Nordmann dømt for barnebortføring i Sverige

(VG Nett) Tre dager før julaften i fjor bortførte nordmannen (32) sin egen sønn (2) fra Sverige til Japan. Nå er han dømt til tvungen psykisk helsevern i Stockholms tingsrätt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dommen mot nordmannen etter bortføringen ble forkynt i et rettsmøte onsdag. Rettspsykiaterne har konkludret med at mannen har grandiose vrangforestillinger.

- Jeg er veldig fornøyd med at han får behandling, og nå kan jeg fortelle sønnen min en forklaring når han blir eldre, sier 32-åringens norske eks-samboer til VG.

Den 32 år gamle nordmannen skal sitte varetektsfengslet i tre uker til før han overføres til psykisk behandling. Deretter vil det forløpende bli vurdert om når han eventuelt er frisk.

Barnefaren i E-post: Vi har dratt frivillig

Drøyt fem måneder har gått siden 32-åringen pakket kofferten til seg og sønnen i leiligheten i den svenske hovedstaden.

Istedenfor å reise hjem til Norge på juleferie med sin norske samboer, tok han med seg gutten til Tokyo i Japan.

Tilbake i Norge satt barnefarens norske samboer uten svar - bortsett fra en E-post:

«Vi har dratt frivillig. Alltid glad i deg, ta vare på deg selv.»

Barnemoren hyret imidlertid inn det private sikkerhetsselskapet ABP World Group og fikk sønnen sin tilbake 6. mars i år etter en dramatisk operasjon i en park i Tokyo.

Vel en uke senere ble barnefaren pågrepet i Buskerud og senere overført til svensk politi siden han var etterlyst internasjonalt av myndighetene i Sverige.

Politiet: Grovt lovbrudd

Svensk politi mente at barnefaren helt uten grunn bortførte sinn sønn og holdt ham i Tokyo i vel 75 dager uten at han fikk ha kontakt med sin mor.

«Lovbruddet ansees som grovt med tanke på barnets alder, samt hensynet til at barnet ble tatt ut av sitt miljø.», skrev etterforskningsleder Elisabeth Brandt ved Stockholms-politiet i tiltalen.

I tillegg mente politiet at bortføringen var planlagt til nettopp Japan siden landet ikke har undertegnet Haag-konvensjonen for barnebortføring og ikke har noen utleveringsavtale med Sverige.

- Dermed var barnefaren og sønnen helt sikre i Japan, forklarte Brandt i retten under hovedforhandlingen 24. april.

Det norske eks-parets to år gamle sønn fikk oppnevnt en egen advokat som opplyste i retten at han krever 25.000 kroner i erstatning til barnet for krenkelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder