Brønnbåten «Fisktrans» havarerte – seks berget i dramatisk redningsaksjon

– Du har en nyfødt baby hjemme, Thomas. Hopp, for faen!

  • Irene Rønold
  • Marit Grøtte
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nå takker skipper Thomas Torrissen (32) redningsmannskapene for livet.

– Det var mitt livs verste mareritt, sier skipper Thomas Torrissen til Bodø Nu om den dramatiske redningsaksjonen.

Det var klokken 06.39 onsdag morgen at Hovedredningssentralen Nord-Norge meldte på Twitter at en brønnbåt med seks personer var i havsnød i Steigen.

Da var det mer enn halvannen time siden Torrissen og styrmann Christine Møller (26) først ble klar over at de hadde mistet kontrollen over roret.

Sett denne? Dødskampen i Barentshavet – kjempet om livet i havet

Torrissen utdyper til VG om den dramatiske situasjonen som utspant seg onsdag morgen:

– Det var veldig dårlig vær, men samtidig er båtene bygd for å klare seg under slike forhold. Men så fikk vi en teknisk svikt, og det gjorde situasjonen veldig dramatisk, sier Torrissen.

TAKKNEMLIGE: Christine Møller og Thomas Torrissen kan ikke få takket redningsmannskapene nok etter de dramatiske timene onsdag morgen. Foto: Preben Hunstad/Bodø Nu

Sterk storm

Mannskapet gjorde alt de kunne for å finne ut hva som var galt, men de klarte ikke å rette problemet. Det var full storm i området, og båten drev i stor fart mot holmen Storskjerpa.

Samtidig som mannskapet forsøkte å finne ut av de tekniske problemene, ble redningsskøyten «Skuld» og et Sea King-helikopter sendt i retning brønnbåten.

Drev mot land: Reddet i siste liten

– Det var dramatisk, og kunne fort ha blitt enda mer dramatisk. Det var full storm, og mye sjø, sier redningsleder Raymond Prestøy til Avisa Nordland.

Klokken 06.40 var redningshelikopteret framme. Det ble først forsøkt å sende en mann ned på dekk, men det viste seg å være umulig på grunn av det dårlige været.

I stedet fikk mannskapet på seks beskjed om å hoppe ned i de svarte vannmassene.

– Å hoppe i havet er det absolutt siste alternativet i verden. Men må man, så må man. Jeg må berømme mannskapet om bord. De handlet på en eksemplarisk måte. Vi har øvd på slike scenarioer tidligere, men man vet aldri hvordan man reagerer når man havner i en slik situasjon, sier skipper Torrissen.

– Alle holdt fokus, og det var ingen tilløp til panikk. Jeg tror at det er en av årsakene til at det gikk så bra som det gikk, legger han til.

I GOD BEHOLD: Dette bildet av mannskapet er tatt like etter at de landet i Bodø onsdag morgen. Skipper Thomas Torrissen er nummer to fra venstre. Foto: Mads Torrissen/Privat

– Hopp, for faen!

Torrissen hadde egentlig planlagt å hoppe sist. Han skjønte alvoret i situasjonen da han fikk en streng beskjed av sidemannen:

– Vi sendte lærlingen først, også hoppet styrmann Christine. Så ser sidemannen på meg, og sier: «Du har en nyfødt baby hjemme, Thomas. Nå hopper du, for faen!», sier Torrissen.

– Det var ikke artig å stå i porten på dekk og vente på å hoppe til havs. Det var ordentlig ubehagelig. Jeg pustet med magen, tårene rant, men det var bare én ting å gjøre, sier styrmann Christine Møller til Bodø Nu.

Klokken 07.19 var alle hentet opp i helikopteret. Like før klokken 08.00 i dag tidlig landet helikopteret i Bodø, med mannskapet i god behold.

Maks uflaks: Her gikk sjøsettingen galt

Torrissen er bosatt på Sotra, og er far til en sønn på to måneder og ei datter på elleve år. Da han og mannskapet kom i land i Bodø, fikk han snakke med familien sin via telefon.

SKIPPER: Thomas Torrissen er fra Bodø, men er bosatt på Sotra. Foto: Privat

– Da alt pågikk tenkte jeg ikke på familien. I en slik situasjon gjør du det du må for å berge båten og mannskapet. Det er ikke tid til å tenke på annet. Det kom først etterpå, når jeg satt i helikopteret på vei til Bodø, sier han.

Da VG snakker med ham på telefon, befinner han seg på et hotellrom i Bodø. Hele dagen har gått med til samtaler med kriseteam og psykolog, samt intervjuer med journalister. Om et par dager reiser han hjem til familien på Sotra.

Torrissen er opptatt av å berømme redningsmannskapet.

– All ære til redningsskøyten og Sea King. Den jobben de gjør, er helt fantastisk. Ord kan ikke beskrive den innsatsen de la ned, og jeg kan ikke få takket dem nok, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder