HACKET: Et hackerangrep mot tredjepartsklienten Snapsaved førte i 2014 til at tusenvis av Snapchat-bilder er på avveie. Nå er saken mot en 29-åring i Oslo tingrett i morgen avlyst. Foto: Lionel Bonaventure, Afp Foto: ,

Avlyser ny «The snappening»-rettssak etter frifinnelse

Etter at en 21-åring ble frikjent for nedlasting av sensitive snapchat-bilder mandag, avlyser Kripos en lignende sak mot en 29-åring i Oslo tingrett onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag har Kripos besluttet å avlyse en sak planlagt i Oslo tingrett onsdag hvor en mann (29) skulle stå tiltalt for heleri, etter å ha lastet ned private og sensitive bilder i sakskomplekset «The Snappening».

Mandag denne uken ble en 21-åring frikjent i Nedre Romerike tingrett for en annen tiltale i samme sak.

– Det er to nesten identiske saker. Nå har Kripos trukket saken til min klient på ubestemt tid, og har gitt oss beskjed om at de skal finne ut hva de skal gjøre med frifinnelsen i gårsdagens sak. De skal se om dommen blir stående, eller om saken skal ankes videre før de tar stilling til min klient sak, sier advokat Ketil Magnus Berg i advokatene Berg Ditlev Simonsen AS.

Bakgrunn: To menn tiltalt for å spre Snapchat-bilder

Bilder av «privat og sensitiv karakter»

Han skulle etter planen møtt i Oslo tingrett onsdag med sin klient.

I tiltalten mot den 29 år gamle mannen står det at han 17. oktober i fjor «oppbevarte en større mengde datalagrede fotografier m.v. som var fravendt rette eier ved en eller flere straffbare handlinger»

En større del av bildene beskrives som at de var av privat og sensitiv karakter.

«Bildene var ulovlig innhentet fra tjenesten Snapsaved og fra andre kilder. Bildene var kort tid før ovennevnte tidspunkt, kopiert (lastet ned) og delt med en større krets andre personer vie fildelingsverktøyet BitTorrent Sync. Gjennom bruk av BitTorrent bidro han også til å gjøre de samme fotografier m.v. tilgjengelige for en større krets av andre brukere av tjenesten.», står det i tiltalen.

– Jeg mener dette viser at Kripos erkjenner at de har en dårlig sak. Den enstemmige frifinnelsen i den andre saken er meget godt begrunnet. Jeg forventer nå at frifinnelsen på Lillestrøm ikke blir anket, og at saken mot min klient blir henlagt, sier Berg til VG.

Kripos: Ikke avsluttet

Politiadvokat og aktor fra Kripos Eirik Trønnes Hansen forklarer til VG at saken ikke er avsluttet, men foreløpig lagt på is, og trukket fra retten.

– Påtalemyndigheten har to uker på seg til å anke saken fra Nedre Romerike tingrett. Dersom lovanvendelsen fra den saken skulle bli lagt til grunn i saken som var planlagt i Oslo tingrett ville det ikke vært grunnlag for den saken. I den aktuelle saken var et synspunkt blant annet at heleribestemmelsen ikke passer på ikke-økonomiske verdier, sier Trønnes Hansen til VG.

Han understreker at det foreløpig ikke er bestemt hva som vil skje.

– Saken kan bli sendt til retten på ny, eller den kan bli henlagt, sier han til VG.

21-åring som ble frikjent i går stod i høst tiltalt for heleri og befatning med 400 gram marihuana. I forhold til tiltalepunktet om å skaffe seg og dele Snapsaved-materialet erkjente 21-åringen ikke straffskyld, selv om han innrømmet nedlastningen.

21-åringen har tidligere uttalt til VG at han var flau over det han hadde gjort.

Hacket snapsaved

For omkring et år siden begynte det å gå rykter i internettforumer og etter hvert i internasjonale medier om at en tjeneste ved navn Snapsaved var hacket.

Snapsaved gjør det mulig å lagre bilder og video man har mottatt via mobilappen Snapchat. Hendelsen ble kalt «The Snappening» og mange titalls tusen intime bilder skulle være spredd på internett.

Berg sier til VG at hans klient mener han ikke har gjort noe ulovlig.

– Han mener han ikke har gjort noe ulvolig, og har i likhet med tusenvis av andre nordmenn vært nysgjerrige og lest om «The snappening», sier Berg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder