Møttes i en halv time - forhandlingene utsettes til søndag: Skei Grande: Det er en veldig alvorlig situasjon

Forhandlingene fortsetter søndag

INNENRIKS

VG-kilder trekker frem flere problemsakerEtter et kort møte torsdag kveld opplyser regjeringspartiene og støttepartiene at de fortsetter sine forhandlinger om budsjettet først søndag kveld.

Publisert: Oppdatert: 13.11.14 19:14

Det var flere utsettelser torsdag før de parlamentariske lederne endelig samlet seg klokken 18, til det som skulle vise seg å bli et kort møte i statsrådssalen på Stortinget.

Etter en snau halvtime kom de ut og kunne opplyse at de fortsetter arbeidet gjennom helgen, og at de ikke møtes til nye forhandlinger før til søndag.

Dermed blir de ikke ferdige før den opprinnelige fristen, som var på fredag.

– Vi tar en pause fordi vi ikke rekker fristen til Finanskomiteen. Da kan vi like godt gå tilbake og jobbe med de forslagene vi har, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG etter møtet.

Hun karakteriserer kveldens korte møte som en «pause» i forhandlingene, men kan ikke garantere at det ikke blir et brudd.

- Det går ikke an å drive forhandlinger og være helt sikker på det. Vi er veldig stresset nå, og føler at dette er en alvorlig situasjon, sier hun.

- Dette er ikke et spill - det er en alvorlig politisk debatt hvor vi skal prioritere politiske saker. Jeg tror vi må jobbe både med å få penger på bordet og se på prioriteringer innenfor de forslagene vi selv har.

Ifølge Skei Grande er fattigdomspolitikk og klima de viktigste sakene for partiet i forhandlingene.

Hareide: Avstanden er stor

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at avstanden er relativt stor mellom partene i forhandlingene.

- Vi har mange uavklarte spørsmål. Vi hadde et mål om å bli ferdige på fredag, men det når vi ikke. Både regjeringen og Venstre og KrF har en betydelig jobb å gjøre, sier han.

Hva er de viktigste sakene for dere?

- Jeg tror totaliteten og rammen på budsjettet er hovedutfordringen for oss. Også er det enkeltspørsmål som har preget debatten de siste ukene, som vi også jobber med inne i forhandlingsrommet.

- Gjelder dette formuesskatten, barnetillegget og bilavgiftene?

- Det er eksempler på det, ja.KrF i krisemøte

Knut Arild Hareide samlet Kristelig Folkepartis stortingsgruppe til et hastemøte tidligere torsdag ettermiddag.

– Jeg var bekymret i går, og den bekymringen har jeg fortsatt. Jeg hadde trodd at vi skule komme nærmere hverandre i løpet av dagen, sa partilederen etter møtet.

Etter det VG får opplyst er bistandspolitikken et av mange områder hvor det er avstand mellom KrF og regjeringen.

I tillegg er det store uenigheter om den totale pengebruken og sosial profil.

Hareide trekker selv frem både bistand og helheten i budsjettet som vanskelige temaer.

Nølte på spørsmål om brudd

Partilederen nølte i flere sekunder før han svarte på et spørsmål om hvorvidt det går mot et brudd:

– Jeg håper å møte regjeringspartiene senere i dag, svarte han, og la til:

– Vi er løsningsorienterte.

Alle KrFs stortingsrepresentanter ble på svært kort varsel torsdag bedt om å møte på partikontoret i Øvre Slottsgate.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad bekrefter at situasjonen er kritisk.

– Det har den vel vært et par dager nå. Vi hadde vel ventet å få et resultat på plass for ganske lenge siden. Jeg syns det haster å få på plass et godt budsjett, sa han på vei inn på gruppemøtet.

– Jeg tror alle forstår at når forhandlingene er i en kritisk fase, så er det rimelig at KrF holder gruppemøte. Så valgte vi å ha møtet på partikontoret av praktiske årsaker, sa Knut Arild Hareide til VG like etter møtet var avsluttet.

Rømte fra pressen onsdag

Det var på det foreløpig siste forhandlingsmøtet med regjeringspartiene Høyre og Frp sent onsdag kveld at spesielt KrF skal ha fått mye å tenke på.

Knut Arild Hareide nærmest løp forbi pressekorpset uten å ville gi en eneste kommentar.

På vei inn til det samme forhandlingsmøtet et par timer tidligere fortalte Hareide at han hadde med seg en justert kravliste til regjeringen.

Også fra Høyre og Frp kom det et oppdatert tilbud, men reaksjonene i etterkant tydet på at regjeringspartiene ikke var i nærheten av å imøtekommende kravene fra sentrum.

Utsatte forhandlinger på ubestemt tid

Dagens forhandlingsmøte mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre skulle i utgangspunktet startet klokken 12, men like før opplyste Høyre om at møtet var utsatt på ubestemt tid.

Etter det VG forstår skyldes utsettelsen blant annet at Høyre og Frps parlamentariske ledere Trond Helleland og Harald Tom Nesvik prioriterte å delta på den ukentlige regjeringslunsjen med sine partifeller og statsrådsvenner.

- Vi har planlagt for en lang og sen dag med forhandlinger i dag, men akkurat nå vet ingen når den starter, bekrefter Venstres nestleder Terje Breivik.

- Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor forhandlingene er utsatt, sier partilederen hans, Trine Skei Grande til VG.

Kilder i flere av partiene hadde på forhånd omtalt de bebudede forhandlingene i dag som helt avgjørende. Enkelte brukte uttrykk som at «dette blir den store krangledagen».

Høyre/Frp-regjeringen har som kjent ikke flertall i Stortinget og er avhengig av enten KrF eller Venstres stemmer for å få vedtatt et statsbudsjett.

Sent torsdag ettermiddag ble det klart at budsjettforhandlingene med de fire borgerlige partiene fortsetter fra klokken 18.

Her kan du lese mer om