Reagerer etter VG-oppslag

OPPGITT: Gerd Kristiansen har ingen tro på at utnyttingen av jenter som kommer til Norge som au pair vil opphøre. Nå ber hun regjeringen gripe inn. Foto:Frode Hansen,VG

LO-Gerd: - Avskaff au pair-ordningen

LO-leder Gerd Kristiansen går inn for at hele au pair-ordningen avskaffes i Norge.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er bra at myndighetene har strammet inn regelverket for bruk av au pair. Men hvis ikke forholdene bedrer seg raskt, ber jeg myndighetene om å endre syn og gå inn for forbud, sier Kristiansen til VG.

Lørdag skrev VG at mange au pairer som kommer til Norge blir presentert for detaljerte arbeidslister av sine vertsfamilier, og kravene er blant annet:

** Vaske toalettskålen for hånd, så langt ned det er mulig å komme
** Holde barnefamiliers hus rent og ryddig til enhver tid
** Vaskemaskinen skal tømmes i samme øyeblikk som den stopper
** Hold plenen ren for hundebæsj
** Telys skal være tent før au pairen gir beskjed om at middagen er ferdig

BAKGRUNN: Les mer om de sjokkerende kraveneher.

– Problemet er at au pairene ikke har mulighet til å innfri disse oppgavene innenfor den regulerte arbeidstiden som er satt til fem timer i døgnet, påpeker Magnhild Otnes i Norsk Folkehjelp, daglig leder for det uavhengige rådgivningsorganet Au Pair Center i Oslo, som drives sammen med Fagforbundet.

Rystet

– Når vi nå ser hva VG avdekker, er vi rystet. Og dette er bare kravene som er satt på papir, altså toppen av isfjellet, sier LO-leder Kristiansen.

Kristiansen er sjokkert over de nye opplysningene.

– Det er helt tydelig at altfor mange av de som har au pair i Norge i virkeligheten er ute etter en hushjelp, etter billig arbeidskraft. Det holder ikke! Det har aldri vært meningen, og er ikke lov, sier Kristiansen til VG.

Myndighetene strammet inn reglene for å benytte au pair i 2013, men resultatene lar vente på seg.

Karantene

Så langt har kun fem norske familier – altså 10 personer - blitt straffet med karantene for ikke å ha fulgt reglene for å ha au pair, ifølge DN.

– Poenget med au pair er kulturutveksling. Man skal lære seg norsk og lære om Norge. Mot dette skal man gjøre maksimalt 30 timer husarbeid i familien man kommer til. Men for svært mange er dette ikke virkeligheten. De som kommer utnyttes altfor ofte på det groveste, sier hun.

Dette er samtidig et fullstendig brudd på forutsetningene, mener LO.

Ektepar tiltalt: Skal ha tvunget au pair til å jobbe 96 timer i uka

Ikke arbeidstaker

– En au pair er unntatt arbeidsmiljøloven, siden de ikke regnes som arbeidstakere. LO har lenge hatt fokus på situasjonen til au-pairer. Gang på gang ser vi eksempler på at ordningen har utspilt sin rolle. At man kamuflerer denne typen utnyttelse av unge jenter under paraplyen kulturutveksling gjør ikke saken bedre, sier Kristiansen.

OPPFORDRER: LO-leder Gerd Kristiansen oppfordrer statsminister Erna Solberg (H) om at regjeringen stopper au pair-ordningen. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Etter norske regler skal au pairer som kommer til Norge arbeide maks 5 timer per dag og betales minimum 5.200 kroner per måned i tillegg til norskkurs.

Stygge overgrep

– Dette er og blir en avtale mellom to svært ulik stilte parter. Vi ser stadig stygge overgrep som vi aldri vil og kan akseptere i norsk arbeidsliv. Derfor glad for at LO - forbundet Fagforbundet og Norsk folkehjelp har startet et eget au-pair senter. Det strømmer au pairer dit. LO var pådriver for sterkere kontroll av Utlendingsdirektoratet (UDI) med ordningen. Jeg er glad for at dette i alle fall gjør at man avdekker mer grums, sier hun.

– Vi kan ikke sitte og se på dette. Regjeringen må på banen og UDI må få flere ressurser til å bekjempe den urett som skjer.

Jentene som utnyttes fortjener bedre. Om vi ikke innen kort tid ser en bedring, må ordningen forbys, sier Gerd Kristiansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder