Rettssak mot Mulla Krekar, som nok en gang er tiltalt for å ha kommet med trusler og oppfordret til straffbare handlinger. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen , VG

Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Nyheten om at mulla Krekar er pågrepet og begjært utlevert til Italia blir svært godt mottatt i det politiske Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag morgen sprakk nyheten om at mulla Krekar i natt ble pågrepet på cellen i Kongsvinger fengsel. Italienske myndigheter krever Krekar og to andre – som også ble pågrepet i natt – utlevert. Det var TV 2 som først meldte om saken.

Krekar pekes ut som leder for terrornettverket «Rawti Shax» (Den nye retningen) eller «Didi Nwe» (I retning mot fjellet), ifølge en pressemelding fra Eurojust. Gruppen skal ha vurdert angrep på norske diplomater, sier Giuseppe Governale, leder av italiensk terrorpoliti til avisen La Repubblica.

Blant norske politiker blir nyheten om at Krekar er begjært utlevert fra Norge mottatt med glede:

– Jeg tror mange i Norge vil føle et lettelsens sukk den dagen man får satt Krekar på et fly, nesten uansett hvor han reiser. Det viktigste er at han forlater Norge, jeg ser ikke noe positivt med å ha ham her, sier Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen for Frp.

– «God tur»

– Jeg ser på ham som en trussel for alt vi står for. I så måte ønsker jeg ham «god tur», fortsetter Ellingsen.

Det er ingen hemmelighet at det å finne en løsning på Krekar-saken har vært svært viktig for Frp. Ellingsen sier til VG at han har vært bekymret for at Krekar har blitt oppfattet som en «snill og godslig bestefar» i den norske offentligheten.

LETTET: Stortingsrepresentanten Jan Arild Ellingsen. FOTO: GØRAN BOHLIN Foto: Gøran Bohlin , VG

Historien om mulla Krekar: Fra gjøgler og moromann til rikstrussel

– Man må være ekstremt forsiktig med å undervurdere Krekar. Jeg syns alvorlighetsgraden i denne saken understreker det, sier Ellingsen.

– Alvorlig

– Jeg tror hele det politiske Norge vil være glad om han kan utleveres til italienske myndigheter, og sogen om Krekar kan fortsette i Italia. Men spesielt for Frp vil det være en gledens dag.

Frp-leder og finansminister sier følgende til TV 2:

Jeg registrerer at han er pågrepet og at det blir en sak for domstolen om en mulig utlevering. Hvis det er tilfelle, er det jo en veldig god nyhet.

Italiensk antiterrorpoliti sa torsdag på en pressekonferanse at de mener Krekar planla angrep mot norske diplomater og politikere.

Kommentar: Farvel, Krekar!

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

– Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

– Gode nyheter

Landsmøte Arbeiderpartiet. Hadia Tajik. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: Jan Petter Lynau , VG

Også i Arbeiderpartiet er det lettelse i dag;

– Hvis det er riktig at det er mulig å sende Krekar ut av Norge, er det gode nyheter, sier Hadia Tajik, justispolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, til VG.

På spørsmål om et mulig terrorangrep mot Norge, svarer Tajik:

–Jeg har ikke kjennskap til innholdet i saken utover hva som gjengis i mediene, så det har jeg på det nåværende tidspunkt ikke grunnlag for å uttale meg om.

Les også: Fikk ikke sende Krekar til Kyrksæterøra

Også nestleder i justiskomiteen, Anders B. Werp (H), mener den siste utviklingen i saken er «veldig bra» – og stiller seg bak uttalelsene fra Tajik.

– Vi må huske at Krekar står på FNs terrorliste, han har et utvisningsvedtak fra Norge og en dom fra Høyesterett som slår fast at han er en fare for rikets sikkerhet. Vi må ta forbehold om etterforskning, påtale og dom før vi peker ut og konkluderer bastant, men det jeg vil si er at dette understreker og bekrefter alvoret i denne saken sett fra norske myndigheters side, sier Werp.

«På 'an igjen»

– Det at italienske myndigheter nå går til det skrittet å be om en utlevering er et sterkt signal i denne saken.

Jenny Klinge (Sp) er også fornøyd:

– Det er gledelig at det er utvikling i Krekar-saken. Det ahr jo vist seg at det var vanskelig også for den blå regjeringen å finne en rask løsning for å få sendt Krekar ut av landet. Fra Frp kom det jo lovnader om at han skulle ut med første fly dersom de kom i posisjon. Siden den gang har ovr 100.000 fly lettet fra Gardermoen. Den mulige løsningen som kommer nå, kan vi sende takkekort til Italia for.

Krekars forsvarer Brynjar Meling startet dagen med å legge ut en lenke på Twitter som ledet til Jan Eggums sang «På 'an igjen».

– Dette var en fin sang å starte dagen med. Jeg er på vei for å møte ham nå. Han ble pågrepet i Kongsvinger fengsel i natt. Jeg vet lite om siktelsen, men det skal være terrorplanlegging. Og jeg møter utleveringsbegjæringen med en viss skepsis, sier Meling til VG.

Solberg: – Ingen politisk prosess

Like før hun forlater Malta, etter å ha deltatt på Toppmøtet om Migrasjon og flyktningkrisen i Europa, rekker statsminister Erna Solberg en kjapp prat med VGs medarbeider. Krekar-saken dyttet flyktningene bort fra de store overskriftene en stakket stund.
Mulla Krekar skal ha vært med på planlegge terroranslag mot norske politikere og diplomater. Tror du at dette medfører riktighet?
– Jeg har ingen grunn til å kommentere denne saken som nå er under etterforskning i Italia. Fra norsk side er det norsk påtalemyndighet og politi som håndterer saken. Dette er ingen politisk prosess, det er det viktig å understreke. Jeg skal rett hjem og lage budsjett når jeg nå drar fra Malta. Jeg skal ikke reise til Roma i forbindelse med Krekar-saken, slik NRK av en eller annen grunn kom til å skrive, sier Erna Solberg.

Du har lenge hatt sterke meninger i Mulla Krekar-saken og har ønsket ham ut av Norge. Skulle du ønske at regjeringen din blir den som lykkes i å utvise Mulla Krekar fra Norge, en gang for alle?

– Jeg har vært med på saken siden den startet. Og bidro til vedtaket om å utvise ham i 2005. Og jeg innrømmer glatt at det hadde vært fint å oppleve at Mulla Krekar forlot Norge. Nå er det slik at Krekar ikke kan utvises til Irak når hans sikkerhet der ikke kan garanteres. Det er ikke slik at jeg har noen personlig agenda i denne saken, sier statsministeren.

Les også: Erna Solberg: – Vi må bekjempe kriminelle nettverk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder