REDDET MANN: Her hentes mannen opp fra vannet av svensk brannvesen etter å ha blitt reddet av nordmannen Andreas Berger Orud (innfelt). Foto: Robert Betzehag Rescue Photo

Andreas reddet mann fra drukningsdøden

Får skryt i Sverige

Andreas Berger Orud (37) rev av seg klærne og hoppet i elven da han så en mann ligge livløs med ansiktet ned i vannet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Orud er i Uddevalla i Sverige på håndballcup sammen med døtrene Sofie (10) og Mathilde (14). Han er oppmann på jentenes lag i Halden Håndballklubb og lørdag reiste han inn til sentrum for å handle.

– Ved broen ser jeg noe i sidesynet som ikke føles riktig. Jeg ser nøyere og oppdager at det ligger en person i vannet. På bryggekanten er det noen som vifter med armene, beskriver Andreas Berger Orud til VG.

Da han kommer bort til bryggekanten blir det foreslått at de burde kaste ut en livbøye. Orud forstår at det vil være nytteløst, siden mannen ikke rører på seg. Han tar av seg klærne og hopper ut.

– Jeg får tak i mannen i vannet. Han puster så vidt og gurgler litt. Da jeg legger ham over på siden, så hoster han opp en del vann, forteller Orud.

– Kunne fort druknet

På grunn av den høye kanten opp til land, klarte ikke 37-åringen å komme seg opp samtidig som han holdt mannen i armene. Han hørte imidlertid sirenene fra ambulanser og brannvesenet i det fjerne og ventet i vannet på redningsmannskapene.

– Det var en veldig snartenkt handling. Mannen lå med magen ned og kunne fort ha druknet, sier styrkeleder Marcus Berg i det lokale brannvesenet til Göteborgs-Tidningen.

Politiet og redningstjenesten ble varslet om at en mann hadde falt i Bäveån, som renner gjennom sentrum av Uddevalla, klokken 12.19 lørdag. For Andreas Berger Orud, som selv brannmann i Halden, var det selvsagt at han måtte gripe inn.

– Overflateredning er en del av vår jobb og noe vi øver på, men det er sjelden man kommer opp i slike situasjoner, sier 37-åringen.

Hylles på cupen

På håndballcupen er det mange som har fått med seg oppslagene i svensk media om redningsaksjonen.

– Det har blitt en veldig stor greie. Det er mange lag som deltar i turneringen og alle kommer bort og tar meg i hånden. Det er flott. Det gøy å bli satt pris på, sier Orud.

HÅNDBALLPAPPA OG REDNINGSMANN: Andreas Berger Orud (37) er på cupen i Sverige sammen med døtrene Sofie (10) og Mathilde (14). Foto: Privat

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder