LIKE RAMMEVILKÅR: Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen mener det er på tide at Google betaler skatt på lik linje med de norske medieaktørene.

LIKE RAMMEVILKÅR: Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen mener det er på tide at Google betaler skatt på lik linje med de norske medieaktørene. Foto: , NTB scanpix

Vil ha Google-skatt også i Norge

Før helgen inngikk Google avtale om å betale 1,6 milliarder kroner i skatt til Storbritannia. Vilkårene bør være de samme i Norge, mener Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forliket mellom Google og britiske myndigheter gjelder skatt for årene tilbake til 2005. Internettgiganten har gått med på å betale 130 millioner pund, eller over 1,6 milliarder kroner, i etterbetaling til de britiske myndighetene. Dessuten må søkemotoren framover betale mer skatt av sine engelske annonseinntekter.

I Norge har særlig Schibsted frontet kravet om lik skatt for norske medieaktører og multinasjonale selskaper som Google og Facebook, skriver Dagens Næringsliv. Hvis ikke, tror de det blir umulig å vinne kampen mot nettgigantene.

– Andre må ikke leve under helt andre rammevilkår. Det er et minstemål at Google, Facebook og andre betaler skatt på samme måte som oss, sa Aftenposten-redaktør Hansen under et innspillsmøte i regi av Mediemangfoldsutvalget mandag.

Kan bane vei for andre land

Ifølge Financial Times kan forliket i England bane vei for høyere skatteregning for Google også i andre land. Avgjørelsen er en del av en større trend, mener skatteadvokat Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm.

– Norske myndigheter er offensive når det gjelder å se til at Norge skal ha beskatningsretten til de inntekter som genereres her. Dette er del av en internasjonal trend, som også OECD-programmet BEPS hører til. Der arbeider man mot overskuddsflytting, som det jo kan se ut som Google har erkjent å ha drevet med, i og med at de nå går med på å betale mer skatt til Storbritannia, sier Banoun.

Kritisert for skatteberegning

Internettgiganten har blitt beskyldt for å ikke ta sin del av skatteregningen og har fått kritikk for et intrikat system når det gjelder å beregne skatt.

Nå ønsker selskapet å sette en sluttstrek for saken og har latt britiske skattemyndigheter gjennomføre en revisjon av regnskapene, melder BBC.

– I dag har vi kunngjort at vi skal betale mer skatt i Storbritannia, uttaler europasjef Matt Brittin til kanalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder