SYK: Mehmet Yildiz. Foto: Morten Øverbye
SYK: Mehmet Yildiz. Foto: Morten Øverbye

Mehmet mistet sin ufødte søster

INNENRIKS

(VG Nett) Søsteren som skulle redde livet til dødssyke Mehmet (8), døde i forrige uke.

Publisert: Oppdatert: 16.09.05 01:36

Åtteåringen lider av den livstruende blodsykdommen thalassemi, og transplantasjon av beinmarg fra en frisk søster eller bror er det eneste som kan gjøre ham frisk.

I juni ble det kjent at Mehmets mor, Aynur Yildiz, hadde blitt gravid etter eggsorting. Den norske bioteknologiloven forbyr i utgangspunktet genetiske undersøkelser av befruktede egg, men familien fikk dispensasjon etter en langvarig debatt.

Får kritikk

Nå får Rikshospitalet flengende kritikk for ikke å ha tatt imot hjelp for å redde de livsviktige stamcellene.

Etter å ha fått den dårlige nyheten bestemte Mehmets far, Salin Yildiz, seg for at han måtte forsøke å berge stamcellene som kunne redde Mehmet.

- Jeg prøvde å forklare legene at de måtte ta ut stamceller, men legene sa at det ikke var mulig, sier Salin Yildiz til TV 2.

Han kontaktet Karolinska Universitetssjukhuset ved Stockholm, som har kommet svært langt i stamcelleforskning. Professor Outi Hovatta der kontaktet Rikshospitalet flere ganger for å forsøke å få de norske legene til å ta ut stamceller eller sende over hudceller fra det døde fosteret.

Destruerte cellene

Rikshospitalet snudde i saken, men stamcellene de forsøkte å ta ut utgjorde bare en tusendel av det som trengtes for å helbrede Mehmet. Rikshospitalet destruerte deretter cellene, til tross for at den svenske professoren ville forsøke å dyrke hudceller slik at de kunne brukes.

Seksjonsoverlege Tore Henriksen ved Rikshospitalet sier at sykehuspersonalet er forferdelig lei seg for det som skjedde, og han beklager dypt.

- Vi følte oss sterkt presset til å prøve å ta ut disse stamcellene. Vi regnet sannsynligheten for å lykkes som svært liten, og det viste seg dessverre at vi ikke lyktes, sier han.

Her kan du lese mer om