Presser frem søndagsstengt i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim

SØNDAGSSTILLE: KrF-leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og ordførerkandidat Jørgen Kristiansen tror KrF kan hindre mulig søndagshandel over store deler av landet. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Slik vil KrF stenge for søndagsåpent

KRISTIANSAND (VG) KrFs listetopper i
Kristiansand, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er i ferd med å stenge for regjeringens planer om søndagshandel med lokale maktgrep.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Det kan bety at søndagsslaget er tapt for regjeringen i de aller største byene – med mindre Høyre og Frp oppnår det høyst usannsynlige: rent flertall i storkommunene.

– Regjeringen må nå spørre seg om det er verd bryet å fremme lovforslaget om søndagsåpne butikker, når kanskje bare et fåtall kommuner ønsker det, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG, over en kaffe i handlegaten Markens i Kristiansand.

– Kan du garantere at KrF klarer å stoppe denne loven?

– Nei, men vi sier at vi skal bruke all vår politiske kraft for å stoppe den. Jeg vil også varsle at KrF vil nedkjempe en slik lov om vi kommer i posisjon til det etter 2017, dersom Høyre, Frp og Venstre nå likevel innfører den, sier Hareide.

Garanterer KrF-nei

– Men jeg kan garantere, sier Jørgen Kristiansen, KrFs varaordfører i Kristiansand og KrFs toppkandidat:

– KrF i Kristiansand vil om nødvendig gå sammen med de rødgrønne partiene for å hindre søndagsåpent. Så viktig er denne saken for oss, sier Kristiansen til VG.

Hareide sier at kampen mot søndagsåpne butikker seiler opp som en av KrFs viktigste valgkampsaker nå i høst. Han legger ikke skjul på at den kan mobilisere velgere til partiet:

– Det er ingen andre saker jeg får flere henvendelser om ute i Norge når jeg reiser rundt, sier KrF-lederen.

Regjeringspartiene Høyre og Venstre ønsker en nasjonal lovendring som åpner for søndagshandel, men trenger støtte fra Venstre – som har sagt at det i så fall må være opp til hver enkelt kommune å avgjøre.

LES OGSÅ: Ni av ti Høyre-kommuner sier nei

Ultimatum

De siste ukene har både kulturminister Thorhild Widvey (H) og Frp-leder Siv Jensen gått langt i å varsle at det kommer et lovforslag etter en omfattende høringsrunde i vår. Også statsminister Erna Solberg har i sommer sagt at hun tror folk vil snu når de er blitt vant til søndagshandel.

KrF-topper landet over forsøker nå å binde opp Høyre ute i kommunene til å si nei til søndagshandel. I flere kommuner er ultimatumet at det ikke blir noe borgerlig samarbeid etter valget uten stengte butikker på søndag:

– Høyre i Kristiansand sa nei til søndagsåpent i formannskapet før sommeren. Dermed legger jeg til grunn at saken er avklart her, sier Jørgen Kristiansen.

Slaget om storsenteret

Sørlandssenteret, et av landets største kjøpesentre, ligger i Kristiansand. Når det må holde stengt, er det lettere for andre kommuner i Agder å følge storbyen og holde stengt på søndag.

– Men åpner Sørlandssenteret på søndager, så dør småbutikkene langs Markens gate i Kristiansand. Da må vi skrive om sørlandsvisen «E ser de på Markens i kveld» til «Vi sees på Sørlandssenteret», sier KrF-nestleder og kristiansander Dagrun Eriksen.

Trondheim

I rødgrønne Trondheim er KrFs toppkandidat Geirmund Lykke knallhard. Allerede i mars sa han at søndagsåpne butikker skal hindres med alle midler. Det står han fast ved:

– Det er helt utenkelig for KrF å samarbeide med noen som går inn for søndagsåpne butikker, sier Lykke til VG.

Stavanger

I Stavanger anser KrF saken som vunnet allerede:

– Før sommeren stemte Høyre og Venstre sammen med oss om en uttalelse som vendte tommelen ned for regjeringens høringsforslag om søndagsåpne butikker. Jeg legger til grunn at de mener det samme etter valget, og regner derfor saken som avklart, sier KrFs varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF) til VG.

Bergen

KrFs toppkandidat i Bergen, Dag Inge Ulstein, slår for sin del fast at dersom KrF kommer på vippen i bystyret, så blir det ikke aktuelt med søndagshandel:

Partiet forlot det borgerlige byrådet i Bergen etter bybane-striden i mai 2014. Kampen mot søndagsåpent er en av flere prioriterte saker for Bergen KrF.

– Høyre og Frp vet hvor viktig denne saken er for KrF, både nasjonalt og i Bergen. Kommer vi i vippeposisjon etter valget, så blir det ikke søndagsåpne butikker i Bergen, sier Ulstein til VG.

Oslo

I Oslo kommer KrFs listetopp, Erik Lunde, med samme beskjed overfor VG:

– Kommer vi på vippen, så kommer det ikke til bli søndagsåpne butikker. Vi forhandler ikke bort søndagsfri, sier Erik Lunde.

KrF sitter nå i det høyreledede byrådet i Oslo, men Lunde sier at hans gruppe anser søndagsåpent som et samvittighetsspørsmål som de uansett vil reservere seg mot.

Tromsø

Tromsø KrFs toppkandidat Helga Marie Bjerke er noe mer vag:

– Vi har inngått en samarbeidsavtale hvor de borgerlige partiene har forpliktet seg til å danne byråd sammen om det blir fortsatt borgerlig flertall. Vi vil jobbe hardt for at Tromsø skal si nei, men dette skal vi forhandle om etter valget, sier Bjerke til VG.

Les også

 1. Søndagsåpent på bakrommet

  Når jeg ser tilbake på min første deltakelse i NRKs Debatten, er det vanskelig å ikke undres over hva som foregår…
 2. Erna Solberg (H) tror nordmenn vil snu om søndagshandel - må bare bli vant til det først

  Den massive motstanden mot søndagsåpne butikker vil falme når reformen først er gjennomført, tror statsminister Erna…
 3. Frp kaller Venstre illojale om søndagsåpne butikker

  Frp-representant Erlend Wiborg er ikke nådig om Venstres nei til regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.
 4. Folke-nei til søndagsåpning

  Folk flest sier nei til søndagsåpne butikker. Selv i Venstre vil to av tre beholde søndagsstengt.
 5. Kilder til VG: KrF nevnte knapt søndagsbutikker i Nydalen-forhandlingene

  TRONDHEIM (VG) Da KrF forhandlet i Nydalen skal søndagsåpne butikker knapt ha vært et tema.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

 2. Høyre viker ikke en tomme om søndagsåpent

 3. KrF og Ap bygger bro - bort fra Høyre

 4. KrFs fylkesledere åpner for å bryte samarbeid

 5. Må godta Venstres søndags-forslag

Fra andre aviser

 1. KrF-lederens snuoperasjon om søndagsåpne butikker

  Aftenposten
 2. Tror de kan få ti ordfører i Agder

  Fædrelandsvennen
 3. KrF presser Høyre mot søndagsåpning av butikker

  Aftenposten
 4. Varsler nærkamp i kommunene om søndagsåpne butikker

  Aftenposten
 5. Marte Mjøs Persen (Ap) er Trude Drevlands etterfølger

  Aftenposten
 6. Venstre snur om søndagsåpne butikker

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder