Nå faller det i fisk, Erna!

LUKTEN AV FÆRSK FESK: Statsminister Erna Solberg ble tatt godt imot da hun besøkte oppdrettsnæringen i Stokmarknes. Sammen med fiskeriminister Elisabeth Aspaker fikk hun omvisning av Nordlaks-eier Inge Berg og Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg(Frp). Foto: Marthe Christensen / NTB Scanpix

Verste måling for Høyre siden 2011

Erna Solberg flørtet med fiskere og industriledere i Nord-Norge i går. Nå ser det ut til at hun bør dra på stemmefiske andre steder også.

 • Cathrine Ekehaug
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over seks år gammel

Midt i striden rundt reservasjonsretten og nøling om Dalai Lama, får nemlig Høyre sin laveste oppslutning på over to år.

Ifølge månedens partibarometer fra InFact, har Høyres oppslutning gått 1,5 prosent tilbake siden mars.

25,3 prosent av velgerne sier de ville stemt på Høyre dersom det var valg nå. For å finne lavere tall må man helt tilbake til september 2011, da oppslutningen var på 25 prosent.

Ikke bekymret

Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at det ikke betyr så mye at det vipper litt mellom regjeringspartiene mellom målingene. Hun bekymrer seg heller ikke over at dette er det laveste nivået for partiet siden 2011.

- Nei, dette er fortsatt gode tall for Høyre. Det føltes godt det året vi var større enn Ap på målingene, men jeg sa da at jeg ikke trodde det ville vare. Det viktigste er at det er et borgerlig flertall som gir borgerlig regjering, sier Solberg.

Infact-sjef Knut Weberg mener at det så langt i år ikke har vært store utslag å se på meningsmålingene, men at tallene for april kan bety at vi nå ser en liten nedgang for Høyre.

- Selv om tilbakegang på 1,5 prosent er innenfor feilmarginen, ser vi av stabiliteten på målingene fra måned til måned at dette nok er en reell bevegelse.

- Ser vi denne nedgangen nå på grunn av striden rundt reservasjonsretten og Dalai Lama?

- Det skulle man jo tro, men vi vet ikke riktig hvor sterke utslag slike enkeltsaker har. Ifølge undersøkelser vi har gjort syns de fleste i Norge at det er kritikkverdig å ikke møte Dalai Lama. Derimot sier ikke disse tallene noe om det er nok til at velgerne faktisk bytter parti, sier Weberg.

Valgforsker Anders Todal Jensen sier at bråket rundt reservasjonsretten kan ha spilt inn, men at tallene ikke er spesielt dramatiske.

- Høyre kunne potensielt ha fryktet en mye sterkere reaksjon enn det her, vurderer Todal Jensen.

På denne månedens målinger ligger Ap 8,9 prosent foran Høyre, mot 4 prosent ved valget i 2013.

- Man ser nå at det er en forskjell mellom oss og regjeringen når det gjelder rettferdig fordeling og moderne familie- og likestillingspolitikk, sier Jens Stoltenberg (AP) til VG.

- Har Høyre tapt på reservasjonsretten?

- Regjeringen har nok det. Reservasjonsretten er en del av et mønster av umoderne familiepolitikk som regjeringen har. For første gang på mange år er det færre barn i barnehage, dyrere barnehageplasser og mindre farspermisjon, sier Stoltenberg.

Weberg og InFact har merket seg at velgerne har gått frem og tilbake mellom Fremskrittspartiet og Høyre en god stund. Likevel er det Ap som i størst grad fanger opp velgerne fra Høyre.

- Av de som stemte Høyre i 2013, så ville 5,9 prosent av disse stemt på Arbeiderpartiet i dag. Tilsvarende tall for Ap er 2,1 prosent, sier Weberg.

Stabilt

Sosialistisk venstreparti klarer i denne målingen akkurat å kare seg forbi sperregrensen på 4 prosent. Hadde det vært valg i dag, hadde SV fått 7 representanter på Stortinget, som de fikk i valget i 2013.

- De små og mellomstore partiene ligger stabilt rett over eller rett under sperregrensen, og Miljøpartiet de grønne fortsetter å styrke seg svakt, sier Weberg.

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Venstre (V)
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 6. Senterpartiet (Sp)
 7. Rødt (R)

Flere artikler

 1. Katastrofemåling for Høyre

 2. Ny VG-måling: Høyre vinner terreng

 3. Erna og Høyre lekker velgere både til Ap og Frp

 4. Venstre i motvind: Havner under sperregrensen igjen etter landsmøtet

 5. Nok en krisemåling for SV-Audun

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder