehus. Du var dødelig syk i flere måneder. Hver dag var jeg hos deg, fortalte hun.

Nini døde året etter sin samboer, Karljohn Sivertzen, også han et menneske som kjempet hardt for å overkomme egen rusavhengighet. Paret ble forlovet kort tid før Sivertzen døde.

– I mer enn 20 år har jeg vært redd for at du skal dø. Nå har det hendt, det vi fryktet. Etter at du mistet Karljohn snakket du ofte om døden, sa søsteren.

Uredd stemme

Arbeiderpartiet er representert i bisettelsen med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Raymond Johansen.

– Jeg husker henne som en uredd stemme. Hun hadde tungt å bære på i livet sitt, og opplevde ting som altfor mange opplever, og som mange familier rammes av, og så sto hun frem med det. Jeg tror alle som så henne så hva det krevde av mot og styrke, sier Støre til VG før bisettelsen.

Ninis liv i offentligheten ble en sterk motsetning til søsknenes. Mens Jens Stoltenberg ble valgt til å lede landet, sto Nini Stoltenberg i 2001 frem som heroinist. Støre mener Nini ga et viktig samfunnsbidrag til en debatt som vi ikke er ferdige med, og som nå har fått den plassen den bør i det offentlige rom.

– Man må ta vekk et filter og si at dette kan vi snakke om. Det at hun inviterer til den åpenheten står det stor respekt av, og også av familien som har valgt å støtte opp om det, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder