UT PÅ TUR: Lørdag går Jonas Gahr Støre Birkebeineren. Her er han på tur i Oslomarka sammen med partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet. Foto:Fredrik Solstad,VG

Helse-Høie til angrep på Birken-Støre

Arbeiderparti-lederen går Birken lørdag

Når blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre i morgen går Birken kan han bidra til å gjøre det vanskeligere å få folk flest opp fra sofaen, advarer helseminister Bent Høie.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag morgen går Birkebeinerrennet av stabelen fra Tingstadjordet på Rena langs den 54 kilometere lange løypen til Lillehammer.

Blant de mange tusen renndeltakerne er kronprins Haakon.

Samtidig skal helseminister Bent Høie (H) gå en enkel gåtur sammen med Tjukkasgjengen i Moss.

Tjukkasgjengen er et privat initiativ hvor folk som er i dårlig form går tur sammen og er sosiale.

Streve etter perfekt tid

Høie er bekymret for at den store profileringen til Birkebeinerrittet skal gjøre terskelen større for at «vanlige folk» skal komme seg opp av sofaen.

Sjekk værvarselet: Slik blir Birken-været

VELGER TJUKKASENE: Helseminister Bent Høie (H). Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

– For folkehelsen er tiltak som Tjukkasgjengen langt viktigere enn Birkebeinerrittet. Det har større betydning at folk flest går en liten tur enn at noen få strever etter å få den perfekte Birken-tiden, sier Høie.

– Regjeringen vil snart legge frem en ny folkehelsemelding. Der er et av de viktige budskapene at vi skal vri politikken vekk fra pekefingre til dem som ikke gjør nok, til å gi tommel opp til dem som gjør litt, sier helseministeren.

Blant dem som går Birken lørdag er Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Det er viktig at vi som helsepolitikere ikke bidrar til å forsterke et inntrykk av at det eneste saliggjørende er å gå Birken. Vi må også være flinke til å fremheve lavterskel-tiltak for en bedre folkehelse, som å gå en liten tur, sier Høie.

Tilbake til sofaen

Han sier at all oppmerksomheten på det ytre og materielle i forbindelse med Birken er uheldig.

– Det er viktig at vi viser at trening og en sunn livsstil ikke bare er for dem som har råd til dyrt utstyr eller evner å gå langt på ski. Alle kan gjøre litt for sin egen helse. Faren ved at terskelen blir for høy er at vi skremmer en del folk tilbake til sofaen, sier han.

– Jonas Gahr Støre og alle andre må få gå Birken for min del, men det er viktig at vi ikke skaper et inntrykk av at det er den type innsats som skal til for å høste anerkjennelse for at du tar vare på helsen din. Derfor velger jeg å gå tur med Tjukkasgjengen på lørdag, sier helseministeren, og legger til:

– 54 minutter ekstra gåtur er viktigere enn 54 kilometers skiløp.

Støre: Mitt mål og min konkurranse

Jonas Gahr Støre tok fredag ettermiddag toget fra Oslo S opp til Rena, hvor han overnatter før starten på Birkebeineren går lørdag morgen.

– Det undrer meg at helseministeren har et behov for å sette Tjukkasgjengen opp mot andre som velger andre typer mosjon. Nåværende og tidligere helseministre burde nikke til og klappe frem alle som setter seg mål, kommer seg ut og har glede av den største ressursen Norge har, nemlig friluftsliv.

– Det er Bent Høie som her påstår at det eneste saliggjørende er å gå Birken. Det er det i alle fall ikke for meg, for jeg har aldri gått Birken før. Men jeg har gått ett skirenn hvert år de siste syv årene, og har satt meg som mål at jeg en gang skulle klare å gå de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer. Det blir i år, og det er mitt mål for meg og min konkurranse med meg selv.

– Du er ikke redd for at når du går Birken, så bidrar du til å sette terskelen for mosjon så høyt at du skremmer folk tilbake til sofaen?

– Nei, det er en helt fremmed tanke for meg. La Bent Høie tenke tanken helt ut, at jeg skulle sitte her og si at jeg ikke skal gå den skituren over fjellet fordi det ville være negativt for andre. Jeg trodde Høyre faktisk ønsket å oppmuntre til at folk tok egne valg og ansvar for seg selv. Å forsøke å skape en mulig negativ holdning for andre ved at jeg, uten å søke noe oppmerksomhet, skal gå den skituren. Det virker ganske fjernt.

HARDTRENING: Etter år med trening går Jonas Gahr Støre nå så raskt i sporet at han tør å gå Birkebeineren. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Det er sikkert mulig å karakterisere mange av de 14.000 som går Birkebeineren, men jeg tror mange tusen av dem er vanlige folk som har satt seg mål, som gleder seg til utfordringen og jeg synes ikke de skal få med seg en hilsen fra en surmaget helseminister. De burde i stedet fått et klapp på skulderen.

– Ser du at det er noen sider ved Birken som kan være usunt?

– Overdrivelser av alt er heftet med negativ effekt. Og det er sikkert noen titalls eller hundretalls som går Birken på usunt vis. Men her finner vi samlet noen av verdens beste skiløpere, mosjonister og helt vanlige folk som ønsker seg en fin tur og en konkurranse med seg selv. Det må vi applaudere.

– Jeg stiller opp i skirennet som en mosjonist. Jeg har ikke sjans på noen prestasjon. Men jeg skal stille med noen av verdens beste skiløpere som går sitt løp. Det spennet er noe av det som er fantastisk med Norge.

– Du går ikke der «to show off» for din egen del?

– Nei. Eller jo, for min egen del. Men ikke for alle andre. Jeg går for å utfordre meg selv til å gjøre noe jeg har tenkt på i mange år. I flere år har jeg sagt at det blir litt for mye, men i år tar jeg sjansen.

– Bør alle sikte så høyt?

- Nei, og det er det som er helt feil ved Høies utspill. Tjukkasgjengen er et eksempel på at alle må sette seg hver sine mål. De som er med der setter seg sikkert mål som for dem er å strekke seg like langt som dem som går Birkebeineren.

- Men det som er så galt er at helseministeren vil score politisk poeng ved å skjære alle over en kam.

- Det hadde vært mer spennende å høre hans visjoner om en inkluderende folkehelsepolitikk enn å se hvordan han forsøker å få til et politisk stikk av et eller annet slag.

- Tjukkasgjengen er en raus og inkluderende gjeng som heier på alle som prøver å gjøre litt ekstra. Det burde helseministeren også ha gjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder