VIL BYGGE MER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk til valg på å doble boligbyggingen.

VIL BYGGE MER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk til valg på å doble boligbyggingen. Foto: Trond Solberg VG

Raymond Johansen lover fortgang: – Det bygges ikke nok i Oslo

Oslo trenger minst fem tusen nye boliger hvert år. Byrådsleder Raymond Johansen lover å få opp farten, men folk må forberede seg på å bo tettere og ta i bruk hele byen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

De siste tolv månedene har prisene på bolig i Oslo økt med 15,2 prosent. Og toppen er ikke nådd. Ifølge Prognosesenteret ligger det an til en prisvekst på 25 prosent i Oslo i løpet av 2015 og 2016.

– En slik prisvekst er formidabel. Det skulle lede til kraftig vekst i igangsetting av boliger. Problemet er at det tar for lang tid fra prisvekst i markedet til boligbyggingen ekspanderer, sier Erik Øye, partner ved prognosesenteret, til VG.

Senteret har beregnet at det er behov for minst fem tusen nye boliger i Oslo hvert år.

– Det blir stadig tydeligere at det politiske ansvaret svikter når det gjelder å legge til rette for dette, sier Øye.

Det er lite som tyder på at behovet for nybygging blir mindre – ifølge SSB forventes Oslo å vokse med nesten 10.000 innbyggere i året de neste ti årene. Erik Øye mener Oslo burde ha ferdigregulert tomter for å gi plass til 100.000 boliger.

– I Finland tar det et par uker fra reguleringsplanene er klare, til du får byggetillatelse. Her tar det, hvis du er heldig, fra et halvt til ett år, sier han.

Per 30. juni 2016 hadde bystyret i Oslo vedtatt regulert 2047 boliger.

Les også: Familien Bøckman får ikke lån - må bo i studentbolig

Må ha minst 5000 nye boliger i året

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), gikk til valg på å doble boligbyggingen. Han innrømmer at situasjonen er vanskelig.

– Mange ting er utfordrende. Vi kan ikke gjøre noe med at rentenivået er lavt, og at betalingsevnen og -viljen hos folk er stor. Det fører til høy konkurranse, og veldig høye priser, sier han.

– De områdene vi kan bidra til, er å sørge for godt tilrettelagte tomter, som er ferdigregulerte, slik at utbygger fristes til å begynne å bygge ut, legger han til.

Johansen mener forrige byråd må ta mye av skylden for at situasjonen i Oslo er slik den er.

– Da vi overtok Oslo etter 20 år, var det ikke planlagt for veksten vi nå opplever. Derfor er det stor avstand mellom tilbud og etterspørsel. Vi er nødt til å bygge mer, og det er en hovedsatsing for hele byrådet, sier han.

Les også: Slik hjelper du barna inn på boligmarkedet

Brannfakkel i boligdebatten: – «Den norske drømmen» knuses

Vil bygge høyere og tettere

– Er det godt nok at dere har vedtatt 2047 nye boliger?

– Det er i alle fall det samme som det forrige bystyret leverte gjennomsnittlig i løpet av et helt år. Men vi skal levere mer. Når året er omme, kommer vi til å se helt andre tall. Vi har press på dette, og har vært tydelige overfor Plan- og bygningsetaten om at å regulere til boligformål er førsteprioritet, sier Johansen.

Han lover også flere større prosjekter.

– Det bygges ikke nok i Oslo. Men det kommer store prosjekter rett rundt hjørnet, som for eksempel Gjersrud-Stensrud, som har potensiale til 10.000 boliger. Det er plass til mange flere boliger i byen om vi bygger tettere, høyere og grønnere langs kollektivknutepunktene. På den måten kan vi også redusere biltrafikken samtidig, sier han.

VG har den siste tiden hatt fokus på hvilke utfordringer unge møter når de skal inn på boligmarkedet. Raymond Johansen, som selv har to sønner på 24 år, forstår de unges frustrasjon.

– Mange unge mister fullstendig motet når de ser budrundene, eller opplever at leiligheter blir solgt før visning. Vi forsøker å gjøre noe med det, med de virkemidlene vi har. Det er viktig for oss at Oslo skal være en by for alle, også for de som ikke har de tjukkeste lommebøkene.

– Hvordan skal dere få til det?

– Det blir å bygge over hele byen. Det finnes åpenbart områder i byen som er billigere, hvor prispresset oppover er lavere, sier han.

Les også: Politikere vil kjøle ned boligmarkedet

Komplisert å bygge i by

Byrådet vil også forenkle prosessene innenfor Plan- og bygningsloven.

– Det er viktig å få ned saksbehandlingstiden, som vi får ned ved å prioritere å jobbe med disse sakene. Så handler det om å ha tett og nær kontakt med utbyggerne. Jeg har selv hatt gode møter med utbyggerne, og er klar over deres ønsker og krav. De er det ikke alltid vi kan etterkomme, men det er viktig å ha en god dialog, sier Johansen.

– Hvilke ønsker er det vanskelig å innfri?

– Det er nok mange utbyggere som skulle ønske at høringsprosessene var kortere. Men det er viktig å ivareta demokratiet. Det å bygge i en by er komplisert, og det er mange hensyn å ta, sier han.

Blant tiltakene som er iverksatt er et eget boligvekstutvalg, der fleste sentrale aktører i byggenæringen er representert. Før sommeren kom de med sine første forslag til hvordan man kan få fart på boligbyggingen i Oslo.

Les også: Tror du det er brennhett nå? Nei, da: – Boligprisene skal dobles

– Få opp farten, Raymond

FØLER SEG IKKE TRUFFET: Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret og finansbyråd i forrige periode, mener Raymond Johansen skylder på forgjengerne i stedet for å gjøre jobben sin. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret og finansbyråd i forrige periode, mener Raymond Johansen bommer grovt med kritikken.

– Ap var de to siste byrådsperiodene en stor bremsekloss for boligbygging, så det han sier faller på sin egen urimelighet. I stedet for å gjøre som han pleier – å skylde på sine forgjengere – burde han konsentrere seg om å få opp farten. Det er nemlig en enorm avstand mellom det Ap lovte i valgkampen, og det de har levert så langt, sier han.

Selv har Solberg hatt kontakt med en rekke boligbyggere som han mener tegner et dystert bilde av forholdene under nytt byråd.

– De sier det er blitt vesentlig lavere tempo på regulering av nye boliger. Ap har en begredelig historie med boligregulering i Oslo, og de har så langt fortsatt i samme spor. Jeg foreslår at Raymond kommer i gang, for Høyre står klart til å stille opp i bystyret for å få regulert boliger i et skikkelig tempo, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder