SAKLIG DEBATT: Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, etterlyser en mer saklig ordbruk i asyldebatten. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Høyres eks-ordførere reagerer på Listhaugs ordbruk: Fabian Stang: Listhaug må lytte til kritikken

Fire tidligere storby-ordførere for Høyre, ber innvandringsminister Sylvi Listhaug velge mer «saklig ordbruk» i asyldebatten.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Fabian Stang, som var ordfører i hovedstaden fra 2007 til 2015, var kjent for å brenne for en inkluderende by. På spørsmål fra VG om hvordan han har reagert på oppstyret rundt retorikken til innvandringsminister Sylvi Listhaug, som splitter folket, må Stang tenke seg om. Så svarer han:

– Det er en grunn til at vi tilhører to ulike partier, sier Stang, som nå er leder i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

Stang har jobbet tett med Listhaug da hun var eldrebyråd i Oslo, og beskriver henne som «ryddig, engasjert og resultatorientert» den gang. Han håper hun nå også blir lydhør:

– De omstridte uttalelsene hennes har jo kommet i forbindelse med lovforslag som fortsatt ikke er vedtatt. Jeg håper hun lytter til høringssvarene, og det kan jo hende hun også hører på hvordan dette nå blir omtalt, sier Stang.

Stor intervju: Listhaug står knallhardt på sitt

Ser behovet for innstramming

Stang understreker at han anerkjenner at asylstrømmen til Norge har vært så stor at det er behov for en innstramming.

– Men jeg håper vi fortsatt har en raus flyktningpolitikk når denne høringen er over, for det har Norge råd til. Det er viktig å huske på at asylsøkerne som kommer til Norge har ulik bakgrunn, og selv om det kan være en og annen lykkejeger blant dem som nå søker asyl, så må vi ikke skjære alle over én kam, sier Stang.

– I slike situasjoner forestiller jeg meg at det er jeg selv som er flyktningen som står og banker på døren. Jeg tenker på hvordan jeg selv ville håpet på å bli tatt imot, legger han til.

– Og hvis du var den flyktningen, hvordan ville du følt at du ble tatt imot i Norge nå?

– Som sagt håper jeg vi fortsatt kan være rause, selv om det kan være behov for en innstramming.

– Listhaug kritiseres særlig for ordbruk som at asylsøkere «bæres på gullstol inn i Norge» og at flyktningstrømmen gjør at hun «frykter for sine barns framtid». Hva tenker du om ordbruken hennes?

– Det er allerede mange som har kommentert det, så det gjør ikke jeg. Men dess vanskeligere et tema er, dess viktigere er det å opptre saklig og ordentlig. Så jeg kan jo oppfordre til å holde debatten saklig fremover.

LES OGSÅ: KrF-Hareide: Listhaug nekter å lytte

Tidligere Tromsø-ordfører reagerer

Jens Johan Hjort (H), som overraskende trakk seg som ordførerkandidat i Tromsø før kommunevalget, viste tydelig hvor han står i flyktningdebatten da han gikk av som ordfører etter fire år i oktober i fjor: I et rasende brev til statsminister Erna Solberg kritiserte han menneskesynet i innvandringsdebatten.

STYRTE TROMSØ: Tidligere ordfører Jens Johan Hjort (H). Foto: Terje Mortensen , VG

– Jeg har ikke sans for retorikken til Listhaug. Å antyde at noen bæres på gullstol inn i Norge er fullstendig misforstått. Man kan jo håpe at Listhaug vil sette seg inn i hvordan flyktningene, og deres barn, faktisk har det, sier Hjort.

– Da vil hun se at det er oss i Norge som sitter i en gullstol, og som har vært usedvanlig heldige. Anstendighet tilsier at vi må dele noen av våre goder med dem som kommer til oss i nød, fortsetter han.

Hjort reagerer på at Listhaug mener kritikken mot forslagene er knyttet til hennes egen rolle. Til VG sa Listhaug: «det vil være helt oppsiktsvekkende dersom man nå er mest opptatt av å påføre meg og regjeringen nederlag, i stedet for å tenke langsiktig på hvordan vi skal styre landet

– Vi som er kritiske til forslagene hennes er uenige i politikken, og er ikke interessert i Listhaug som person. Flere av forslagene kan bryte med Norges internasjonale forpliktelser, og det er en politikk Norge ikke kan være bekjent av, tordner Hjort.

Les også: Erna Solberg uenig i uttalelsene fra Listhaug

Mener Listhaug provoserer

Marvin Wiseth var en av Høyres mest populære lokalpolitikere da han styrte Trondheim fra 1990-98. Han baserte seg på å søke brede forlik, forklarer han.

STYRTE TRONDHEIM: Marvin Wiseth var ordfører i Trondheim i åtte år på nittitallet. Foto: Ned Alley , NTB scanpix

– Listhaug bruker ikke den retorikken jeg ville brukt i hennes sted. Hun burde valgt andre ord, for det er tydelig at hun provoserer. Men selve innstrammingsforslagene gjør hun jo på oppdrag fra flertallet i Stortinget, sier Wiseth.

Han frykter nå at enigheten fra asylforliket forvitrer og at det skal svekke det borgerlige samarbeidet.

– Synes ikke samarbeidet er så godt som det burde ha vært. De burde sette seg ned og prate ut, og det har kommet retorikk fra den andre siden også som ikke har vært så konstruktiv.

Wiseth håper Høyre og statsminister Erna Solberg kan ta rollen som fredsmegler mellom de borgerlige. Men han vil ha med flere partier i en enighet om asyl- og innvandringspolitikken.

– Jeg regner med at Erna Solberg jobber med dette kontinuerlig. I en sak som er så betent og så viktig bør man jobbe for et forlik blant mesteparten av Stortinget, slik man hadde før jul.

Styrte Kristiansand – med KrF og Frp

Arvid Grundekjøn var ordfører i Kristiansand fra 2011 til 2015. Høyre-politikeren styrte sørlandsbyen i koalisjon med Frp og KrF, og ser med bekymring på splittelsen som er i ferd med å danne seg mellom de to partiene på riksplan.

STYRTE KRISTIANSAND. Tidligere ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H). Foto: Svein Tybakken ,

– Det er grunn til å være på vakt mot at de borgerlige glir fra hverandre på grunnlag av ord. Vi står midt i en situasjon som aktualiserer debatten om asylinstituttet, der retten til vern og beskyttelse fra krig ligger dypt i vårt verdigrunnlag, sier Grundekjøn.

– Listhaug har en meget krevende jobb, og der hun har vært veldig klar i sine forslag. Men det er en vanskelig balansegang mellom å være tydelig på hva oppgavene er, og å ikke bruke ord som vekker feil assosiasjoner. Det har vært noen av hennes formuleringer jeg har stusset på, uten at jeg vil stille meg til doms, fortsetter han.

– Jeg er selv enig i flere av forslagene så langt jeg kjenner dem, som blant annet fireårsregelen vedrørende familiegjenforening. Men jeg ville nok ikke ha brukt ord som «gullstol», og lignende, legger han til.

Les også

Mer om

  1. Innvandring
  2. Flyktningkrisen i Europa
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Fabian Stang blir statssekretær for Listhaug

  2. Skjønnheten og kosedyret

  3. Godt innhold, dårlig stil fra Listhaug

  4. Støre angriper regjeringens flyktningretorikk

  5. Venstre slakter Listhaugs asyl-innstramminger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder