Nytt ultimatum fra KrF-Hareide

Erna om asylbarna: En vanskelig sak

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at striden rundt asylbarna er en vanskelig sak for regjeringen, og skylder på
«sterke følelser».

Artikkelen er over fire år gammel

Solberg hadde imidlertid ingen løsning på asylstriden, da hun måtte svare for seg i Stortingets spontanspørretime onsdag formiddag.

På spørsmål fra Abid Q. Raja (V) nektet Erna Solberg å svare på om eventuelle feil som er begått mot asylbarn som er sendt ut, vil bli rettet opp igjen.

- Det pågår samtaler mellom de fire partiene, og jeg føler at svarene ligger i de samtalene som de fire partiene har, var statsministerens knappe svar.

I spontanspørretimen ville Venstre-representanten vite om disse barna ville få en ny vurdering av regjeringen:

- Justisministeren har beklaget at en politikkendring ikke ble satt ut i livet. Vi vet ikke om asylbarn er sendt ut, som ikke skulle vært sendt ut. Er det ikke ansvarlig å se om systemfeilen har rammet noen, spurte Raja.

Men det ville ikke Erna Solberg svare på, og det er fortsatt uklart om det blir noen løsning før Venstre åpner sitt landsmøte fredag, slik mange i KrF og Venstre har krevd.

Nytt KrF-ultimatum

KrF-leder Knut Arild Hareide gjentar nå sitt ultimatum overfor regjeringen, og fastsår at det vil få «politiske konsekvenser» dersom partiene ikke får på plass en avtale som innebærer at flere av barna som ble sendt ut i fjor får sine saker behandlet på nytt.

Han innrømmer at forhandlingene er krevende.

- Det er stor politisk avstand, ikke minst mellom KrF og Venstre på den ene siden og Fremskrittspartiet på den andre, men vi har en klar avtale på asylfeltet og intenssjonen i den avtalen er ikke fulgt opp. Det er gjort feil og de må rettes opp.

Erna Solberg avviser at det er problemer i samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene.

- Vi samarbeider godt på de aller fleste områder. Så har vi en vanskelig sak, den håper jeg vi finner en god løsning på.

- Hvorfor er denne saken så vanskelig?

- Det er en sak med sterke følelser.

Hun nekter å svare på spørsmål om verken innholdet i forhandlingene eller tidsrammen.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere innholdet i disse samtalene. Det viktigste er at vi kommer til en god enighet, ikke hvor lang tid vi bruker.

Ny saksbehandling

Striden mellom Høyre-Frp regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre står om noen av de barnefamiliene som ble uttransportert i fjor, kan få sine saker vurdert på nytt fra sine hjemland.

Erna Solberg og regjeringspartiene ga KrF og Venstre en skisse til en mulig løsning tirsdag ettermiddag. Innholdet i denne skissen er ikke kjent, men det var åpenbart ikke god nok til å løse den betente striden mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

KrF har langt på vei avvist regjeringens skisse til løsning fordi antallet såkalt lengeværende asylbarn som kan få saken sin vurdert på nytt, etter partiets mening ikke er stort nok.

VG-kommentar: Fra valgseier til samarbeidsleir

Ingen enighet

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) satt tirsdag kveld i statsministerboligen sammen med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) og jobbet med skissen til løsning for asylbarna, men uten å komme til enighet.

– Vi har hatt en bra gjennomgang men det er fortsatt en del arbeid igjen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun kom ut av statsministerboligen etter kveldens møte mellom partitoppene like før klokken 23 tirsdag.

Utenfor porten på fortauet, foran to ventende taxier, bekreftet hun sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide at de ikke kom til enighet om en løsning i konfliktsaken.

– Vi har jobbet grundig, men det var også nødvendig. Nå må vi jobbe videre, sa Hareide.

Ultimatum

Da KrF-lederen før påske kom med sitt ultimatum til regjeringen, sa han at han forventet at antallet barn som fikk vurdert sakene sine på nytt ville bli høyt.

Siden har det vist seg at kun vil være rundt 30 barn som vil få opphold med de kriteriene man ble enige om i desember – avtalen som KrF nå vil gi tilbakevirkende kraft for noen av de lengeværende asylbarna.

Les også:KrF og Venstre advarer Erna mot borgerlig kollaps

Det er særlig to punkter som begrenser antallet barn som får sine saker vurdert på nytt med skissen man har kommet fram til: At KrF og Venstre har gått med på at kun barn sendt ut etter den såkalte én-gangs løsningen 1. juli i fjor skal få sakene sine vurdert på nytt, og at grensen på hva som anses som «lengeværende» settes til 4,5 års botid i Norge. Utlendingsdirektoratet har tidligere brukt tre års botid som sin definisjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder