NÆRMER SEG: De fire borgerlige partiene vil i midten av denne uken avgjøre om de skal fortsette arbeidet med å etablere en ny regjering. Foto: Helge Mikalsen

Skjebnedag for regjeringsforhandlingene

Onsdag blir det trolig klart om de fire borgerlige partiene går videre i arbeidet med å danne en ny regjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Onsdag klokken 17 vil Venstre-leder Trine Skei Grande be partiets landsstyre om råd om eventuell regjeringsdeltakelse. På sakslisten står «sonderinger om mulig regjeringssamarbeid», opplyser Venstre på sine nettsider.

Tidligere samme dag får også den nye stortingsgruppen informasjon om hva som er kommet frem i sonderingene med de andre partiene.

- Mot midten i uka vil vi som sitter i stortingsgruppen bli orientert, bekrefter stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn overfor VG.

VGTV: Følg partiledernes pressekonferanse fra Nydalen klokken 15!

Ifølge TV 2 vil også Frp og KrF kalle inn henholdsvis landsstyret og sentralstyret onsdag.

Beredskap

Samtlige partier tar sikte på avklaringer og forankringer i sine bakland denne uken. Folkevalgte og partivalgte er satt i beredskap for raskt å kunne samles, enten via telefonmøte eller i plenum i Oslo, skriver NTB.

Høyre og Venstre vil søke å få klarering i stortingsgruppene.

- Partiorganisasjonen skal få tilbakemelding om hva som har skjedd i sonderingene, deretter skal vi diskutere eventuelle videre forhandlinger. Jeg antar det vil skje i løpet av uken, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) til VG.

KrF samler landsstyret

Frps referansegruppe er sentralstyret, men partiledelsen har ennå ikke tatt stilling til nøyaktig hvordan forankringen skal skje.

KrF skal også avklare videre prosess med landsstyret. Trolig blir det snakk om å samle alle, sier partileder Knut Arild Hareide til NTB.

- Ja, ved den type beslutninger som vi står overfor nå, så er det naturlig at vi samles, sier han.

Konklusjoner

Kommende statsminister Erna Solberg er klar til å trekke konklusjoner om hvem som blir med i regjeringen i løpet av denne uka.

- Det blir en krevende uke, på samme måte som forrige uke var det, sa Solberg på vei inn til sjuende dag av regjeringssonderinger med de mulige koalisjonspartnerne Fremskrittspartiet, KrF og Venstre mandag formiddag.

Avklaringer

Også de andre aktørene var preget av at det nærmer seg tidspunkt for avklaringer.

- Spenningen stiger, sa Frp-nestleder Per Sandberg.

- De neste dagene blir særdeles avgjørende, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det blir intense dager. Veldig mye gjenstår, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Oppvarmingen er over, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Konklusjoner

Solberg ville overfor NTB ikke svare på hvor mange flere dager hun ser for seg at sonderingene vil vare.

- Vi får se. Det blir jo spennende å se hva vi får til. Denne uken må vi trekke noen konklusjoner med tanke på hvem som blir med videre og ikke, sa Høyre-lederen, på vei ut av bilen til Politiets sikkerhetstjeneste.

Solberg ankom Radisson Blu-hotellet i Nydalen sist av de fire partilederne som jobber med å finne balansepunktene mellom klare seire for hvert av partiene, kompromisser der alle får litt, og kamelsluking der ett eller flere partier rett og slett gir seg på noen av hjertesakene.

Fotavtrykk

- Det er det som blir spennende, sa Sandberg, på spørsmål fra NTB om hvordan Frp ligger an til å få gjennomslag for en eller flere av partiets hjertesaker.

Frp-leder Siv Jensen har i forkant av sonderingene vært soleklar på at Frp skal sette et klart fotavtrykk i regjeringserklæringen.

Andre partiledere legger mer vekt på helheten.

- Helheten er avgjørende for KrF, og vi nærmer oss at vi kan se den. En krevende del av samtalene er hva vi skal prioritere, og da er økonomiske prioriteringer et av områdene der det spriker mellom partiene, sa Hareide til NTB mandag.

Må henge sammen

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at spenningen ligger på de feltene som alle har påpekt fra før, uten at hun vil være konkret.

- Det er de områdene dere har tippet på. For oss handler det om å få ting til å henge sammen, både økonomisk og visjonsmessig. Det er veldig mye som gjenstår, og viktigst er det at sammenhengen gjenstår. Det er det vi nå skal jobbe med, sier hun til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder