BURKA-NEI: Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg tok et par timer fri torsdag ettermiddag. Tiden ble benyttet til sightseeing og litt shopping i den nordlige delen av Irans hovedstad Teheran.
BURKA-NEI: Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg tok et par timer fri torsdag ettermiddag. Tiden ble benyttet til sightseeing og litt shopping i den nordlige delen av Irans hovedstad Teheran. Foto: Harald Henden VG

Per Sandberg ut mot iransk moralpoliti

INNENRIKS

TEHERAN (VG) Fra Teherans gater går Frp-nestleder Per Sandberg til frontalangrep på tildekkende plagg i Iran – og Norge.

Publisert: Oppdatert: 05.10.16 10:20

– Jeg synes ikke dette er greit, hverken her i Iran eller hjemme i Norge, sier Sandberg til VG.

Vi går gatelangs i sentrum av Irans hovedstad. Rundt oss går kvinner tildekket, de fleste med hijab. Også alle kvinnelige gjester fra utlandet må gå med tildekket hår hele tiden når de er i det offentlige rom, ute og inne.

– Vi må respektere kulturen til land vi kommer til. Her går de ikke i slips, og det setter jeg pris på å slippe. Men å se unge jenter her, som er pålagt ved lov å gå så tildekket og som passes på av moralpoliti døgnet rundt, det et er direkte kvinneundertrykkende, sier Sandberg.

Les også: Aps fylkesledere vil ha nikab-forbud

– Tvang mot kvinnene

Han er her med en stor delegasjon for å åpne dørene for fiskerelaterte selskaper, som nå får drive med business med Iran. Mange av sanksjonene mot landet er opphevet etter atomavtalen ble inngått i fjor.

Kommentar: Det ydmykende sløret

Sandberg sier den situasjonen iranske kvinner er i, bør få folk hjemme til å tenke seg om.

– Her brukes tvang mot kvinnene. Det synes jeg de bør tenke på hjemme, når de kjemper for at kvinner i Norge skal ha rett til å bruke burka og nikab. De burde i stedet i solidaritet tenke på søstrene sine her nede, som påtvinges å gå kledd slik mot sin vilje.

Les også: Venstre-Raja kraftig ut mot burka – og nikabforbud

– De presser grensene

Han har registrert at det skjer en viss utvikling, spesielt blant unge kvinner i Teheran.

– Sjalet trekkes lenger bak på hodet og kjolene er noe kortere; de presser grensene. Og i dag har jeg sett flere av dem røyke. Det er ikke å anbefale, men heldigvis slår ikke moralpolitiet ned på den friheten.

Studenten Leyla (31) om nikab-forbud: Vil ødelegge fremtiden for mange

Vi går i basarene, hvor det er yrende folkeliv, med herlige dufter av krydder, blandet med eksos. Og all verdens varer.

– Det er ikke så lenge siden innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sa at dere ikke gikk for forbud mot burka og nikab i skolene?

– Sylvi vil ha forbud, det skal jeg love deg, sier han med klar hentydning til at hun har ment det hele tiden, men at press fra Høyre gjorde at hun uttalte seg slik hun gjorde.

Aktuelt: Burka-opprør mot Listhaug

Skryter av iranske kvinner

Han sier det er mange forhold knyttet til menneskerettigheter i Iran som er alvorlig, men at det er noe som utenriksminister Børge Brende håndterer bedre.

– Han har sagt klart fra når det gjelder brudd på menneskerettighetene i Iran. Jeg tar opp dette med kvinneundertrykkingen klestvangen utgjør, fordi det er relevant for diskusjonen hjemme.

Sandberg sier han har tatt opp de iranske kvinnene som en uutnyttet ressurs i de politiske samtalene han har hatt med ministre i Iran.

– Det iranske folk er høyt utdannet og det er spesielt kvinnene som skiller seg ut. 65 prosent av studentene ved universitetene er kvinner. Dette er en ressurs de må utnytte, ikke hindre.

Avviser

Rådgiver ved Den Iranske ambassaden i Oslo, Mehdi Sousani, tviler på at Sandberg er riktig sitert. Han viser til at Sandberg i forrige uke besøkte i Teheran, hvor han ledet en delegasjon på nesten hundre forretningsfolk.

– Det har gitt en mulighet for å utvide handelen og samarbeidet mellom de to landene, og samtidig bli kjent med kvinners status og deres effektive deltakelse i utviklingen av landet vårt. Derfor tviler vi på gjengivelsen av det Sandberg siteres på, fremholder han i en mail til VG.

I den første versjonen av denne saken stod det at de fleste i Teheran gikk rundt med burkaer – noen med nikab. Dette er feil. De fleste kvinner i Teheran går rundt med hijab.

Her kan du lese mer om