HØYSESONG: Noman Ahmad Siddiqui (41) drifter Norbygata dagligvare på Grønland i Oslo. Han kan smile bredt. Ramadan er den mest lukrative måneden på året. Han selger mer av alt. Foto: Helge Mikalsen VG

Ramadan er i gang - 20 timer uten mat og drikke

I dag startet muslimenes fastemåned ramadan. Det merker innvandrerbutikkene i Oslo godt. Daddel-salget skyter i været.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er helt kaos her nå. Jeg har ikke tid til å prate med deg, sier Noman Ahmad Siddiqui (41), daglig leder i Norbygata dagligvare på Grønland i Oslo.

Det er formiddag. Midt i arbeidstiden. Likevel er køene lange, paller losses av varebiler og tonnevis med mat trilles inn og stables i de allerede overfylte butikkhyllene.

– Vi er bedre forberedt i år. Jeg tror ikke vil blir utsolgt for noen ting. I fjor ble vi utsolgt for koriander. Og så er det lite med poteter. Det sliter vi med. Men ellers skal dette gå bra, sier Siddiqui.

Les også: Nå faster muslimene

Uten mat og drikke

Han er rigget til muslimenes fastemåned ramadan. Det startet i dag for hundrevis av millioner muslimer over hele verden. I en hel måned skal friske, voksne muslimer avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang.

I Norge betyr det en 20 timer lang faste. For steder med midnattssol, eller hvor fasten varer i over 20 timer er det enighet om at de fastende skal følge fastetiden for Mekka i Saudia Arabia. Det innebærer en faste på omtrent 15 timer.

– Det er ikke lengden som er det verste. Det verste er varmen. Derfor er det verre å faste i Pakistan enn i Norge. Her går det greit, sier Hira Waqas (27), som pendler mellom Islamabad i Pakistan og Oslo.

Mannen hennes jobber i Telenor, for øvrig bor familien i Pakistan, hvor det for tiden er godt over 45 grader.

– Jeg er her for å kjøpe krydder og olje til iftari (fasteåpningen journ. anmrk.). Vi gjør det ordentlig, selv om det bare er oss to. Så det blir ordentlig mat, sier Waqas, og fortsetter å lete etter «chaat-masala». En egen krydderblanding til fruktsalater, som luker ramadan, ifølge 27-åringen.

Bakgrunn: Derfor ferier 1,6 milliarder muslimer ramadan

PÅ KRYDDERJAKT: Pakistanske Hira Waqas (27) finner alt hun trenger for å lage en ordentlig ramadan-måltid. Men ensomt blir det, når det er bare henne og mannen som bor i Oslo. Foto: Helge Mikalsen VG

Daddel-bonanza

Muslimene åpner fasten med dadler. Tradisjonen kan henge sammen med tilgjengelighet i Midtøsten og at dadler er en av de mest energitette fruktene med høyt innhold av kostfiber og fruktsukker.

Under ramadan har Nordbygata dagligvare kanskje en av Norges beste utvalg av dadler. De kommer fra Tyrkia, Iran, Palestina, Saudi-Arabia, Syria.

–Vi selger tonnevis med dadler i løpet av disse 30 dagene. Det går mest av dadler med sirup.

– Sirup? Er ikke dadler søte nok?

– Folk liker dadlene penslet med sirup. De ser bedre ut, sier Noman.

I tillegg går det mye av lokale spesialiteter. Pakistanerne kjøper mye kylling og lammekjøtt. Somaliere mye biffkjøtt.

– I dag fastet jeg med kyllingcurry, lassi og flere glass med vann. På sommeren kjøper folk mer kefir, yoghurt og annen lettfordøyelig mat. Det er vanskelig å spise tung mat så tidlig på morgenen, sier Siddiqui, som forteller at salget øker med 20 prosent under ramadan.

– Folk hamstrer mat de første ukene, så vi har mer enn nok å gjøre, sier han.

Skal være litt tøft

De siste årene har ramadan falt på sommerhalvåret. Fastedagene er ekstremt lange i Norge, mens fasten holdes under ekstrem varme i land nær ekvator.

– Det er klart fasten er lang. Men jeg har aldri hatt noe problem med fasting i ramadan. De første dagene er litt vanskelig, men så blir man vant til det, sier Shoaib Sultan, som var ordførerkandidat ved kommunevalget i Oslo i fjor og til daglig er bystyrepolitiker og rådgiver i Antirasistisk Senter.

20 timer uten mat og drikke går på konsentrasjonen løs. Det har derfor vært bekymring for at fastende i yker som sjåfører, t-baneførere og kirurger, kan være til fare for andres liv og helse.

– Man skal ha en lav terskel for å utsette fasten og ta den igjen ved en senere anledning, særlig dersom ens eget eller andres liv og helse står på spill. Men her må folk selv ta et ansvar. De kjenner sine egne grenser, sier bystyrepolitikeren.

For øvrig er han ingen stor tilhenger av tilretteleggelser. Hverken fra arbeidslivet, eller storsamfunnet.

– Fastende skal leve så normalt som mulig med hensyn til arbeid og forpliktelser overfor familien. Det er noe av hensikten. Vi skal ikke gjøre det for behagelig for oss. Ramadan skal være litt tøft. Noen tar seg fri og sover seg igjennom fasten, det syns jeg blir mot sin hensikt, sier Sultan.

OVERFLOD: Norbygata dagligvare får vanligvis matlevering en gang om dagen. Det holder ikke i ramadan. Det må to lastebilder stappfulle med mat på paller til for å dekke behovet til byens muslimer. Foto: Helge Mikalsen VG

Tar hensyn til kort lunte

I Oslo startet den første fastedagen med siste måltid før 03.14 i natt og vil åpnes med måltid 22.33 i kveld. Samtidig har byen lagt bak seg noen av årets varmeste dager så langt. Og også i dag er det spådd å være sol og 20 grader.

– Det er ikke vanskelig å jobbe med mat, selv om man faster. Jeg har jo vokst opp med det. Men vi tar hensyn til medarbeiderne. På kvelden, når tørsten er på sitt verste, så senker de farten betraktelig. Og det er greit for oss, sier Siddiqui.

For mange er det ikke avhold fra mat og drikke som er det verste. Det er mangel på søvn som blir den største utfordringen.

– Etter åpningsmåltid halv elleve på kvelden, er det spesialbønn som kan vare over en time. Den skal helst bes i moskeen. Du er kanskje ikke hjemme før 1-tida på morgenen. Og så skal du spise igjen før ny fastestart 03. Og da er det kanskje fire timer til du skal på jobb. Søvnen blir svært oppstykket og det er tøft, sier Shoaib Sultan.

Tid for familie og forbrødring

Fasten forløper som regel problemfritt for storsamfunnet, men Sultan har likevel noen råd.

– Enkelte muslimer kan få kortere lunte. Bare vis litt hensyn, og folk flest gjør det. Og så er det kanskje lurt å ikke legge sommerfesten i ramadan.

Selv vil han savne kaffen mest, og har ellers advart kolleger om at han kan bli litt mer irritabel uten mat i magen.

Ramadan er en tid hvor familier kommer sammen. Fritiden brukes til refleksjon og ettertanke. For dem som er langt unna familien er høytiden bittersøt.

– Ikke noe er som ramadan i Pakistan. Der er fordelen at alle faster. Hele rytmen i samfunnet endres. Jeg savner familien min veldig. Og jeg savner bønneropene. Det er noe eget ved det, sier Hira Waqas, før hun finner krydderne hun lette etter og haster hjem til sin første iftari i Oslo i år.

UNGENE MASTE: Zafar Mehmood svarer "selvsagt" når vi spør om han faster. Han har tatt seg en pause fra jobben for å kjøpe de pakistanske mangoene ungene ønsker seg til fasteåpningen i dag. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder