JOBB PÅ EN, TO, TRE: Kristian Eltervåg er arbeidsløs sveiser. Etter fem minutters prat og gjennomgang av sertifikater og papirer med Ingunn Bratli og Tom Bjarne Ur i Rosenberg WorleyParsons Group fikk han jobb fra mandag. Foto: Marie Von Krogh

Optimismen tilbake i Stavanger: Fikk jobb på fem minutter

STAVANGER (VG) NAV-sjef Truls Nordahl i Rogaland kommer med en gladmelding. Han tror bunnen av krisen er nær. I går var VG med da ledige sveisere var «speed dating», for å kjempe om 40 nye jobber. Kristian Eltervåg kunne juble.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

I juli 2015 banket VG på dørene (VG+) til butikker og virksomheter i Stavanger. Det var en dyster reise, hvor det i stor grad ble meldt om kutt og krise. Hotellkongen Petter Stordalens uttalelse vil bli husket: «Det renner blod i gatene».

I går kom det tall som tyder på at bunnen kan være nådd i norsk økonomi. VG har igjen banket på dører i Stavanger. Det viser at det er i ferd med å snu der også:

– Det er fortsatt høy ledighet og mye usikkerhet, men vi ser såpass mange lystegn nå, at jeg frister meg til å si at jeg tror vi er nær bunnen, sier NAV-sjef Truls Nordahl.

Gledelige punkter

– Vi har fortsatt landets høyeste ledighet, men det er flere underliggende bevegelser som gir grunn til litt optimisme igjen, sier han og punkter opp:

** – Ledigheten har flatet ut siden januar; det er 500 færre ledige enn det var i januar måned.

** – Varslede oppsigelser og permitteringer fra bedriftene har gått kraftig ned de siste tre månedene.

** – Antallet utlyste stillinger øker.

** – Våre tre markedsenheter varsler økt pågang fra arbeidsgivere som tar kontakt for å få hjelp til å finne kandidater til ledige stillinger, sier han.

– Samlet gjør det at vi ser en forsiktig utflating, hvor ting bedrer seg stille og forsiktig, sier han.

SER LYSERE UT: NAV direktør i Rogaland, Truls Nordahl, sier det lysner i Stavanger, men at veien frem fortsatt vil være vanskelig for mange. Foto: Frode Hansen VG

Aktuelt: Kjell har søkt jobb i ett år

Speed dating

Det ærverdige Rosenberg Verft heter nå Rosenberg Worley Parson AS, etter sine eiere.

De har slitt og nedbemannet fra 700 til 550 ansatte. Men nå snur det

– Vi har vunnet flere nye kontrakter og er glade for at vi nå kan melde om nyansettelser. Vi trenger akutt 40 sveisere og platearbeidere til mandag og 100 nye fra årsskiftet. Nav gjør en kjempejobb og har invitert ledige sveisere og platearbeidere på såkalt «speed dating» i dag, sier HR-direktør Rolf Norås Pettersen ved Rosenberg WorleyParson AS.

Vi fikk være med Ingunn Bratli og Tom Bjarne Ur i Rosenberg da de gjennomførte «speed dating» av ledige ved NAVs mulighetssenter på bryggen i Stavanger:

Utenfor møterommet står det en kø av ledige arbeidere, med attester og sertifikater å hånden. Nervøse ledige menn, som så veldig gjerne vil tilbake i jobb.

JOBB PÅ EN TO TRE: Kristian Eltervåg er arbeidsledig sveiser. Etter fem minutter med dokumentgjennomgang og prating med Ingunn Bratli og Tom Bjarne Ur i Rosenberg WorleyParsons Group, fikk han napp og jobb fra mandag. Foto: Marie Von Krogh

Jobb i bursdagsgave

De får rundt fem minutter hver. Bratli tar seg av pratingen, mens Ur sjekker papirene.

Den første er en ung gutt på 22 år, med fagbrev som sveiser. Han har ikke de nødvendige sertifikatene for å kunne begynne rett i jobb på mandag: Han legges i kurven over dem som kan ligge an til å få jobb fra nyttår.

Så kommer en som har så god bakgrunn at Ur sier; deg skal vi finne jobb til. Han går rakrygget og fornøyd ut.

Så kommer Kristian Eltervåg. Han forteller at han tidligere har jobbet ved Rosenberg og ble rammet av nedbemanning i et annet selskap.

– Har du lyst på jobben, spør Bratli.

– Ja, det hadde vært greit, sier han lavmælt.

Vi ser på Ur at dette er en mann han vil ha. Etter noen runder med NAV kan Pettersen gi ham neven og gratulere.

– Bedre bursdagsgave kunne jeg ikke fått, sier Eltervåg. Han er 41 år i dag og du ser at han nesten letter der han går bortover gangen og ut i solen.

– Dessverre er det en gruppe som vi ennå ikke har greid å skaffe jobb til, og det er ingeniørene. Det er fortsatt vanskelig for dem, sier Pettersen.

– Badekar

Oljegründer og investor Ståle Kyllingstad advarte regjeringen for ett år siden om at de ikke innså at krisen hadde rammet.

– I dag er situasjonen bedre. Det er høyere aktivitet inne oljeservice og vedlikehold. Unntaket er innenfor leting. Men selv om det ser bedre ut, tror jeg ledigheten vil kunne øke noe i høst, fordi det brukes mer midlertidig ansatte og korttidsansettelser.

Han sammenfatter:

– Det er som et badekar; noen har nådd bunnen, men andre er fortsatt på vei ned.

VG spesial: Oljenedturen

Stordalen mer positiv

Petter Stordalen bommet ganske kraftig på kort sikt, da krisen slo inn høsten 2014: Han var i gang med å bygge tre store hoteller i Stavanger da oljekrisen smalt.

– Det har vært blodig, og det er fortsatt krevende i Stavanger. Vi er realister og tror det vil ta tid før markedet igjen er i balanse, sier han i dag.

Men også han varsler at det er i ferd med å skje noe.

– Vi ser også lyspunkter. Etter en tøff vinter og vår, ble sommersesongen bra. Vi ser en økning i solgte romnetter fra ferie- og fritidsmarkedet: Stavanger er mye mer enn olje. Det er også en kulturhovedstad, og de siste årene har det skjedd mye innen mat, scenekunst og musikk som gir positivt utslag på turismen.

Vekst i sommer

Han viser oss tallene for markedsutviklingen i Stavanger. Måned for måned, sammenlignet med i fjor.

Mens raden med negativ utvikling er lang, viser tallene nå oppgang i solgte romdøgn i april og juli og august. Per 25 august var veksten 11 prosent.

Erna: Jeg kjenner flere som har mistet jobben

– Utover høsten ser vi en økning i antall konferanser og aktiviteter som legges til byen fra nye bransjer, sier Stordalen.

Drosje

En næring som treffes tidlig av trendskifter, er drosjenæringen.

Da vi var i Stavanger i fjor sommer, kunne daglig leder Svein Svimbil i Stavanger Taxi fortelle nesten ned på hvilken uke smellen kom:

– Vi fikk smellen i januar 2015. Plutselig sa det pang. Antall turer ble redusert med tyve prosent.

I dag er også han mer optimistisk.

– Nedgangen har stanset opp. Det skyldes en kombinasjon av at det er blitt færre biler og en forsiktig bedring i markedet.

Les: Skal bygge landet – søkertallet stuper

Mange sliter

Selv om det er lysglimt i Stavanger, er det fortsatt slik at mange sliter. I juli var det 11 950 ledige i Rogaland, en vekst på 34 prosent siden i fjor. Samlet er 4,6 prosent helt ledige, mot 3,2 prosent i Norge.

Da vi var i Stavanger i juli i fjor, fortalte Liv Helen Larsen i Perlehuset at det gikk så dårlig at hun var i ferd med å legge ned.

Det ble hun tvunget til. Og siden har hun gått ledig.

– Jeg går ledig og har ikke greid å få meg ny jobb. Jeg søker, men det er ikke så lett.

Hun meldte seg ledig i oktober i fjor.

– Det er vanskelig, men jeg synes det er enda verre med de unge som går ledige og ikke får seg jobb. Jeg har en mann i jobb, så vi klarer oss. Jeg håper i det minste å få en deltidsjobb, sier hun.

Stenger til uken

En av Stavangers beste restauranter de senere årene, Neon, legges ned etter oljekonferansen denne uken.

– Vi klarer det ikke lenger. Bedriftsmarkedet har vært nede for lenge. Vi må gi oss, sier restaurantsjef Cato Ødemark.

GIR SEG TIL UKEN: Gourmet-restauranten Nero legges ned i neste uke. Restaurantsjef Cato Ødemark (til venstre) vil starte mindre sted og kollega Alexander Geiro skal jobbe ved Utstein Kloster. Foto: Marie Von Krogh

Les: Skoleavhopperne får det tøffest

Han planlegger å begynne med «urban farming» og mindre virksomhet.

Wenche Haaverstein hadde gått ledig fra april 2015 da vi møtte henne i fjor sommer.

– Jeg er dessverre fortsatt ledig. Jeg har søkt jobber lokalt, i hele landet og i utlandet, men det er få jobber innen mitt fag felt og mange som kjemper om de samme jobbene, sier Haaverstein, som jobbet med applikasjonsadministrasjon i Aker Solutions.

– Bekymret

Hun er leder for lokalt avtaleutvalg for privat sektor i NITO Rogaland og en av ildsjelene bak NITO Rogalands nettverk for jobb søkende ingeniører.

– Mange ledige medlemmer er bekymret for hva som skjer når dagpengeperioden tar slutt. Her må politikerne komme opp med virkemidler i statsbudsjettet, sier Haaverstein.

Dagpenger er det samme som ledighetstrygd, som man kan få i to år etter at man har mistet jobben.

Når den fristen utløper, er det sosialtrygd som er alternativet.

Les: De siste ledighetstallene

– Vi er veldig obs på den utfordringen. Pr i dag er det 1300 arbeidssøkere i Rogaland som står i fare for å miste dagpengene sine de neste fem månedene. Vi har kontaktet dem og innkalt dem til møte, for å hjelpe dem, blant annet med kontakt med de aktuelle kommunene, siden de er de som er ansvarlige for sosialhjelp-ytelsene, sier Nordahl.

Han sier at møtet fører til at flere får økt motivasjon for å søke jobb:

– Når folk ser at dagpengeperioden går mot slutten og de risikerer enda et inntektstap, fører det til at de intensiverer jobbsøkingen. Vi ser at tilbøyeligheten til å få seg jobb øker.

– Sier du at de er blitt litt late etter så lang ledighet?

– Nei, det vil jeg ikke si, men det bidrar til en realitetsorientering, hvor man blir mer motivert for å skaffe seg jobb.

Kontorleder i NITO i Rogaland, Elisabet Kvinnesland, sier at deres ledige ingeniører ikke merker noe optimisme.

– Vi har 6500 medlemmer i Rogaland. Ved nyttår var 266 ledige og det har steget til 319 nå. Selskapene kan gjerne melde om optimisme, men de ansetter ikke ingeniører. Det skyldes blant annet at selskapene nå i større grad leier inn folk.

SSB: Ledigheten litt ned neste år

Mat skal man ha: I Stavangers eldste trehus holder Skagen Bageri til. De opplever bedre tider.

JOBBGLEDE: Marion Ketel serverer Kari Svela og Åse Bærheim på Skagen Bageri. Marion har måttet gå ned til 80 prosent stilling under nedgangsperioden, og jobber nå fire dager i uken, men regner med å få "tatt det igjen" i desember, når julebordsesongen starter. Foto: Marie Von Krogh

– I fjor falt omsetningen med 15 prosent, men i år er det bedre. I stedet for å si opp, ble vi enige med de ansatte å kutte noe i stillingene, ned til 80–90 prosent. I år har vi ikke opplevd fall og det ser lyser ut, sier innehaver Frode Sandvaag.

– Svenskene banker ikke lenger på

Marion Ketel er en av de ansatte. Hun svinser rundt med wienerbrød og andre nytelser og flørter og storkoser seg med kundene.

– Jeg er veldig glad for å ha jobb og det er flott at det ser ut til å snu.

– Noe annet vi merker er at svenskene er borte. Fire-fem ganger om dagen var det noen innom og spurte etter jobb. Det opplever vi ikke lenger, sier Sandvaag.

Les: Han tror ledigheten vil stige i mange år

Massasje

Da vi besøkte Prilyak Khamnok i Tjabba Thaimassasje i fjor, var hun bekymret. Omsetningen var halvert.

FÅ KUNDER: Priylak Khamnok ved Tjabba Thaimassasje sier hun er avhengig av at oljearbeiderne kommer tilbake i jobb. Foto: Marie Von Krogh

– Jeg hører at det er noe mer optimisme innen deler av oljen. Det må snart komme. Husleien har gått ned fra 15000 til 10000 kroner i måneden på grunn av de dårlige tidene, men jeg tjener ikke nok. Jeg har forsøkt å selge, men ingen vil ha det.

En kunde ringer og lyser opp tilværelsen med en bestilling. 600 kroner for en times massasje.

Vi får følgende melding på vei ut:

– Jeg skal kjempe slik at jeg også er her når dere kommer igjen neste år, sier hun.

Les også

 1. Ledigheten stiger: Kjell (31) har søkt jobb i nesten ett år

  Kjell Eivind Helgesen (31) ble permittert fra stillingen som maskiningeniør i oktober 2015.
 2. Aleksander (29) skrev jobbsøknad på Facebook: – En desperat handling

  For tre år siden bodde Aleksander Vattøy Dyrhol på gaten. Nå har han snudd livet på hodet, og mangler kun én ting: Fast…
 3. Hauglie fikk råd fra ungdom som har kommet seg ut av NAV-køen

  I kampen mot ungdomsledigheten har arbeidsministeren fått råd av ungdommer som har klart å komme seg ut av ledighet og…
 4. Arbeidsministeren: – Det er for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet

  Ferske tall fra NAV viser 700 færre arbeidsledige i juni, men arbeidsminister Anniken Hauglie (H) understreker at man…
 5. Ledighetskrisen førte dem sammen – slik kom de seg tilbake i arbeid

  STAVANGER (VG) Med forskjellig bakgrunn og ulik alder var det lite som tilsa at disse fire ville møtes.
 6. Begge har mistet jobben: - Kom ikke til oss og si at vi må flytte

  Samboerne Ann Kari Horni (44) og Marcus Olsen (44) er begge blitt arbeidsledige i år.
 7. Full ledighets-krig mellom Ap og regjeringen

  TRANBY (VG) Er ledigheten historisk høy? Er det krise? – Ja, insisterer Jonas Gahr Støre (Ap). – Nei!
 8. Denne bedriften mangler 50 ingeniører og fagarbeidere: Nord-Norge mangler arbeidskraft: - Fløtt hit!

  TROMSØ(VG) Mens ledighetskrisen herjer på Sørvestlandet, sliter flere bedrifter i Nord-Norge med å rekruttere folk.

Mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Arbeidsliv
 3. Lønn
 4. Landsorganisasjonen (LO)
 5. Bolig

Flere artikler

 1. Pluss content

  Derfor spår NAV-sjefen at vi nærmer oss bunnen

 2. Pluss content

  Livet etter oljekrisen

 3. Se hva tolleren fant under TV-opptaket

 4. Taper penger på å jobbe

 5. Bekymret for norske studenter i utlandet

Fra andre aviser

 1. Nå er det færre ledige enn før oljekrisen

  Fædrelandsvennen
 2. – Lønnsspiralen er tilbake i oljebransjen

  Bergens Tidende
 3. En av Europas rikeste regioner endte i fattigklubben. Vil norske oljebyer lide samme skjebne?

  Aftenposten
 4. - Neste bevegelse er oppover

  Fædrelandsvennen
 5. Mange flere vil til offentlig sektor - mens optimismen returnerer til næringslivet

  Fædrelandsvennen
 6. Derfor ser Node-sjefen muligheter i krisen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder