Politiet tar selvkritikk

FORUNDRET: - Vi har fullt dykkerutstyr i bilen, så da vi ikke ble tilkalt, ble jeg litt forundret, forteller daglig leder Roger Wisth ved Stavern Dykkersenter AS. Foto: PRIVAT ,

Kvinne kjørte på sjøen, politiet varslet ikke nærmeste dykkere: – Jeg kunne vært på ulykkesstedet i løpet av ti minutter

En Larvik-kvinne i 60-årene svever mellom liv og død etter at hun kjørte på sjøen natt til lørdag. Politiet lot være å kontakte dykkere som var like i nærheten.

 • Ingar Johnsrud
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Nå tar politiet selvkritikk for valget av dykkere i de kritiske minuttene da de kjempet for å redde kvinnen.

Natt til lørdag hadde den døgnkontinuerlige dykkertjenesten i Stavern dykkere som var bare ti minutter unna ulykkesstedet, men de ble aldri tilkalt. Dette til tross for at de står på listen over ressurspersonell politiet kan benytte seg av.

Opplysninger fra politiet tyder på at kvinnen kan ha vært hentet opp fra sjøen 27 minutter raskere enn hun ble dersom de lokale dykkerne ble kontaktet.

Siste melding fra Ullevål Universitets sykehus er fra lørdag kveld, da det kom frem at kvinnen ble behandlet for livstruende skader. Dette var også status sent søndag kveld, da VG kontaktet Vestfold politidistrikt.

RYKKET UT: Dykkere fra Drammen var natt til lørdag på plass i Larvik for å bistå i søket etter personer i vannet. Foto: GEIR ERIKSEN ,

Les også: Politiet lover å være på plass innen 10 minutter i tettsteder

– Hvert minutt teller

– Jeg bor rett ved Larvik, og kunne vært på ulykkesstedet i løpet av ti minutter. Vi har fullt dykkerutstyr i bilen, så da vi ikke ble tilkalt, ble jeg litt forundret, forteller daglig leder Roger Wisth ved Stavern Dykkersenter AS.

daglig leder Roger Wisth ved Stavern Dykkersenter AS. Foto: Privat ,

Han sier til VG at de ligger inne på politiets ressursliste, og at dykkersenteret har bistått brannvesen og politi ved søk og ulykker en rekke ganger de siste tyve årene.

– Jeg kontaktet Vestfold politidistrikt i Tønsberg, men vedkommende som hadde saken var gått av vakt, så jeg fikk ikke noe konkret svar. Jeg har blitt lovet en tilbakemelding på hvorfor vi ikke ble kontaktet i løpet av helgen, sier dykkeren.

Wisth understreker at ved ulykker, hvor den forulykkede befinner seg under vann, så teller hvert minutt.

Stavern Dykkersenter har ingen formell avtale med det offentlige om bistand, men Wisth peker på at det er en tjeneste de har tilbudt det offentlige i en årrekke.

Les også: Politiet slår egne krav til responstid

– De burde vært varslet

Petter Aronsen, sjef for Operasjonssentralen i Sør-Øst/Vestfold politidistrikt, forklarer hva som lå til grunn for valgene politiet tok da de fikk melding om utforkjørselen.

– I denne konkrete saken var et kun et vitne som hadde sett noe. Operasjonsleder velger da å foreta en trippelvarsling, til alle nødetater. Drammen sender sine dykkere, og det lokale brannvesenet sender også sine overflatedykkere. De ble umiddelbart satt i arbeid for å finne ut hva som hadde skjedd, forteller Aronsen.

Det ble også sendt tre ambulansehelikoptre til stedet. De to som kommer fra Oslo hadde også med seg dykkere.

Logg fra operasjonssentralen viser følgende fra ulykken:

** 26 minutter etter meldingen om at bilen var gått på sjøen, fant overflatedykkerne bilen.

** 27 minutter etter dette, var redningsdykkerne fra Drammen på plass. Dykkerne hadde en responstid på 53 minuttutter fra meldingen om bilen kom inn.

** Seks minutter etter at de var på stedet, hadde de fått kvinnen opp, og hun var da fortsatt i live.

Det er her Stavern-dykkerne mener de kunne vært raskere i vannet på grunn av sin spesielle korte responstid på grunn av geografisk nærhet. De mener at de ville vært klare på bryggen allerede da bilen ble lokalisert av overflatedykkere – altså 27 minutter raskere enn dykkerne fra Drammen.

– Vurdert i ettertid: Var det riktig ikke å varsle Stavern Dykkersenter?

– Når det gjelder livreddende tiltak, så trykker vi alltid på den store knappen. Så sett i ettertid så burde Stavern Dykkersenter vært varslet, sier Aronsen.

Aronsen bekrefter at Stavern Dykkersenter står på deres ressursliste.

– Det er alltid politiet som leder aksjoner som dette. Og vi må alltid vurdere behovet, ut fra den informasjonen vi har, der og da. I etterpåklokskapens lys burde de vært varslet. Det ligger i sakens natur at det er raskere å komme seg til Larvik fra Stavern, enn fra Drammen til Larvik, sier Aaronsen.

Krav til responstid

Kristin-Hellesø Knutsen er seniorrådgiver i politidirektoratet, avdeling for politiberedskap og krisehåndtering.

Hun har arbeidet med måling og analyse av politiets responstid etter at det i fjor ble fastsatt krav til responstid i etaten.

– Responstid er tiden fra det begynner ringer på operasjonssentralen til første politipatrulje er fremme på stedet, sier Hellesø-Knutsen.

Hun sier hun ikke kan kommentere saken fra Larvik konkret, men understreker at politiet alltid har hatt et sterkt fokus på så rask responstid når det står om liv.

– De nye kravene har nok bidratt til større oppmerksomhet rundt responstiden i politiet, sier seniorrådgiveren til VG.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Utrykningen etter Namsos-ulykken: Redningsmannskapet brukte 32 minutter

 2. Pluss content

  Ukjent maktkamp om nødetatene: Prøvde å presse sine overordnede

 3. Pluss content

  Helikoptertragedien: De som hjalp

 4. Politiet om skoletruslene: - Vi mistenker at det er et program

 5. 75-åring hoppet i sjøen for å redde liv i Lysaker: – Viste en innsatsvilje som er helt ekstrem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder