Listhaug må svare for omstridt utsendelse i Stortinget kveld

PÅ GRENSEN: 27.november kom de tre kvinnene til Storskog. De ble sendt fram og tilbake mellom Norge og Russland. De endte i Norge der asylsøknaden nå prøves for retten. Foto: Thomas Nilsen/ The independent Barents Observer ,

Advokat for syriske flyktninger: - Stortinget har gjort Norge til en gullgruve for menneskesmuglere

– Stortinget har gjort Norge til en gullgruve for menneskesmuglere. Etter at loven ble endret i all hast i høst, kan i praksis ingen flyktninger søke asyl i Norge. De må dukke opp i landet uten å lagt igjen spor noe sted.

 • Anne Stine Sæther
 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

Det sier advokatfullmektig Marit Vik, som nå ankerasylavslaget til de tre syriske kvinnene som 27. november ble kasteballer mellom Norge og Russland på Storskog-grensen.

Ingen av de to landene ville ta i mot dem og moren med to voksne døtre ble sendt fram og tilbake. Helt tilfeldig fikk de via en bekjent kontakt med advokatfullmektig Vik i advokatkontoret VIVE.

De tre kvinnene ble til slutt tatt med til et mottak på norsk side. Vik gikk til retten med asylsaken for å sikre at kvinnene kunne bli i Norge til søknaden var endelig avgjort. Rett før jul ga Oslo Byfogdembede UDI rett i at kvinnene må søke asyl i Russland som første trygge land. Vik leverer denne uken anken til Borgarting Lagmannsrett.

FORTVILER: Hjemme i Homs er alt utbombet. Kvinnene behersker ikke russisk og vet ikke hvordan de skal klare og livnære seg i Russland. Foto: Terje Mortensen ,

– Dette er den første rettslige prøven på UDIs tolkning av det nye regelverket, sier advokatfullmektig Marit Vik.

De siste dagene har flyktninger fra flere mottak blitt sendt til ankomstsenteret i Sør-Varanger, etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser. Samtidig blir det meldt at rundt 40 personer skal ha forlatt Oscargata mottak i Vadsø, i frykt for å bli sendt til Russland.

Syrisk familie til VG: Vi er livredde

Lovendring

Et tillegg i utlendingslovens paragraf 32 gjør at en søknad om oppholdstillatelse kan nektes å realitetsbehandlet hvis søkeren har kommet til Norge etter å ha hatt opphold i en stat eller et område hvor han eller hun ikke var forfulgt.

Lovendringen følges av justisdepartementets rundskriv om håndteringen av flyktninger ved Storskog i Sør-Varanger. Her er det ytterligere innskjerpinger: Regjeringen slår fast at selv et kort opphold i Russland er nok til å nekte og behandle asylsøknaden - hvis søkeren ikke kan bevise forfølgelse i Russland.

– Norge er omgitt av land som det ikke er farlig å oppholde seg i. I praksis betyr lovendringen at ingen kan søke asyl i Norge. Vi har lagd et lovverk som gjør Norge til en gullgruve for menneskesmuglere, sier Vik.

Hun jobber hos advokat Gunhild Vehusheia i advokatkontoret VIVE og har bakgrunn i blant annet internasjonal rett, menneskerettigheter og internasjonal strafferett.

– Det er viktig å prøve denne saken i retten fordi vi mener at instruksen gitt til UDI er i strid med folkeretten og internasjonale menneskerettigheter. Disse er gjort til en del av norsk lov – og vi mener at instruksen derfor vil være i strid med norsk lov også. UDI må bare følge instruksene fra justisdepartementet. Samtidig har departementet sagt at de har en rett til å instruere UNE. Reelt sett har vi nå heller ikke et klageorgan som på selvstendig grunnlag kan vurdere om instruksen er i tråd med internasjonal rett. Det er det nå bare domstolene som kan ta stilling til, sier Marit Vik.

Hastverksarbeid

Hun mener justisdepartementet har benyttet seg av hastverket rundt lovendringen og ikke godt nok drøftet hva som ligger i betydningen av «å ha hatt opphold» i et annet land.

--- Tekst fra e-post --- Emne: advokatfullmektig Marit Vik, VIVE Advokatkontor Tekst: *** Local Caption *** Foto: ,

– Justisdepartementet mener at enhver som har hatt et kortvarig opphold i et trygt land, kan avvises på Norges grense uten rett til å få asylsøknaden behandlet. De land som grenser til Norge anses for å være trygge land. Det betyr at ingen kan søke asyl i Norge lenger. Det var neppe meningen når Stortinget vedtok lovendringen. Jeg ville i alle fall tro at det ville være en drøftelse av det ved en så stor innsnevring av lovverket og som klart går imot våre forpliktelser etter folkeretten, sier Vik.

Etter 29.november har ingen søkt asyl i Norge på grenseovergangen mellom Russland og Norge på Storskog. To dager før flyktningestrømmen stanset helt opp, kom den voksne kvinnen med døtre på 20 og 18 år. De tre er kristne syrere fra den utbombede byen Homs.

Ville unngå havet

Familien havnet 27.november midt i krangelen mellom Norge og Russland om hvem som hadde ansvaret for de rundt 5500 asylsøkerne som i høst strømmet til grenseovergangen på Storskog.

Moren er ingeniør og snakker engelsk, mens døtrene er studenter. De tre har i følge advokaten de siste årene forflyttet seg mellom landsbyer rundt Homs fordi situasjonen for kristne har vært utrygg i et område med stor IS-aktivitet. Homs var en av byene der opprøret mot Assad-regimet startet i kjølvannet av den arabiske våren i 2011.

– Vi er veldig redde for å bli sendt tilbake til Syria. Det er ikke trygt i Homs, sa moren Mary (47) til VG i desember.

Hun lånte penger for å komme seg til Norge og søkte og fikk halvannen måneds engangs turistvisum til Russland. Hun oppga i følge advokaten, at hun og døtrene skulle besøke en venn i Russland. De tre reiste med fly til Moskva og bodde på hotell i tre døgn mens de ordnet det praktiske med transport fra Moskva, via Murmansk til Storskog. Deretter reiste de nordover med fly, før de ble kjørt til grensen i bil.

– De valgte denne reiseruten for å unngå den farligere turen over havet til Hellas. Hadde de reist samme vei som det store flertallet av flyktningene og kommet til Norge over Svinesund, ville asylsøknaden ha blitt registrert og behandlet på vanlig måte, sier advokatfullmektig Vik.

SV vil ha forsikringer fra Listhaug

Audun Lysbakken (SV) varsler i en pressemelding at han etter dagens møter i Stortinget ønsker å stille spørsmål til statsråd Sylvi Listhaug om situasjonen rundt retur av asylsøkere til Russland, etter kritikken som har kommet fra UNHCR og bekymringene for blant annet Amnesty og Noas. Et av de sentrale spørsmålene som SV varsler at de vil ha svar på, er hvordan statsråden forsikrer seg om at norske myndigheter ikke sender flyktninger tilbake til et land hvor de blir utsatt for forfølgelse, tortur, umenneskelig behandling eller død.

- Statsråden bør opplyse Stortinget om det blant de utsendte er syriske asylsøkere uten varig oppholdstillatelse i Russland, samt avklare hvorvidt den kraftige kritikken Norge har fått fra UNHCR vil føre til noen form for ny gjennomgang av det aktuelle lovverket og utlendingsmyndighetenes praksis, for å sikre at norsk politikk samsvarer med våre internasjonale forpliktelser, sier Lysbakken.

Les også

 1. 40 asylsøkere returnert til Russland - med sykkel

  Politiet har i helgen hentet 40 asylsøkere som har fått endelig avslag av UDI tilbake til Storskog.
 2. Asylstrømmen: Dette krangler Russland og Norge om

  Flere asylsøkere har endt opp i «ingenmannsland», hvor hverken Norge eller Russland vil ta imot dem.
 3. UDI: Kan trenge 100.000 nye mottaksplasser neste år

  Norge må planlegge for etablering av 100.000 nye mottaksplasser for asylsøkere i 2016, ifølge UDI.
 4. Den nye asylavtalen: Her er de 18 punktene

  Et flertall på Stortinget har kommet til enighet om en ny asylavtale for å håndtere strømmen av flyktninger til Norge.
 5. Russland sender asylsøkere i retur til Norge

  Russland nekter å ta i mot enkelte av asylsøkerne som norske myndigheter har avvist ved grensestasjonen ved Storskog i…
 6. Syriske flyktninger er blitt kasteballer i norsk-russisk «asylkrig»

  De tre syriske kvinnene flyktet til Norge via Russland med transittvisum. På Storskog ble de forsøkt sendt tilbake.
 7. Null asylsøkere fra Russland for tredje dag på rad

  KIRKENES (VG) Politiet tror den nye kontrollvirksomheten ved grensen mot Russland har skremt asylsøkere fra å komme.
 8. UDI-direktør: – Svenske tiltak kan gjøre Norge sårbart

  Sveriges innstramminger overfor asylsøkere er blant de kraftigste i hele Europa.
 9. 371 sendt tilbake til Russland i 2015

  371 mennesker ble i 2015 sendt tilbake til Russland etter å ha kommet til Norge over grensen ved Storskog og Finnmark.
 10. Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

  KIRKENES (VG) Uten forvarsel ble den syriske familien hentet av fire polititjenestemenn i Lødingen søndag og…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Syriske flyktninger er blitt kasteballer i norsk-russisk «asylkrig»

 2. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

 3. Russland har 143 millioner innbyggere. 816 har flyktningstatus

 4. Asylstrømmen: Dette krangler Russland og Norge om

 5. Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Fra andre aviser

 1. Diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

  Bergens Tidende
 2. Derfor sendes asylsøkere tilbake til Russland

  Bergens Tidende
 3. Den store innstrammingen

  Bergens Tidende
 4. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 5. Russland sender avviste asylsøkere i retur til Norge

  Aftenposten
 6. Retur til usikkerhet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder