JONAS' KLODEPINE: - Det dør færre menn esker i konflikter i dag enn for ti år siden, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han mener «fryktviruset» utgjør en større trussel enn de mange sykdommene som får store overskrifter og gjør folk engstelige. Foto: Helge Mikalsen

- Bush og bin Laden bruker samme språk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at president George W. Bush og Osama bin Laden bruker samme språk. Forenklinger og konfrontasjonsretorikk bekymrer utenriksministeren.

I dette VG-intervjuet utdyper utenriksministeren sitt syn på noen av de store utfordringene som verden står overfor.

- Carl I. Hagen har uttrykt bekymring for at konflikten med muslimer i og utenfor Europa kan være begynnelsen på 3. verdenskrig. Hvordan ser du på en slik analyse?

- Den er jeg dypt uenig i. Den typen uttalelser er forenklinger som er farlige fordi de skaper tankespor som tvinger alt som skjer, inn i en konfrontasjonslogikk. En viktig oppgave nå er å snu en del av disse tankesporene.

- Men er det ikke slik at vi står i en konflikt mellom totalt forskjellige typer kulturer, verdier og religioner?

- Å akseptere det bildet er å yte en utrolig urett mot alle de mennesker som har en muslimsk tro og som sånn sett blir slått i hartkorn med fundamentalister og autoritære bevegelser.

Jeg har mer tro på dem som viser til at striden står like mye mellom de ulike parter innen hver kultur. I den muslimske verden handler det om striden mellom det moderne og det fundamentalistiske.

Retorikken om at enten er du med oss eller mot oss, brukes på samme måte av den amerikanske ledelsen i krigføringen i Irak på den ene siden og al-Qaida på den andre.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder