Støttet varsleren i Monika-saken - så sluttet hun i jobben

SLUTTET I POLITIET: Rigmor Isehaug var sjef for person- og voldsavsnittet ved Hordaland politidistrikt, men sa overraskende opp etter Monika-saken. Foto: Tor Erik H. Mathiesen,NTB scanpix

Gransker behandlingen av politisjef i Bergen

Justisdepartementet har iverksatt granskning av hvordan en
politisjef i Bergen ble behandlet i forbindelse med den såkalte Monika-skandalen.

Artikkelen er over fire år gammel

Som hans nærmeste overordnede skal hun ha gitt støtte til mannen som varslet om skandalen i bergenspolitiet – men så sa hun opp jobben i politiet.

Rigmor Isehaug var leder for volds- og sedelighetsavsnittet ved Hordaland politidistrikt, og nærmeste overordnede til politibetjent Robin Schaefer, som varslet om den mangelfulle drapsetterforskningen, men ble avvist av en samlet politiledelse.

Les også: – Følte jeg sto maktesløs

Wiersholm gransker

Justisdepartementet har nå besluttet at advokatfirmaet Wiersholm skal granske hvordan Robin Schaefer sin nærmeste sjef ble behandlet av Hordaland politidistrikt under Monika-saken. Det var også Wiersholm-advokat Jan Fougner som sto for granskingen av hvordan politibetjent Robin Schaeferble behandlet som varsler.

I denne rapporten utropes Isehaug selv som varsler i Monika-saken på grunn av sitt engasjement internt til støtte for Schaefer.

– Jeg er glad for at jeg for at også min sak får en bred offentlig gjennomgang, sier Rigmor Isehaug.

Tidligere i sommer sluttet hun i politiet som følge av påkjenningene som Monika-saken hadde skapt for henne. Hun hadde lite positivt å si om hvordan Hordaland politidistrikt hadde behandlet henne og Robin Schaefer.

Kritisk mot ledelsen

I vinter, da boken til varsleren Robin Schaefer kom ut, levnet han liten ære til noen av sine sjefer i Hordaland politidistrikt. I boken fremgår det at han følte skam på vegne av ledelsen i distriktet. Dette gjaldt også hans nærmeste leder Rigmor Isehaug.

Til VG sier hun at hun ikke kan kommentere saken noe videre nå, siden den er under

gransking, men overlater til sin advokat å kommentere saken videre:

– Det har vært tungt for Isehaug å bli fremstilt som en av dem som nærmest motarbeidet Robin, da det ikke var tilfellet. Hun opplevde selv å bli motarbeidet, og hun opplevde det som kom frem i Wiersholm-rapporten tidligere i sommer som en viss oppreisning, sier hennes advokat Tor Henning Rustan Knudsen ved advokatfirmaet Wikborg Rein.

Lovbrudd hos politiet

Tidligere i sommer konkluderte advokatfirmaet Wiersholm, som hadde fått i oppdrag om å granske behandlingen av Robin Schaefer, om at arbeidsgivers opptreden mot ham samlet sett var et brudd på arbeidsmiljøloven, som setter forbud mot blant annet forfølgelse av og gjengjeldelse mot varslere.

Rapportskriverne konkluderte også med at Rigmor Isehaug måtte regnes som medvarsler til Robin Schaefer, og at hun hadde støttet ham.

– Hun opplevde det som kom frem i Wiersholm-rapporten som en viktig presisering av hennes rolle i saken, men er glad for at justisdepartementet nå også skal granske om hun har blitt utsatt for ulovligheter, sier advokat Rustan Knudsen til VG.

Les også: Monika-siktet ble kalt «Litauens Robin Hood»

Ulovlige sanksjoner

Han mener at også hun er utsatt for ulovlig gjengjeldelse etter at hun har varslet.

– Denne saken er den utløsende årsaken til at hun gir seg før tiden etter 37 år i politiet på grunn av mangel på motivasjon, sier Rustan Knudsen.

Spesialenheten for politisaker etterforsker for tiden om Hordaland politidistrikt skal kunne straffes for behandlingen mot Robin Schaefer.

– Tenker dere at denne granskingen kan føre til at Spesialenheten også må etterforske mulig lovbrudd mot Rigmor Isehaug?

– Foreløpig avventer vi utredningen fra Wiersholm. Isehaug er i utgangspunktet ikke opptatt av sanksjoner, men at et riktig bilde av hva som var hennes rolle kommer frem. Hun støttet Robin Schaefer i den kampen han hadde mot ledelsen i politiet, og opplevde et betydelig krysspress i den sammenheng, sier Rustan Knudsen.

Polititeori: Krydret drapsstedet for å forvirre

Mistanke om gjengjeldelse

I tillegg til saken til Rigmor Isehaug, skal Wiersholm også granske hvordan varsleren Liv Giertsen ble behandlet av sine sjefer i kjølvannet av hennes varsel. Hun var den første politiadvokaten som åpent gikk ut og støttet Robin Schaefer.

– I alt granskes nå tre varsler-saker hos oss. Foruten Isehaugs og Giertsens saker, er også HMS-rådgiver i Hordaland politidistrikt, Per Terje Engedals sak under gransking. Vi har grunn til å mistenke at arbeidsgiver – altså ledelsen ved politidistriktet begikk lovstridig gjengjeldelse i alle disse sakene, sier leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland, politibetjent Kjetil Rekdal, til VG.

– Vi er fornøyde med at Justisdepartementet har gitt Wiersholm i mandat å granske disse varslersakene. Dette er avgjørende for at vi skal kunne avslutte sakene, sier han.

For to av sakene, som gjelder Engedal og Giertsen, kan dagens toppleder for Hordaland politidistrikt, konstituert politimester John Reidar Nilsen, bli direkte involvert som ansvarlig.

Han sier på SMS til VG at han ikke kommenterer spørsmål knyttet til pågående granskinger, uavhengig om de også omhandler hans rolle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder