ÅRETS DUGNADSHELTER: Superselmaprosjektet jobber for kreftsyke barn, og fikk prisen for årets dugnadshelter under fjorårets Norske helter. Foto: Helge Mikalsen/VG

VG leter etter nye «Norske helter»

Prosjektet Super-Selma var en av vinnerne i fjorårets Norske helter. Da gikk Selma (6) på cellegiftkur.

– TILBAKE TIL HVERDAGEN: Selma ble ferdig med cellegift i januar, og nå er hun sammen med pappa Tommy Kristiansen og mamma Marita Jacobsen på sakte, men sikker vei tilbake til hverdagen. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Siden da har mye forandret seg. Selma ble ferdig med cellegiften i januar, er kreftfri og kommer seg dag for dag. Det forteller pappa Tommy Kristiansen.

– Det er jo selvfølgelig det viktigste, fortsetter han.

– Nå skal vi jobbe oss tilbake til normalen.

Etter halvannet år med cellegift og de opp- og nedturene det fører med seg, i tillegg til mye fokus på å holde Selma forebyggende frisk, er det kjærkomment å kunne komme tilbake til hverdagen for familien. Men det i seg selv er ikke gjort i en håndvending, forteller Tommy.

– Det har vært en lang reise, så det krever litt å komme seg på beina og bli «normal» igjen, også etter man har vært gjennom dette, sier han.

Bakgrunn: Kreftsyke Selma har fått cellegift i 2,5 år

– Deilig å slippe den forbanna sykdommen

Selv om Selma er kreftfri, tar det ti år før hun kan erklæres frisk. I løpet av årene som har gått etter at Selma ble syk, har det vært viktig for familien å ikke legge for mye vekt på sykdommen.

– Vi har hele veien prøvd å ikke leve som syke, men som friske. Det har vi jo måttet ta avhengig av Selmas nivå. Hun har vært i barnehagen når hun har vært i form til det, og ute blant folk når det har gått bra, forteller Tommy.

– Vi har prøvd å gripe tak i livet underveis og få en så normal hverdag som mulig.

Likevel legger ikke Tommy skjul på at også det har krevd sitt.

– Det har jo gått greit, men det er selvfølgelig godt å slippe å måtte tenke på alle mulige småting som hvem som er syke i barnehagen og om det er bakterier i nærheten til enhver tid., forteller han.

– Det er så deilig å slippe å tenke på den forbanna sykdommen hele tida.

Til høsten begynner Selma i første klasse. Det er det familien vil fokusere på nå.

– Det blir nytt og spennende. Nå tenker vi fremover, sier Tommy.

Du kan lese mer om fjorårets vinnere her.

KREFTFRI: Etter tre år med leukemi, er Selma (6) nå kreftfri. Her med pappa Tommy Kristiansen og mamma Marita Jacobsen, som har startet innsamlingsaksjon til glede og trivsel for andre kreftsyke barn. Foto: Jan Petter Lynau/VG

På heltejakt

I år som i fjor går vi nå i gang med konseptet Norske helter. VG, TV Norge og Gjensidigestiftelsen ønsker å hedre de som ikke ofte nok hedres; nemlig hverdagsheltene som det finnes så mange av der ute.

Carsten Skjelbreid, som har vært programleder for Norske helter de to siste årene, er glad for å ha fått oppdraget nok en gang.

– Jeg kan ikke huske å ha ledet et mer meningsfylt program. Dette er jo folk som faktisk vier sitt liv til at andre skal få det bedre, uten noen tanke om belønning eller priser. Det å likevel gi de den oppmerksomheten synes jeg er veldig fint, sier Skjelbreid.

Nå er vi på jakt etter nye helter! Er det deg eller noen du kjenner? Nominer en helt til årets utgave av «Norske helter» ved å sende en e-post til norskehelter@vg.no!

På ferie for første gang

Etter at de fikk prisen for årets dugnadshelter på fjorårets Norske helter har prosjektet vokst. Prosjektet går ut på å samle inn penger for å glede kreftsyke barn. Nå har de har valgt å slå seg sammen med Støtteforeningen for kreftrammede, men kommer fortsatt til å være Superselma og fokusere på kreftsyke barn. Tommy Kristiansen jobber nå i en fulltidsstilling med prosjektet.

– Vi har blitt mange flere som gjør mer, og Norske helter har gitt oss mye, sier Tommy.

Nå er de tre ganger flere som skal sykle Birkebeinerrittet enn de var i fjor, og blant deltagerne finner vi Norske helter-programleder Carsten Skjelbreid.

– Det gleder jeg meg veldig til. Jeg tenker sånn at hvis alle hadde gjort litt mer, som for eksempel å sykle Birken for en god sak, så hadde vi hjulpet veldig, veldig mange. Og det klarer vi, sier Skjelbreid.

Erna Solberg: – Disse er mine helter

Nå er Selma og familien spent på høsten og skolestarten som nærmer seg, men først venter sommerferien. På fredag reiste familien til Spania sammen, på ferie for første gang.

– Det har vi gledet oss til. Å reise uten å måtte tenke på sykdom, det blir deilig, avslutter Tommy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder