FLAMMEKASTER: Julio Kopseng kalte seg selv multikunstner overfor flere ofre. Foto:GÖRAN BOHLIN,

TV-danser voldtektsdømt: Slik lurte han kvinnene

OSLO TINGHUS (VG) Julio Kopseng (37) danset på barnekanalen NRK Super og livnærte seg som stuntmann. Nå er han forvaringsdømt etter å ha voldtatt ni kvinner.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Tanja Wibe-Lund

Artikkelen er over fem år gammel

Fredag ble han dømt for ni voldtekter, samt grovt overgrep mot sin ekssamboer, som han ifølge dommen voldtok flere hundre ganger. Flere av ofrene ble dopet ned, før de ble misbrukt. Danseren, som også har jobbet som stripper og flammesluker, ble dømt til 15 års forvaring, med en minstetid på ni år.

Brutal, beregnende og kynisk, beskriver tingrettsdommen.

VG får fredag ettermiddag opplyst at han anker dommen.

Voldtektene Kopseng er dømt for skjedde i perioden 2002–2013. Kopseng nekter straffskyld for alle voldtektene. Han hevder seg tvert imot utsatt for et komplott.

Lurte kvinnene med jobbintervju

37-åringen, som har beskrevet seg selv som en multikunstner til flere av de fornærmede, skal ha lokket mange av dem med jobber i underholdningsbransjen, for så å dope dem ned og voldta dem. Flere av voldtektene fant sted i forbindelse med såkalte jobbintervjuer.

Med sitt blide vesen skal han lokket kvinnene med dansejobber og muligheten til å opptre i filmer og musikkvideoer. Felles for alle kvinnenes forklaring i tingretten er at Kopeng skal ha endret personlighet helt uten forvarsel. Smilet forduftet og han skal i stedet ha fremstått som rå og brutal, ifølge dommen.

Kopseng: - Glad i sex

– Flere av mine klienter beskriver ham som en mester i å manipulere. Han har invitert til tillit ved å fremstå som hyggelig, blid og hjelpsom, men har brått endret personlighet, sier advokat Trine Rjukan, som representerer fem av de fornærmede kvinnene.

– Jeg kan ikke nekte for at jeg har kalt meg en rundbrenner. Jeg er glad i sex, har Kopseng selv uttalt i retten.

Bildet som har blitt tegnet av Kopseng i tingretten står i sterk kontrast til mannen som danser smilende på barne-tv og TV2s «Norske talenter»-konkurranse.

Men dette er ikke første gang danseren blir dømt for voldtekt.

LES OGSÅ: – En mester i å manipulere

Inviterte til filmkveld

I april 2013 måtte Kopseng møte i retten tiltalt for flere voldtekter. Kun dager etter at hovedforhandlingene i tingretten var ferdige, dro tiltalte til Kanariøyene, hvor han jobbet.

Etter å ha invitert en kvinnelig kollega hjem til leiligheten for å se film, skal han ha tvunget henne til å gi ham oralsex. Til politiet har kvinnen forklart at hun gråt og at hun ga tydelig uttrykk for at dette var noe hun ikke ønsket. Like etterpå skal Kopseng ha voldtatt henne to ganger.

To dager senere ble han dømt til fire års fengsel for to voldtekter, men Kopseng anket dommen. I påvente av at saken skulle opp i lagmannsretten ble den 37 år gamle mannen anmeldt for nok en voldtekt – denne gangen mot en britisk kvinne.

Skal ha puttet dop i vinen

Den britiske kvinnen har tidligere fortalt i avhør at de to møttes gjennom nettsted Couchsurfing (sofasurfing), som lar medlemmene søke husly gratis hos hverandre på reise. Kvinnen, som ferierte i Norge med barna sine, ønsket å bo hos en familie.

Gjennom Kopsengs profil ble hun lurt til å tro at han bodde sammen med sin samboer og da ni år gammel sønn.

Perfekt, tenkte kvinnen. Lite viste hun da om marerittet som ventet.

Kvinnen forklarte i Oslo tingrett under et avhør i november at ingen andre enn Kopseng var til stedet da kvinnen og hennes barn ankom hans leilighet. Etter at barna hadde sovnet ble kvinnen og Kopseng sittende og drikke en flaske vin som hun hadde med i gave.

Kvinne forklarte: Måtte roe ned barna sine mens hun ble voldtatt

Presset til å drikke

På dette tidspunktet ventet 37-åringen på å sone en fengselsdom etter å ha blitt dømt for to voldtekter i Borgarting lagmannsrett.

Allerede da Kopseng ble borte over en lengre tid for å åpne vinflasken fattet kvinnen mistanke, forklarte hun i retten.

– Han kom tilbake med vinen, og jeg mistenkte ganske raskt at vinen var blitt tuklet med. Jeg begynte å føle meg rar, fortalte kvinnen.

Hun fortalte i retten at hun kun nippet til vinen. Kopseng syntes ikke noe særlig om dette og skal ha presset henne til å drikke mer.

Ifølge tiltalen skal Kopseng ha gitt den britiske kvinnen et glass vin iblandet berusende eller bedøvende middel. Deretter skal han ha tilbydd seg og masere henne.

– Jeg vet at jeg sa nei, stopp og ikke gjør det i hvert fall noen ganger i løpet av hendelsen, forklarte kvinnen.

Barna ble vitner

Videre forklarte hun at Kopeng kledde av og forgrep seg på henne. Et av barna hennes skal ha kommet inn i stuen under overgrepet.

– Jeg måtte roe ned barna. Jeg fortalte dem at alt var i orden og at de skulle falle til ro. Han sa et eller annet surt om at barna lagde lyder, sier kvinnen.

Hun og barna ble værende over natten da de ikke visste hvor de skulle ta veien, men dro raskt til politiet morgenen etter. Der ble hun vist et bilde av den tidligere danseren og bekreftet at det var ham. En drøy uke senere ble 37-åringen pågrepet.

Kvinnen fortalte i retten at konsekvensene har vært store for familien.

– Barna er totalt traumatisert. De har minimum ett mareritt per natt.

LES OGSÅ: – En vakker dag ville han bli tatt

Tidligere overgrep

Ifølge tiltalen skal seks av voldtektene Kopseng er dømt for ha funnet sted i akkurat denne leiligheten.

En annen kvinne har forklart at hun ble voldtatt på en Burger King-restaurant i Oslo sentrum. Kopseng skal ha lurt henne inn i en do-bås for så å voldta henne. Ifølge tiltalen skal han ha sagt: «Hold kjeft, eller så dreper jeg deg» mens han forgrep seg på henne.

To andre venninner skal ha møtt TV-danseren på stranden Huk i Oslo i 2006. Der skal de ha fått tilbud om å få være med i en musikkvideo, noe de kunne tjene opptil 10.000 kroner på. Noen dager senere skal de ha blitt invitert hjem til Kopseng, hvor de fikk servert vodka og blandevann.

De to har forklart i retten at etter å ha drukket et halvt glass husker de ingen ting.

Kopseng er også dømt for å ha utsatt sin tidligere samboer for fysisk og psykisk mishandling i perioden februar til oktober 2009. I tiltalen står det at han gjentatte ganger skal ha tvunget henne ned i et glovarmt badekar for så å holde henne der. Han skal også ha voldtatt henne, slått henne i hodet, og ved en anledning skal han ha truet henne med kniv.

– En vakker dag ville han bli tatt. Den dagen skulle jeg stå der og fortelle alt, det hadde jeg bestemt meg for, har kvinnen i 20-årene tidligere sagt til VG.

Les også

 1. TV-danser tiltalt for ni voldtekter – nekter for alt

  OSLO TINGHUS (VG) Den 37 år gamle mannen nekter for å ha begått de ni voldtektene han er tiltalt for.
 2. TV-danser skal ha dopet ned og voldtatt to venninner: – Husker ingenting før jeg våknet i sengen og så ham over venninnen min

  OSLO TINGHUS (VG) De to venninnene drakk av drinkene TV-danseren (37) skal ha blandet. Deretter skal det ha gått i svart.
 3. TV-danseren hevder han takket nei til seksuelle tilnærmelser

  OSLO TINGHUS (VG) Mannen (37) hevder den britiske kvinnen ble snurt da han takket nei til hennes seksuelle tilnærmelser.
 4. TV-danser (37) tiltalt for ni voldtekter: Kvinne forklarte at hun måtte roe ned barna sine mens hun ble voldtatt av TV-danseren

  OSLO TINGHUS (VG) Den britiske kvinnen ferierte i Norge med sine to barn, og «sofasurfet» hos gjestfrie nordmenn.
 5. Forlot rettssalen i tårer under TV-danserens forklaring

  OSLO TINGHUS (VG) TV-danseren nekter for å ha voldtatt sin tidligere kollega i Spania.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. TV-danser dømt til 15 års forvaring

 2. Hun ble lokket i TV-danserens voldtektsfelle: – Nå er han endelig stoppet

 3. Julio Kopseng dømt for voldtekt igjen – kan ikke få mer straff

 4. Pluss content

  Politiet: Norges mest aktive voldtektsmann

 5. Påtalemyndigheten mener Kopseng har voldtatt ytterligere to kvinner

Fra andre aviser

 1. Kopseng dømt til 12 års forvaring

  Aftenposten
 2. 21 års forvaring for Kopseng

  Bergens Tidende
 3. 21 års forvaring for Kopseng

  Fædrelandsvennen
 4. Kopseng-offer anmeldt for falsk forklaring

  Aftenposten
 5. Heltidsjobb: Etterforske norgeshistoriens største serievoldtektsmann

  Aftenposten
 6. 21 års forvaring for Kopseng

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder